رای دادگاه درباره دعوی خلع ید در فرض عدم مالکیت رسمی (دادنامه شماره ۹۱۰۹۹۷۰۲۲۰۸۰۰۸۰۲)

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
رای دادگاه تجدیدنظر شماره
شماره دادنامه۹۱۰۹۹۷۰۲۲۰۸۰۰۸۰۲
تاریخ دادنامه۱۳۹۱/۰۶/۱۵
نوع رأیرأی شعبه
نوع مرجعدادگاه تجدیدنظر استان
گروه رأیرای حقوقی
موضوعدعوی خلع ید در فرض عدم مالکیت رسمی
قاضیصفیری
امیری
متولی

چکیده دادنامه و رای دادگاه درباره دعوی خلع ید در فرض عدم مالکیت رسمی: دادگاه نمیتواند در دعوی خلع ید از ملک به صرف آنکه خواهان مطابق استعلام ثبت مالک رسمی نیست از صدور حکم ماهوی امتناع کرده و قرار رد دعوی صادر نماید.

رأی دادگاه بدوی

در خصوص دعوی م.ن. به وکالت از ۱- ع.م. ۲- م.ب. به طرفیت غ.ق. به خواسته خلع ید از ملک پلاک ثبتی ۱۰۵۰۲۲/۴۴۷۶ واقع در بخش ۷ تهران با احتساب کلیه خسارات دادرسی، نظر به اینکه پذیرش درخواست خلع ید مستلزم احراز مالکیت خواهان ها بر مورد درخواست اعم از مالکیت عین یا منفعت بوده چون مطابق پاسخ استعلام ثبتی واصله مثبوت به شماره ۳۴۸-۶/۳/۱۳۹۱ مالکیت خواهان ها بر پلاک ثبتی موصوف احراز نگردید لذا دادگاه مستندا به بند ۱۰ از ماده ۸۴ ناظر به ماده ۸۹ قانون آیین دادرسی مدنی قرار رد دعوا صادر و اعلام می دارد. رأی صادره ظرف مهلت ۲۰ روز پس از ابلاغ قابل تجدیدنظرخواهی در دادگاه های تجدیدنظر استان تهران می باشد.

رئیس شعبه ۸۴ دادگاه عمومی حقوقی تهران - متولی


در خصوص دعوی م.ن. به وکالت از ۱-ع.م. ۲-م.ب. به طرفیت غ.ق. به خواسته خلع ید از ملک پلاک ثبتی ۱۰۵۰۲۲/۴۴۷۶ واقع در بخش ۷ تهران با احتساب کلیه خسارات دادرسی، در اجرای دادنامه شماره ۸۰۰۸۰۲ مورخ ۱۵/۷/۱۳۹۱ اصداری از شعبه ۸ دادگاه محترم تجدیدنظر استان تهران، دادگاه پس از تعیین وقت رسیدگی و استماع اظهارات و مدافعات مطروحه به شرح صورت جلسه مورخ ۳۰/۱۰/۱۳۹۱ این دادگاه و لوایح تقدیمی چنین استنباط می نماید که اولا چون دلیل مالکیت خواهان ها مبایعه نامه های عادی مورخ ۶/۵/۱۳۸۰ و ۲۰/۱۱/۱۳۸۰ می باشد که طی مبایعه نامه های موصوف خواهان ها هر یک، یک و نیم دانگ سهم مشاع از شش دانگ پلاک ثبتی موصوف را از آقایان ج. و الف خریداری نموده اند بنابراین از آنجائی که مستند مذکور سند عادی است بین طرفین و قائم مقام قانونی آنها معتبر بوده و قابلیت تسری به ثالث را نداشته ثانیا جهت ملکی که سابقه ثبتی دارد سند عادی ایجاد مالکیت نمی کند بلکه این ثبت است که ایجاد مالکیت می نماید ثالثا دعوی خلع ید بایستی علیه فرد یا افراد متصرف عدوانی طرح شود نه شخصی که خود را مالک و ذی حق در تصرف در حدود سهام خویش می داند. فلذا مستدلا به آنچه گذشت دادگاه دعوی وکیل خواهان ها را غیر موجه دانسته و مستندا به مواد ۱۰ و ۲۱۹ قانون مدنی و ماده ۱۹۷ قانون آیین دادرسی مدنی حکم به بطلان دعوا صادر و اعلام می گردد. رأی صادره ظرف مهلت ۲۰ روز پس از ابلاغ قابل تجدیدنظرخواهی در دادگاه های تجدیدنظر استان تهران می باشد.

رئیس شعبه ۸۴ دادگاه عمومی حقوقی تهران - متولی

رأی دادگاه تجدیدنظر استان

دادنامه تجدیدنظرخواسته به شماره ۰۰۱۶۹-۲۱/۳/۹۱ صادره از شعبه ۸۴ دادگاه عمومی حقوقی که به صدور قرار رد دعوای خواهان با خواسته خلع ید از ملک پلاک ثبتی ۱۰۵۰۲۲/۴۴۷۶ بخش ۷ تهران با احتساب خسارات دادرسی اشعار دارد متضمن جهت موجه در نقض است و اعتراض به شرح لایحه اعتراضیه و اوراق و محتویات پرونده وارد می باشد زیرا رسیدگی به دعوا برابر قانون درخواست گردیده و دادگاه نخستین موظف به رسیدگی مطابق قوانین موضوعه و صدور حکم می باشد بنابراین دادگاه تجدیدنظرخواهی را وارد تشخیص [و] به استناد ماده ۳۵۳ قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی قرار مورد اعتراض را نقض و پرونده را جهت ادامه رسیدگی به دادگاه صادرکننده دادنامه اعاده می دهدرای دادگاه قطعی است.

رئیس شعبه ۸ دادگاه تجدیدنظر استان تهران - مستشار دادگاه

صفیری -امیری