رای دادگاه درباره تغییر خواسته از مطالبه ارش به فسخ (دادنامه شماره ۹۳۰۹۹۷۰۲۲۱۸۰۰۵۵۹)
شماره دادنامه | ۹۳۰۹۹۷۰۲۲۱۸۰۰۵۵۹ |
---|---|
تاریخ دادنامه | ۱۳۹۳/۰۴/۳۱ |
نوع رأی | رأی شعبه |
نوع مرجع | دادگاه تجدیدنظر استان |
گروه رأی | رای حقوقی |
موضوع | تغییر خواسته از مطالبه ارش به فسخ |
قاضی | عزت اله امانی شلمزاری کریمی علیرضا صالحی |
چکیده دادنامه و رای دادگاه درباره تغییر خواسته از مطالبه ارش به فسخ: چنانچه خواهان دعوای مطالبه ارشِ مبیعِ معیوب را طرح کرده باشد و سپس در جلسه اول دادرسی، خواسته خود را به اعلام فسخ تغییر دهد، با توجه به اینکه مطالبه ارش به منزله اسقاط حق فسخ محسوب نمی شود، دادگاه به دعوای اعلام فسخ رسیدگی می نماید.
رأی دادگاه بدوی
در خصوص دعوی آقای م.ن. با وکالت آقایان الف.ق. و الف.ج. به طرفیت آقایان ۱- ع.ص. ۲- م.ص. ۳- م.ن. به خواسته صدور حکم مبنی بر ۱- اعلام فسخ مبایعه نامه مورخه ۲۹/۶/۹۲ به لحاظ خیار عیب ۲- الزام خواندگان به استرداد عین مبایعه نامه معادل ۰۰۰/۰۰۰/۲۴۰ ریال ۳- پرداخت خسارت دادرسی و تأخیر تأدیه از تاریخ تقدیم دادخواست (۳۰/۷/۹۲) لغایت زمان اجرای حکم بدین شرح که خواهان اظهار نموده به موجب بیع نامه عادی مورخه ۲۹/۶/۹۲ یک دستگاه خودرو پژو پارس به شماره انتظامی . . . را به شرط سلامت کامل به مبلغ ۰۰۰/۰۰۰/۲۴۰ ریال از خوانده ردیف اول خریداری می نماید اما روز بعد ضمن مشاوره با اهل فن و ارجاع کارشناس رسمی دادگستری مشخص می شود که خودرو سابقه واژگونی دارد و قیمت آن با توجه به عیب مذکور ۰۰۰/۰۰۰/۱۶۰ ریال می باشد که خواهان در ستون دادخواست تقدیمی در مورخه ۳۰/۷/۹۲ تقاضای مطالبه مبیع به لحاظ عیب به مبلغ ۰۰۰/۰۰۰/۸۰ ریال را نموده درحالی که در لایحه ابرازی از سوی وکیل ایشان به تاریخ ۲۷/۹/۹۲ به شماره ۹۲۰۲۸۷۲ خواسته را در اجرای مقررات ماده ۹۸ قانون آیین دادرسی مدنی به اعلام فسخ و استرداد ثمن توسط خواندگان تغییر داده است لذا از آنجائی که اولا حسب ماده ۴۳۵ قانون مدنی خیار عیب پس از علم به آن فوری است که در مانحن فیه فوریت خیار احراز نمی گردد ثانیا اعلام فسخ ناشی از اراده متعاقدین می باشد که خواهان دلیلی بر اعلام فسخ قرارداد ارائه نکرده تا تأیید یا تنفیذ آن را از دادگاه درخواست نماید ثالثا با مطالبه ارش مبیع چنین به نظر می رسد که خواهان از اعمال حق خیار عدول نموده و بر این اساس اعلام فسخ جایگاه قانونی ندارد، مستندا به ماده ۱۲۵۷ قانون مدنی حکم به بطلان دعوی خواهان صادر و اعلام می گردد. رأی صادره ظرف بیست روز پس از ابلاغ قابل تجدیدنظرخواهی در محاکم تجدیدنظر استان تهران می باشد.
