رای دادگاه درباره مهلت پرداخت دیه در فرض تغلیظ (دادنامه شماره ۹۴۰۹۹۷۰۲۲۲۳۰۰۰۸۹)

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
رای دادگاه تجدیدنظر شماره
شماره دادنامه۹۴۰۹۹۷۰۲۲۲۳۰۰۰۸۹
تاریخ دادنامه۱۳۹۴/۰۱/۳۱
نوع رأیرأی شعبه
نوع مرجعدادگاه تجدیدنظر استان
گروه رأیرای کیفری
موضوعمهلت پرداخت دیه در فرض تغلیظ
قاضیجعفری شهنی
حسینعلی منصوری
کوروش کرمی

چکیده دادنامه و رای دادگاه درباره مهلت پرداخت دیه در فرض تغلیظ: مهلت پرداخت دیه درفرض تغلیظ، همانند مهلت پرداخت اصل دیه می باشد.

رأی دادگاه بدوی

در خصوص اتهام آقای ع.الف. فرزند ع. دایر به بی احتیاطی در امر رانندگی منتهی به یک فقره قتل غیرعمدی در ماه حرام موضوع کیفرخواست شماره ۲۷۳۱ اصداری از دادسرای ناحیه یک تهران دادگاه با نگرش در اوراق و محتویات پرونده نظر به شکایت اولیاء دم متوفی گواهی پزشکی قانونی نظریات کارشناس رسمی دادگستری اقرار صریح متهم در مراحل تحقیق دادسرا و دادگاه گزارش مرجع انتظامی و سایر قرائن و امارات موجود در پرونده اتهام انتسابی به متهم موصوف ثابت تشخیص بزه منطبق است با مواد ۴۴۸ و۴۵۰ و ۴۶۲ و ۴۸۸ و ۵۴۹ و ۵۵۵ از قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۹۲ و ماده ۷۱۴ از قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۷۵ نامبرده را از حیث جنبه خصوصی جرم به پرداخت یک فقره دیه کامل مرد به علاوه یک سوم دیه کامل مرد نیز به عنوان تغلیظ دیه در ماه حرام ظرف مهلت دو سال از تاریخ حادثه در حق اولیاء دم متوفی و از حیث جنبه عمومی جرم به شش ماه حبس تعزیری محکوم می نماید. این رأی حضوری ظرف بیست روز از تاریخ ابلاغ قابل اعتراض در محاکم تجدیدنظر استان تهران است.

دادرس شعبه ۱۰۵۴ دادگاه عمومی جزایی تهران - کورش کرمی

رأی دادگاه تجدیدنظر استان

در خصوص تجدیدنظرخواهی آقای ع.الف. نسبت به دادنامه شماره۲۴۰۰۶۷۳-۹۳ مورخ۱۳۹۳/۱۱/۲۸ در پرونده کلاسه ۱۰۰۸۴۲-۹۳ صادره از شعبه ۱۰۵۴ دادگاه عمومی جزائی ت. که به موجب آن تجدیدنظرخواه به اتهام بی احتیاطی در امر رانندگی منتهی به یک فقره قتل غیرعمدی در ماه حرام موضوع شکایت اولیاء دم مرحوم ع.غ. و با احراز بزهکاری و به استناد مواد قانونی از جنبه خصوصی جرم به پرداخت یک فقره دیه کامل مرد مسلمان و به علاوه یک سوم دیه کامل مرد مسلمان به عنوان تغلیظ در حق اولیاء دم و از جنبه عمومی جرم به شش ماه حبس تعزیری محکوم شده است، نظر به اینکه تجدیدنظرخواه در محدوده تجدیدنظرخواهی ایراد و دفاع مؤثری که از جهات شکلی و یا ماهیتی مندرج در ماده ۲۴۰ قانون آئین دادرسی کیفری باشد، اقامه ننموده و ازنظر این دادگاه ایضا دادنامه تجدیدنظر خواسته منطبق با موازین قانونی و دلایل موجود در پرونده اصدار یافته و ایرادی که موجب نقض باشد، مشهود نیست الا اینکه اولا بی احتیاطی یا بی مبالاتی یا عدم رعایت نظامات دولتی یا عدم مهارت، جرم و عنوان اتهامی نیست بلکه این عناوین خطای جزائی هستند. به عبارت دیگر، عنصر معنوی در جرائم عمدی ، عمد و قصد مجرمانه است ولی در جرائم غیرعمدی، عنصر معنوی، خطای جزائی به شرح مذکور است بنابراین عنوان صحیح اتهام ارتکاب یک فقره قتل غیرعمدی ناشی از بی احتیاطی در امر رانندگی است. ثانیا علت بی احتیاطی، تخطی از سرعت مطمئنه است و این علت هم در نظریه اولیه و در نظریه هیئت سه نفره منعکس شده است. بنابراین عمل ارتکابی تجدیدنظرخواه از مصادیق ماده ۷۱۸ قانون مجازات اسلامی (تعزیرات) ناظر به ماده ۷۱۴ این قانون است که می بایستی به بیش از دوسوم حداکثر مجازات مذکور در ماده ۷۱۴ محکوم می شد ولی چون اشخاص ذی نفع اعتراضی نکرده اند این دادگاه مواجه با تکلیف نیست و درنهایت ضمن رد تجدیدنظرخواهی تجدیدنظرخواه دادنامه تجدیدنظر خواسته را به استناد ماده ۲۵۰ قانون آئین دادرسی کیفری و با اصلاح بند اولا ، تأیید می نماید. رأی صادره قطعی است.

شعبه ۲۳ دادگاه تجدیدنظر استان تهران - رئیس و مستشار

حسینعلی منصوری - صادق جعفری شهنی