رای دادگاه درباره مصداق عدم حسن نیت دارنده سند تجاری (دادنامه شماره ۹۳۰۹۹۷۰۲۲۱۲۰۱۱۴۵)

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
رای دادگاه تجدیدنظر شماره
شماره دادنامه۹۳۰۹۹۷۰۲۲۱۲۰۱۱۴۵
تاریخ دادنامه۱۳۹۳/۰۹/۲۳
نوع رأیرأی شعبه
نوع مرجعدادگاه تجدیدنظر استان
گروه رأیرای حقوقی
موضوعمصداق عدم حسن نیت دارنده سند تجاری
قاضیچاووشی
رسول دوبحری
قیصری

چکیده دادنامه و رای دادگاه درباره مصداق عدم حسن نیت دارنده سند تجاری: اگر ثابت گردد چک امانی بوده و دارنده کنونی انتقال به خود را بر مبنای روابط تجاری صحیح به اثبات نرساند از مصادیق عدم احراز حسن نیت دارنده چک است.

رأی دادگاه بدوی

در خصوص دعوی آقای پ.ج. با وکالت آقای ج.ج. به طرفیت آقای پ.الف. به خواسته مطالبه مبلغ ۷۰۰/۰۰۰/۰۰۰/۸ ریال وجه چک شماره ... مورخ ۱۳۹۱/۲/۳۱ با احتساب خسارات دادرسی و تأخیر تأدیه، نظر به محتویات پرونده از جمله دادخواست تقدیمی خواهان، تصویر مصدق مستندات دعوی که از اشتغال ذمه خوانده در برابر خواهان حکایت دارد و اینکه ایراد و دفاعی در مقابل دعوی مطروحه به عمل نیامده است و دلیلی که مبین برائت ذمه باشد، ابراز نشده است؛ بدین ترتیب دعوی خواهان موجه و ثابت تشخیص، علی هذا به استناد مواد ۳۱۳ قانون تجارت و مواد ۱۹۸ و ۵۱۵ و۵۱۹ و۱۹۴ قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب ۷۹ و ماده ۲ قانون صدور چک، حکم بر محکومیت خوانده به پرداخت مبلغ ۷۰۰/۰۰۰/۰۰۰/۸ ریال از بابت اصل خواسته با احتساب خسارات کامل دادرسی و نیز پرداخت خسارت تأخیر تأدیه از تاریخ سررسید چک مستند دعوی تا زمان پرداخت در حق خواهان صادر و اعلام می گردد. این رأی غیابی است و ظرف بیست روز از تاریخ ابلاغ، قابل واخواهی در این دادگاه و سپس ظرف بیست روز، قابل تجدیدنظر در محاکم تجدیدنظر استان تهران می باشد.

رئیس شعبه ۸۷ دادگاه عمومی حقوقی تهران

چاووشی


در خصوص واخواهی آقای پ.الف. با وکالت خانم الف.الف. نسبت به دادنامه ی شماره ۹۲۰۹۹۷۲۱۶۱۹۰۰۷۸۳ این شعبه، این دادگاه مدافعات وکیل واخواه و پاسخ وکیل واخوانده را در جلسه ی دادرسی استماع نموده، از نظر دادگاه چون منشاء صدور چک، بند ۶ قراردادی است که تصویر آن ضم دادخواست واخواهی شده است و ید دارنده اولیه آن نسبت به آن باتوجه به قید ضمانت، امانی بوده است و واخوانده و وکیل ایشان دلیل یا مدرکی ارائه نکرده اند که انتقال چک به ایشان از طریق روابط تجاری فاقد هرگونه شبهه را ثابت کند، به دیگر سخن دادگاه قادر نیست حسن نیت دارنده را در بدست آوردن چک و اقدام علیه واخواه را احرازکند؛ کما اینکه صادرکننده با خط زدن حواله کرد در چک، با دارنده توافق کرده که در صورت استحقاق در وصول وجه چک، شخص دارنده اولیه (خانم م.) اقدام کند تا صادرکننده نیز به اعتبار دارنده بلافصل بودن ایشان، بتواند ایرادات خود را مطرح کند. علی هذا دادگاه به جهت اینکه انتقال چک به دارنده فعلی را قانونی و برمبنای توافق و قرارداد نمی داند، رأی صادره را نقض و با استناد به ماده ۸۹ ناظر به بند ۱۰ ماده ۸۴ قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی، قرار رد دعوی ایشان را صادر می نماید. این رأی ظرف بیست روز از تاریخ ابلاغ، در دادگاه تجدیدنظر استان تهران قابل تجدیدنظرخواهی می باشد.

رئیس شعبه ۸۷ دادگاه عمومی حقوقی تهران

چاووشی

رأی دادگاه تجدیدنظر استان

تجدید نظر خواهی آقای پ.ج. با وکالت آقای ج.ج. به طرفیت آقای پ.الف. با وکالت خانم الف.الف. نسبت به دادنامه شماره ۴۵۲-۱۳۹۳/۵/۲۰ شعبه ۸۷ دادگاه عمومی حقوقی تهران که به موجب آن قرار رد دعوی مطالبه وجه یک فقره چک به مبلغ هشت میلیارد و هفتصد میلیون ریال و خسارت دادرسی و تأخیر تأدیه در مرحله واخواهی پس از نقض دادنامه غیابی صادر شده، وارد نیست. نظر به قانونی بودن ابلاغات، پذیرش واخواهی مواجه با اشکال نبوده و با توجه به محتویات پرونده از جمله ضمانت خانم س.م. به شرح اوراق ۲۹ الی ۳۳ برای اجرای حکم، اطلاع تجدید نظرخواه از منشاء صدور چک و شرایط حاکم بر اصدار آن و باحسن نیت محسوب نشدن، ثابت بوده و باتوجه به طرف دعوی نبودن دارنده اولیه، دعوی به کیفیت مطروحه قابلیت استماع نداشته است. بنابراین دادگاه به استناد ماده ۳۵۵ قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی، ضمن رد تجدید نظرخواهی، قرار مذکور را از لحاظ نتیجه در نهایت تأیید می نماید. این رأی قطعی است.

رئیس و مستشار شعبه ۱۲ دادگاه تجدید نظر استان تهران

دوبحری - قیصری