رای دادگاه درباره رابطه وجه التزام و نقض تعهدات فرعی (دادنامه شماره ۹۳۰۹۹۷۰۲۲۳۳۰۱۵۷۶)

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
رای دادگاه تجدیدنظر شماره
شماره دادنامه۹۳۰۹۹۷۰۲۲۳۳۰۱۵۷۶
تاریخ دادنامه۱۳۹۳/۱۱/۲۰
نوع رأیرأی شعبه
نوع مرجعدادگاه تجدیدنظر استان
گروه رأیرای حقوقی
موضوعرابطه وجه التزام و نقض تعهدات فرعی
قاضییعقوبی محمودآبادی
خیری
مرادی

چکیده دادنامه و رای دادگاه درباره رابطه وجه التزام و نقض تعهدات فرعی: در صورتی که قصد طرفین از تعیین وجه التزام، جبران نقض تعهدات اصلی عقد باشد و نه تعهدات فرعی و توابع مبیع، اگر تعهدات فرعی نقض شود، متعهد می تواند حسب مورد، معامله را فسخ و یا مطالبه خسارت و ارش کند.

رأی دادگاه بدوی

مدعای آقای الف.ک. فرزند ت. به طرفیت آقای ح.ق. فرزند ن. مطالبه روزانه ۱/۰۰۰/۰۰۰ ریال از تاریخ ۱۳۹۲/۴/۲۵ الی صدور حکم فعلا مقوم به ۲۲۰/۰۰۰/۰۰۰ ریال و خسارت دادرسی به جهت عدم تحویل پارکینگ بوده و در شرح دعوی بیان داشته در تاریخ ۱۳۹۲/۳/۱۸ خوانده یک دستگاه آپارتمان به انضمام پارکینگ دارای پلاک ثبتی... بخش ۱۱ تهران را با ثمن معین به خواهان فروخته و تعهد نموده بیع را در تاریخ ۱۳۹۲/۴/۲۵ به خریدار تحویل نماید. با توجه به آن که فروشنده تاکنون قسمتی از مبیع را تحویل نداده و وجه التزام نقض تعهد روزانه یک میلیون ریال تعیین گردیده، تقاضای صدور حکم داده است. خوانده علی رغم ابلاغ قانونی حضور نیافته و دفاعی معمول نداشته، دادگاه نظر به آن که هر چند به موجب ماده ۲۳۰ قانون مدنی اگر در ضمن معامله شرط شده باشد که در صورت تخلف، متخلف مبلغی به عنوان خسارت، تأدیه نماید؛ حاکم نمی تواند به بیشتر یا کمتر از آن چه که ملزم شده است محکوم کند و هر چند صرف نقض تعهد، متعهد را ملزم به پرداخت وجه التزام قراردادی می نماید و متعهدله تکلیفی به اثبات تقصیر و یا میزان خسارت وارده نداشته، بلکه صرف نقض تعهد او را محق مطالبه وجه التزام می نماید؛ ولی نظر به آن که در صورتی که انجام تعهد از ابتداء وجود خارجی نداشته و یا امکان اجرای آن در آتی عقد را نسبت به آن قسمت باطل و شرط را نیز باطل می سازد و استمرار وجه التزام، آن هم برای مدت زمانی نامحدود و محکومیت متعهد به پرداخت آن، موجب جمع ثمن و مثمن در جیب خریدار بوده، ضمن آن که متعلق قصد طرفین از تعیین وجه التزام نقض تعهدات اصلی عقد بوده نه تعهدات فرعی و توابع مبیع. بدیهی است در صورتی که تعهدات فرعی مورد نقض قرار گیرد، متعهد می تواند حسب مورد، معامله را فسخ و یا مطالبه خسارت و ارش کند. لذا دادگاه دعوی را وارد ندانسته و به استناد ماده ۲۳۰ قانون مدنی و ۱۹۷ قانون آیین دادرسی مدنی حکم به بی حقی خواهان صادر و اعلام می دارد. رأی حضوری و ظرف مهلت ۲۰ روز پس از ابلاغ، قابل تجدیدنظر در دادگاه های محترم تجدیدنظر استان تهران است.

رئیس شعبه ۱۲۶ دادگاه عمومی حقوقی تهران - یعقوبی محمودآبادی

رأی دادگاه تجدیدنظر استان

در خصوص تجدیدنظرخواهی آقای الف.ک. به طرفیت آقای ح.ق. به شرح دادخواست تجدیدنظر نسبت به دادنامه شماره ۵۵۴ مورخ ۱۳۹۳/۶/۱۵ صادره در پرونده کلاسه شعبه ۱۲۶ دادگاه عمومی (حقوقی) تهران که متضمن صدور حکم به بی حقی تجدیدنظرخواه به خواسته مطالبه روزانه مبلغ ۱/۰۰۰/۰۰۰ ریال از تاریخ ۱۳۹۲/۴/۲۵ الی صدور حکم به مبلغ ۲۲۰/۰۰۰/۰۰۰ ریال و خسارت دادرسی به جهت عدم تحویل پارکینگ می باشد؛ با عنایت به جمیع محتویات پرونده، دادنامه بدوی مطابق با موازین قانونی و با رعایت اصول دادرسی صادر گردیده و اعتراض موجه و ایراد مؤثری که موجبات نقض و بی اعتباری آن را فراهم آورد، در این مرحله از دادرسی به عمل نیامده و موضوع تجدیدنظرخواهی با هیچ یک از جهات مندرج در ماده ۳۴۸ قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی مطابقت ندارد. لذا ضمن رد تجدیدنظرخواهی به استناد مقررات ماده ۳۵۸ قانون آیین دادرسی مارالذکر، دادنامه تجدیدنظرخواسته را عینا تأیید و استوار می نماید. رأی صادر قطعی است.

رئیس و مستشار شعبه ۳۳ دادگاه تجدیدنظر استان تهران

خیری - مرادی

مواد مرتبط