رییس شعبه ۲۰۷ دادگاه عمومی حقوقی تهران صالحی
رأی دادگاه تجدیدنظر استان
دادنامه تجدیدنظر خواسته به شماره ۹۳۰۹۹۷۲۱۶۳۲۰۰۸۵۵ مورخ ۳۰/۱۱/۱۳۹۲ صادره از شعبه ۲۰۷ دادگاه عمومی حقوقی تهران که بر بطلان دعوی تجدیدنظرخواه م.ن. به خواسته اعلام فسخ مبایعه نامه عادی مورخ ۲۹/۶/۱۳۹۲ به لحاظ خیار عیب و الزام خواندگان به استرداد ثمن به میزان دویست و چهل میلیون ریال و پرداخت خسارت دادرسی و تأخیر تأدیه از تاریخ تقدیم دادخواست (۳۰/۷/۱۳۹۲) اشعار دارد مخالف قانون و مقررات موضوعه بوده و اعتراض به شرح لایحه اعتراضیه وارد و مستوجب نقض آن می باشد اولا فسخ یک واقعه حقوقیست که با اراده یکی از متعاقدین قراردادی محقق می گردد که پس از اعمال حق از ناحیه ذوالخیار، به طریق مقتضی به اطلاع طرف دیگر قرارداد رسیده و تأیید آن از دادگاه درخواست می گردد که در مانحن فیه نیز خواهان مراتب فسخ قرارداد را با تقدیم دادخواست به اطلاع طرف دیگر قرارداد رسانیده و تأیید آن را از دادگاه درخواست نموده است. ثانیا آنچه خواسته خواهان است همانا فسخ قرارداد، به لحاظ معیوب بودن مبیع است و خیار عیب، وقتی برای مشتری ثابت می شود که عیب مخفی و موجود در حین عقد باشد و زمانی مخفی بودن عیب، محقق می گردد که مشتری در زمان بیع عالم به آن نبوده باشد که در مانحن فیه اتومبیل مورد معامله، در زمان انعقاد عقد دارای عیب بوده و این عیب برای خریدار مخفی و در عین حال موجود بوده است که مؤید این مطلب، نظریه ابرازی کارشناس منتخب در پرونده تأمین دلیل مطروحه در حوزه ۲۰۸ شورای حل اختلاف منطقه ۵ تهران می باشد. ثالثا هرچند اعمال خیار عیب فوری می باشد و مشتری به محض اطلاع می بایست نسبت به اعمال حق اقدام نماید لیکن در مانحن فیه اطلاع از معیوب بودن و غیرقابل انتقال بودن مبیع پس از مراجعه مشارالیه به اداره شماره گذاری بوده که به محض اطلاع از این عیب، خواهان خواسته خود را تغییر داده است و صرف مطالبه ارش در زمان تقدیم دادخواست موجبی برای عدول از اعمال حق فسخ، که بعدا از آن عیب مطلع گردیده نمی باشد. رابعا با احراز معیوب بودن مبیع در زمان انعقاد عقد خریدار مخیر به اخذ ارش یا فسخ قرارداد می باشد که خریدار با تقدیم دادخواست و تغییر خواسته، فسخ قرارداد را خواستار شده است که دعوی به کیفیت معنونه به لحاظ کشف عیب و اعمال خیار قابلیت اجابت را دارد. ازاین رو، دادگاه با قبول لایحه اعتراضیه و با استناد به قسمت اول از ماده ۳۵۸ از قانون آیین دادرسی مدنی و مواد ۴۲۲- ۴۲۳- ۴۲۶- ۴۳۵ از قانون مدنی ضمن نقض دادنامه معترض عنه، حکم بر اعلام و تأیید فسخ قرارداد مورخ ۲۶/۹/۱۳۹۲ فی مابین متداعیین و استرداد ثمن معامله به میزان دویست و چهل میلیون ریال و پرداخت خسارات دادرسی در حق خواهان صادر و اعلام می نماید و نسبت به خواسته دیگر مبنی بر مطالبه خسارت تأخیر تأدیه، نامبرده صرفا استحقاق دریافت خسارت تأخیر تأدیه از زمان قطعیت حکم و ابلاغ اجرائیه را دارد و نسبت به قبل از آن، مشارالیه استحقاق دریافت خسارت تأخیر تأدیه را ندارند به جهت آنکه آثار فسخ نسبت به آینده و از زمان وقوع آن می باشد. رأی صادره غیابی و ظرف مدت بیست روز از تاریخ ابلاغ قابل واخواهی در همین شعبه می باشد.
رییس شعبه ۱۸ دادگاه تجدیدنظر استان تهران مستشار دادگاه
امانی شلمزاری کریمی