رای دادگاه درباره مطالبه دیه سرنشینان متوفی از سوی راننده (دادنامه شماره ۹۳۰۹۹۷۰۲۲۰۴۰۱۰۰۵)
شماره دادنامه | ۹۳۰۹۹۷۰۲۲۰۴۰۱۰۰۵ |
---|---|
تاریخ دادنامه | ۱۳۹۳/۰۷/۲۹ |
نوع رأی | رأی شعبه |
نوع مرجع | دادگاه تجدیدنظر استان |
گروه رأی | رای حقوقی |
موضوع | مطالبه دیه سرنشینان متوفی از سوی راننده |
قاضی | مسعود امرایی فرد هدایت اله جوادی بهزاد سعادت زاده |
چکیده دادنامه و رای دادگاه درباره مطالبه دیه سرنشینان متوفی از سوی راننده: در فرض وجود رابطه وراثت بین سرنشینان متوفی و راننده مقصر، امکان مطالبه دیه از سوی وی به عنوان وارث با توجه به محرومیت وارث قاتل از ارث ( دیه )وجود ندارد.
رأی دادگاه بدوی
در خصوص دادخواست تقدیمی آقای الف. به طرفیت شرکت ب. ا به خواسته الزام به پرداخت دیه مرحومه ط.ش. و دیه مرحوم م.الف. مقوم به مبلغ یک میلیارد ریال دادگاه توجها به اینکه وقوع حادثه تصادف منجر به فوت مرحومین فوق بر اثر تقصیر خواهان به حکایت کروکی افسر کاردان فنی محرز و مسلم بوده و از طرفی نیز وجود رابطه قراردادی بیمه ای فیمابین خواهان و خوانده ردیف اول نیز به حکایت بیمه نامه استنادی محرز است و از آنجائیکه خواهان در مقام وارث متوفیان مبادرت به طرح دعوی نمود ایرادات اعلامی از سوی شرکت خوانده در عدم پرداخت دیات موضوع خواسته به خواهان نیز موجه و منطبق با مقررات قانونی نبوده اولا در انتساب عنوان شخص ثالث به سرنشینان خودرو جای تردیدی نیست و تبصره ۶ ذیل ماده یک قانون اصلاح قانون بیمه اجباری مسؤولیت مدنی دارندگان وسایل نقلیه موتوری زمینی مؤید این مطلب است و وجود قرابت فامیلی نمی تواند این عنوان را از آنها سلب نماید ثانیا آنچه که وارث از ارث بردن محروم می نماید به تصریح قانون قتل عمدی مورث خواهد بود نه قتل شبه عمد که این امر نیز در ماده ۸۸۰ قانون مدنی مورد تأیید قرار گرفته است لذا دادگاه با احراز و ثابت دانستن دعوی خواهان مستندا به مواد ۱ و ۴ و ۵ قانون مرقوم و مواد ۸۹۹ و ۹۰۰ و ۹۰۵ از قانون مدنی حکم بر محکومیت شرکت خوانده را به پرداخت یک فقره دیه کامل مرد مسلمان از باب فوت مرحوم م.الف. یک دوم دیه کامل از باب دیه مرحوم ط.ش. در حق خواهان به انضمام هزینه های دادرسی بر اساس تعرفه موجود در حق خواهان صادر و اعلام می نماید و در خصوص دعوی خواهان به طرفیت خوانده ردیف دوم دادگاه دعوی را متوجه وی ندانسته مستندا به ماده ۸۹ قانون آیین دادرسی مدنی ناظر بر بند ۴ ماده ۸۴ از همان قانون قرار رد دعوی خواهان را صادر و اعلام می نماید این رأی حضوری ظرف مدت بیست روز پس از ابلاغ قابل اعتراض در محاکم تجدیدنظر استان می باشد.
رئیس شعبه ۲۹ دادگاه عمومی حقوقی تهران
امرائی فرد
رأی دادگاه تجدیدنظر استان
شرکت ب. ا به طرفیت آقای م. الف. با نمایندگی آقای ف. نسبت به دادنامه ۱۰۶۱-۱۳۹۱/۹/۲۹ صادره از شعبه ۲۹ دادگاه عمومی حقوقی تهران مشعر بر محکومیت به پرداخت دیه مرحومه ط.ش. و دیه مرحوم م.م. به انضمام هزینه دادرسی مصروفه دادخواست تجدیدنظرخواهی تقدیم و خلاصتا اعلام کرده اند مشارالیه رانندگی اتومبیل را داشته که اتومبیل واژگون و در این تصادف وی مقصر اعلام شده و نهایتا این تصادف موجب فوت همسر و فرزند وی گردیده و ایشان تحت عنوان وارث نامبردگان مطالبه دیه می کنند این امر در حالیست که مقصر خودش است و رابطه قراردادی شرکت بیمه با ایشان در مورد پرداخت خسارت به اشخاص ثالث می باشد و ایشان بر اساس قرارداد بیمه موجود حق مطالبه وجه ندارند و وکیل آقای الف. اعلام کرده موکل تنها وارث است و در قانون در مواقع وقوع خطای محض یا شبه عمد برای وارثی که مرتکب قتل شده باشد چنین ممنوعیتی پیشبینی نشده است و گزارش اجرای احکام دادسرای عمومی و انقلاب نائین حاکی از اختتام پرونده کیفری به جهت عدول از اعتراض از سوی آقای ح.الف. و پرداخته شدن دیه مقرر در دادنامه صادره در مرجع کیفری است علیهذا با عنایت به اینکه بر اساس قرارداد منعقده فیمابین شرکت بیمه به قائم مقامی آقای ح.الف. عهده دار پرداخت خسارت یا دیه به شخص ثالث می باشد قائل شدن به تفسیر این قرارداد به اینکه ایشان به عنوان وارث مقتولین شخص ثالث است و مقصر بودن وی مانع از دریافت دیه به عنوان شخص ثالث نمی شود خلاف روح قرارداد است و از طرف دیگر با توجه به ماده ۴۵۱ از قانون مجازات اسلامی در چنین مواردی وقتی قاتل تنها وارث است حق مطالبه دیه را نخواهد داشت علیهذا با پذیرش اعتراض و تجدیدنظرخواهی دادنامه معترض عنه را به استناد ماده ۳۵۸ از قانون آیین دادرسی مدنی نقض نموده و به جهت اینکه اقامه چنین دعوائی مبنای قانونی و قراردادی ندارد حکم به رد دعوی مذکور به استناد شق یک ۱۹۸ از قانون آیین دادرسی مدنی صادر و اعلام می گردد. رأی صادره قطعی است.
رئیس و مستشار شعبه ۴ دادگاه تجدیدنظر استان تهران
جوادی - سعادت زاده