رای دادگاه درباره تاثیر تاهل زوج بر فسخ نکاح (دادنامه شماره ۹۵۰۹۹۷۰۲۲۴۷۰۰۳۷۲)

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
رای دادگاه تجدیدنظر شماره
شماره دادنامه۹۵۰۹۹۷۰۲۲۴۷۰۰۳۷۲
تاریخ دادنامه۱۳۹۵/۰۳/۰۸
نوع رأیرأی شعبه
نوع مرجعدادگاه تجدیدنظر استان
گروه رأیرای حقوقی
موضوعتاثیر تاهل زوج بر فسخ نکاح
قاضیسید داود معنوی
مدنی کرمانی
وحدانی نیا

چکیده دادنامه و رای دادگاه درباره تاثیر تاهل زوج بر فسخ نکاح: در صورتی که احراز شود زوج متاهل و فاقد وصف تجرد بوده و نکاح متباینا بر مبنای تجرد زوج منعقد شده باشد، حکم به فسخ نکاح ناشی از تدلیس زوج صادر خواهد شد.

رأی دادگاه بدوی

در باره دعوی خانم م. چ. شغل وکیل دادگستری ؛به طرفیت آقای ع.الف. م. شغل وکیل دادگستری به خواسته فسخ نکاح دایم، با این ادعا که ؛ خواهان می گوید: در ۱۱/۲/۹۲ به عقد زوجیت خوانده درامده و عقد ازدواج تصریحا و متباینا بر تجرد زوج بوده اینک فریب در ازدواج به سبب نکاح موقت با خانم دیگری ثابت شده است . در نهایت دادنامه ۷۳۵/۹۴ شعبه ۵ دادگاه تجدید نظر استان در مقام اعاده دادرسی از رای ۱۳۵۳/۹۳ شعبه ۱۴ تجدید نظر تهران در راستای تجدید نظر خواهی از دادنامه ۱۱۶۱ دادگاه عمومی تهران مستند ادعای زوجه است. خواهان لوایح مبسوطی ارایه و خوانده هم در پاسخ های تفصیلی جواب داده است . خوانده اجمالا در دفاع از خود ضمن انکار شرط صریح تجرد یا تبانی در آن می گوید: با خواهان حتی قبل ازدواج سالیان متعدد همکاری کاری در حرفه وکالت داشته ، وی از عقد قبلی نکاح موقت اجمالا مطلع بوده ضمن انکه خوانده افزوده در زمان عقد زوجیت با خواهان رابطه عقد موقت نداشته ، النهایه آنرا( پس از اتمام یا بذل مدت نکاح موقت قبل از ازدواج با خواهان) ،واقعه جدیدی تلقی می کنم. از طرفی خواهان دارای وکالت در طلاق و اختیار برهم زدن رابطه زوجیت می باشد لیکن بر پایان دادن به نکاح فقط از طریق فسخ به دلیل تخلف از شرط تجرد اصرار دارد . دادگاه در اولین رای غیابی بی اثر شده خود بر فسخ نظر داشته لیکن پس از رسیدگی مجدد واخواهی وصدور قرار رد دعوی وتجدیدنظر خواهی ونقص آن با اعاده دادرسی در پرونده کیفری مجددا با تحقیقات ومطالبه لوایح زوجین وصرف نظر از اینکه و تحقیقات و مطالعه لوایح زوجین وصرف نظر از اینکه؛ خواهان حق طلاق دارد و می تواند در صورت کراهت در زندگی با استفاده از این اختیار با دریافت همه حقوق به رابطه زوجیت به راحتی پایان دهد و انتخاب گزینه فسخ و سال ها معطلی در دادگا هها وجهی نداشته است و صرف نظر از اینکه خیار فسخ فوری بوده و آیا زوجه به موقع اقدام نموده یا خیر ؟ اینک اصولا؛ با وصف صدور رای ۷۳۵/۹۴ شعبه ۵ دادگاه محترم تجدیدنظر در احراز فریب در نکاح و استناد شاکیه به آن ، این دادنامه ملازمه ایی با دعوی حقوقی فسخ نکاح نداشته و موضوع الزام به تبعیت از رای کیفری در اینجا متصور نیست (صرف نظر از احتمال حق طرح دعوی خسارت ). دوم آنکه؛ تدلیس به هنگام فقدان وصف کمال یا اشتراط کمال در عقد تصریحا یا متباینا بوده و این عنصر حقوقی و صدق وصف کمال در باره زوج محرز نمی شود؛ به عبارت دیگر عیبی سبب فسخ استکه فقد کمال در موصوف و عیبی در فاقد محسوب شود و این مورد از این قبیل را نتوان احراز واصطیاد نمود ؛ النهایه با توجه به ضرورت تفسیر مضییق در موارد فسخ نکاح اینک شبهه خروج رابطه زوجیت خواهان از تحت عام همچنان مطرح و با شک در خروج از عنوان عام همواره اصل التزام رابطه زوجیت و ضرورت استحکام خانواده در عمومیت خود باقی بوده خروج از تحت عام منتفی است ( شبهه خروج مصداق از تحت دایره عام). دادگاه( ضمن توصیه به خواهان در سازش ویا اعمال حق طلاق خود و رهایی از وضع کراهتی مورد ادعا )با توجه به تحلیل پیش گفته و عدم احراز عناصر فسخ نکاح به استناد مواد ۱۱۰۲-۱۱۲۸ قانون مدنی حکم بر بطلان دعوی خواهان را صادر و اعلام می دارد این رای حضوری بوده ظرف بیست روز از ابلاغ قابل تجدید نظر خواهی در دادگاه های محترم تجدید نظر استان تهران است

رییس شعبه ۲۷۵ دادگاه خانواده مجتمع قضایی شهید مفتح تهران- محمد امین وحدانی نیا

رأی دادگاه تجدیدنظر استان

تجدید نظر خواهی خانم م. چ. بطرفیت آقای ع.الف. م. نسبت به رأی موضوع دادنامه شماره ۲۰۹۱ مورخ ۹۴/۱۱/۰۷ صادره از شعبه ۲۷۵دادگاه عمومی خانواده حقوقی که بررد درخواست فسخ نکاح فی ما بین تجدید نظر خواه و تجدید نظر خوانده اشعار دارد بنظر وارد است زیرا با وجود محکومیت قطعی کیفری تجدید نظر خوانده به اتهام فریب در ازدواج مشخص است که تجدید نظر خوانده در زمان عقد با تجدید نظر خواه ، متاهل و فاقد وصف تجرد مورد نظر تجدید نظر خواه بوده است ومتاهل بودن خود را کتمان نموده است لذا با نقض دادنامه بدوی مستندا" به ماده ۱۸ قانون آیین دادرسی کیفری سال ۹۴ و ماده ۱۱۲۸ قانون مدنی حکم به فسخ نکاح ناشی از تدلیس فی ما بین تجدید نظر خواه و تجدید نظر خوانده صادر و اعلام میدارد این رأی ظرف بیست روز از تاریخ ابلاغ قابل رسیدگی فرجامی در دیوانعالی کشور است .

شعبه ۴۷ دادگاه تجدیدنظراستان تهران - رئیس و مستشار

​سید داود معنوی - عارفه مدنی کرمانی

مواد مرتبط