رای دادگاه درباره شرط مطالبه اجرت المثل مبیع تحویل نشده (دادنامه شماره ۹۴۰۹۹۷۰۲۲۰۸۰۱۳۵۱)

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
رای دادگاه تجدیدنظر شماره
شماره دادنامه۹۴۰۹۹۷۰۲۲۰۸۰۱۳۵۱
تاریخ دادنامه۱۳۹۴/۱۲/۲۲
نوع رأیرأی شعبه
نوع مرجعدادگاه تجدیدنظر استان
گروه رأیرای حقوقی
موضوعشرط مطالبه اجرت المثل مبیع تحویل نشده
قاضیعباس موذن

چکیده دادنامه و رای دادگاه درباره شرط مطالبه اجرت المثل مبیع تحویل نشده: در فرضی که متعاقب انعقاد عقد بیع، طرفین قرارداد از انجام تعهدات خود امتناع نموده و یکی ملزم به تحویل مبیع و دیگری ملزم به پرداخت مابقی ثمن گردد، خریدار استحقاق مطالبه اجرت المثل مبیع تحویل نشده را، نخواهد داشت.

رأی دادگاه بدوی

دادخواست خواهان آقای م. د.م. با وکالت آقای م. ش. عبارت است از مطالبه اجرت المثل و خسارات دادرسی به طرفیت شرکت ا. به نمایندگی انحصاری ت. در ایران با وکالت آقایان س. الف. و و. ر. ، بدین توضیح که خواهان مدعی است یک دستگاه اتومبیل ت. تیپ پرادو مدل سال ۲۰۱۲ سفید صدفی وارداتی از شرکت خوانده در تاریخ نوزده شهریور سال ۹۱ خریداری نموده است ، اکنون بلحاظ عدم تحویل اتومبیل تقاضای تعیین اجرت المثل را نموده است ، وفق دادنامه شماره ۹۲۰۱۱۶۳ مورخه ۱۳۹۲/۱۰/۱۴ حکم به تحویل و تسلیم مبیع در ازاء پرداخت باقیمانده ثمن صادر گردیده که در تجدیدنظرخواهی از دادنامه مذکور ، دادگاه تجدیدنظر استان تهران ( شعبه محترم هشتم طی دادنامه شماره ۹۳۰۳۳۹ مورخه ۱۳۹۳/۳/۳۱ تسلیم مبیع را موکول به پرداخت باقیمانده ثمن وفق قیمت روز اعلام داشته است ، بنابراین با تحویل مبیع به قیمت روز و پرداخت باقیمانده ثمن به قیمت روز موجبی برای مطالبه اجرت المثل باقی نخواهد ماند در واقع محاسبه مبیع و ثمن به قیمت روز شامل خسارات هر یک از بایع و مشتری از جمله اجرت المثل هم خواهد شد. ادعای هر یک از بایع یا مشتری برای مطالبه اجرت المثل زمانی می تواند صحیح و عادلانه تلقی گردد که هر یک از طرفین به طور کامل نسبت به انجام تعهد قانونی و قراردادی خود اقدام نمایند و طرف دیگر از انجام تعهد امتناع نماید که در مانحن فیه هر یک از بایع و مشتری از انجام تعهد خود به طور کامل امتناع می نمایند. هر چند که ممکن است تسلیم و تحویل مبیع یا ثمن برای یکی از طرفین متعذر گردد. بنابراین مستندا به مواد ۱۰ ، ۱۸۳ ، ۱۹۰ ، ۲۱۹ ، ۲۲۰ ، ۳۳۸ ، ۲۶۲ ، ۲۶۷ قانون مدنی و ماده ۱۹۷ قانون آئین دادرسی مدنی ادعای خواهان را موجه و وارد ندانسته و حکم به بی حقی وی در مطالبه اجرت المثل صادر واعلام می گردد. رای صادره ظرف بیست روز پس از ابلاغ قابل تجدیدنظرخواهی است.

رئیس شعبه ۱۲۴ دادگاه عمومی(حقوقی)تهران

احمد قربانی قادی

رأی دادگاه تجدیدنظر استان

در خصوص تجدیدنظر خواهی م. د.م. نسبت به دادنامه شماره ۹۴۰۸۸۷ مورخه ۹۴/۷/۲۵ صادره از شعبه محترم ۱۲۴ دادگاه عمومی حقوقی تهران که به موجب آن خواسته مطالبه اجرت المثل و خسارات دادرسی منتهی به صدور حکم بر بی حقی گردیده است با ملاحظه جمیع اوراق و محتویات پرونده ، ملاحظه لایحه دفاعیه تجدیدنظر خواه، دفاع و ایراد موثری که باعث بی اعتباری دادنامه تجدیدنظر خواسته را فراهم نماید و منطبق با شقوق مختلف ماده ۳۴۸ قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی باشد به عمل نیامده است و از حیث رعایت تشریفات دادرسی و استنباط قضایی بر رسیدگی دادگاه نخستین منقصت قانونی مترتب نیست زیرا تجدیدنظر خواه وجوهی جهت خرید خودرو به تجدیدنظر خوانده سپرده بوده مطالبه اجرت المثل وجوه سپرده شده وجاهت قانونی ندارد ، علاوه بر آن التزام طرفین از ناحیه دادگاه به موجب دادنامه قطعی ۹۳۰۳۳۹ مورخه ۹۳/۳/۳۱ در تسلیم و پرداخت ثمن به نرخ روز موید عدم انجام تعهدات از ناحیه طرفین می باشد با این وصف به نظر این دادگاه با استناد به ماده ۳۵۸ قانون صدرالذکر ضمن رد تجدیدنظرخواهی دادنامه تجدیدنظر خواسته تایید می گردد ، رای صادره قطعی است.

مستشاران شعبه ۸ دادگاه تجدیدنظر استان تهران

علی اکبرشریعت موذن