رای دادگاه درباره اثر شروع زندگی مشترک بر حق حبس زوجه (دادنامه شماره ۹۳۰۹۹۷۰۲۲۴۷۰۰۵۱۴)

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
رای دادگاه تجدیدنظر شماره
شماره دادنامه۹۳۰۹۹۷۰۲۲۴۷۰۰۵۱۴
تاریخ دادنامه۱۳۹۳/۰۴/۰۱
نوع رأیرأی شعبه
نوع مرجعدادگاه تجدیدنظر استان
گروه رأیرای حقوقی
موضوعاثر شروع زندگی مشترک بر حق حبس زوجه
قاضیمهدی حلال خور
سید داود معنوی
مدنی کرمانی

چکیده دادنامه و رای دادگاه درباره اثر شروع زندگی مشترک بر حق حبس زوجه: اگر زوجین، زندگی مشترک خود را آغاز کنند، حق حبس زوجه، ساقط می شود حتی اگر پس از زندگی مشترک، باکره باقی مانده باشد.

رأی دادگاه بدوی

در خصوص دعوی آقای م.س. فرزند ف. به طرفیت ف.ق. فرزند ف. به خواسته تقاضای صدور حکم به الزام خوانده به تمکین و ایفای وظایف زوجیت، به شرح متن دادخواست، با عنایت جمیع محتویات پرونده و اسناد و مدارک ابرازی و اظهارات خواهان، علقه زوجیت دائم فی مابین زوجین، مطابق رونوشت مصدق سند نکاحیه به شماره ۲۷۴۷ مورخ ۱۳/۱۲/۱۳۸۸ دفتر رسمی ازدواج شماره . . . تهران، برای دادگاه محرز و مسلم است نظر به اینکه پس از برقراری رابطه زوجیت، حقوق و تکالیف متقابل زوجین در قبال یکدیگر برقرار می گردد که یکی از آن وظایف، تمکین زوجه است مگر در صورت وجود مانع مشروع، که در مانحن فیه از سوی زوجه دلیل موجه و مستدلی که شرعا و قانونا عدم تمکین وی را توجیه نماید ابراز نگردیده و نامبرده، فقط اذعان داشته زوج هیچ گونه احترامی به ایشان نمی کند لهذا دادگاه دعوی مطروحه خواهان را ثابت، تشخیص داده و مستندا به مواد ۱۱۰۲ و ۱۱۱۴ از قانون مدنی، زوجه را به حضور در منزل مسکونی زوج جهت تمکین و ایفای وظایف زناشویی ملزم می نماید. زوجین طبق مقررات ماده ۱۱۰۲ قانون مدنی، مکلف به حسن معاشرت می باشند. بدیهی است در صورت عدم تمکین، زوجه ناشزه تلقی و مستندا به ماده ۱۱۰۸ از قانون مدنی مستحق نفقه نخواهد بود. رأی صادره حضوری محسوب و ظرف بیست روز قابل تجدیدنظر در محاکم محترم تجدیدنظر استان تهران می باشد.

رییس شعبه ۲۸۳ دادگاه عمومی خانواده تهران حلال خور

رأی دادگاه تجدیدنظر استان

تجدیدنظرخواهی خانم ف.ق. به طرفیت آقای م.س. نسبت به رأی موضوع دادنامه شماره ۲۱۱۰- ۲۵/۱۲/۹۲ صادره از شعبه ۲۸۳ دادگاه عمومی خانواده، که بر الزام زوجه به تمکین از همسرش اشعار دارد، وارد نیست. به فرض دوشیزه بودنِ تجدیدنظرخواه، چون حسب اقرار زوجین، به موجب صورت جلسه ۱۱/۱۲/۹۲ ، زوجین زندگی مشترک را شروع کرده اند، مستفاد از ماده ۱۰۸۶ قانون مدنی، به لحاظ اینکه زوجه به اختیار خود به ایفای وظایفی که در مقابل شوهر دارد قیام نموده است و به مدت ۵۳ روز زندگی مشترک داشته اند، نمی تواند از حق حبس خود، مقرر در ماده ۱۰۸۵ قانون مدنی استفاده نماید. لذا با ردّ اعتراض تجدیدنظرخواه رأی تجدیدنظر خواسته تأیید می گردد. این رأی قطعی است.

رییس شعبه ۴۷ دادگاه تجدیدنظر استان تهران مستشار دادگاه

معنوی مدنی کرمانی