دلالت‌های نقض حقوق مالکیت بر تصمیم سرمایه‌گذاری افراد

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو

دلالت‌های نقض حقوق مالکیت بر تصمیم سرمایه‌گذاری افراد نام مقاله ای از علی ظریف هنرور و مهدی فیضی و محمد طاهر احمدی شادمهری بوده که در شماره نوزدهم (شهریور 1400) دانشنامه حقوق اقتصادی منتشر شده است.

چکیده

براساس دیدگاه اقتصاددانانی مانند بامول و عاصم‌اغلو کارآفرینی در جامعه می‌تواند به صورت مولد و غیرمولد بروز کند. یکی از مهم‌ترین متغیرهای اثرگذار بر تصمیم سرمایه‌گذاری افراد و در نتیجه مؤثر بر رشد اقتصادی ساختار پاداش جامعه به افراد مولد و نحوه توزیع ثروت است. در همه اقتصادهای دنیا رانت‌جویان  بخشی از درآمد کارآفرینان را از آن خود می‌کنند و این نشان از نقض حقوق مالکیت افراد می‌باشد.

در این پژوهش یک مدل نظری در خصوص رابطه بین تصمیم سرمایه‌گذاری و درصد رانت‌جویان و نرخ رشوه ارایه شده و نشان داده می‌شود که اقتصاد می‌تواند در دو سطح تعادل با نرخ رانت‌جویی پایین و نرخ رانت‌جویی بالا قرار بگیرد. همچنین نشان داده می‌شود که سرمایه‌گذاری کارآفرین، درآمد کارآفرین و حتی درآمد رانت‌جو در نرخ رانت‌جویی و احتمال مواجهه کارآفرین با رانت‌جو نزولی است. در واقع رانت‌جویی به عنوان نمادی از نقض حقوق مالکیت افراد، نه تنها سرمایه‌گذاری را کاهش می‌دهد بلکه درآمد خود رانت‌جویان را نیز کم می‌کند.

در بسط مدل با در نظر گرفتن اقتصاد باز و امکان مهاجرت مشخص می‌شود که بالا بودن نرخ رشوه انگیزه مهاجرت را زیاد کرده و هر چه اختلاف بین نرخ رانت‌جویی بین دو کشور بیشتر باشد نیز احتمال مهاجرت بیشتر می‌شود.

کلید واژه ها

  • کارآفرینی
  • رشد اقتصادی
  • ساختار پاداش
  • حقوق مالکیت
  • اقتصاد سیاسی