رای دادگاه درباره نکاح منقطع بدون اذن پدر (دادنامه شماره ۹۳۰۹۹۷۲۱۳۰۵۰۱۶۶۴)

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
رای دادگاه تجدیدنظر شماره
شماره دادنامه۹۳۰۹۹۷۲۱۳۰۵۰۱۶۶۴
تاریخ دادنامه۱۳۹۳/۱۰/۰۸
نوع رأیرأی شعبه
نوع مرجعدادگاه تجدیدنظر استان
گروه رأیرای حقوقی
موضوعنکاح منقطع بدون اذن پدر
قاضیحیدری
حسین علیخانی
عبدالغفار آل حبیب

چکیده دادنامه و رای دادگاه درباره نکاح منقطع بدون اذن پدر: دعوی اعلام بطلان نکاح منقطع به علت عدم وجود اذن و اجازه پدر، درفرضی که زوجه در زمان عقد، باکره نبوده، قابل پذیرش نیست و حکم به رد دعوی صادر می شود.

رأی دادگاه بدوی

درخصوص دادخواست آقای ع.ن. با وکالت آقای م.ص. به‬ طرفیت خواندگان ۱- خانم س.ن.- آقای س.ت. با وکالت آقای م.م به‬ خواسته اعلام بطلان نکاح منقطع بین خواندگان به علت عدم وجود اذن و اجازه خواهان و ابطال سند عادی تنظیمی آبان ماه ۱۳۹۱ مبنی بر نکاح مذکور، با توجه به جامع محتویات پرونده و اظهارات و لوایح مفصل وکلای طرفین و با عنایت به اینکه اولا ماده ۱۰۴۳ قانون مدنی که نکاح دختر باکره بالغه را موقوف به اجازه پدر دانسته است لکن در نحوه موقوف بودن که از جهت صحت است یا نفوذ یا جهت دیگری مانند شرط احتیاطی یا بنا به قول بعضی فقهاء عظام جنبه تأدبی اخذ اجازه از پدر، ماده مذکور ابهام دارد و منشاء ابهام نیز اختلافی است که فقهاء در این مورد دارند و به همین جهت این ماده در فصل مربوط به قابلیت صحی برای ازدواج آمده است و در فصل چهارم که در بیان شرایط صحت نکاح است نیامده است و ثانیا بر فرض اینکه موقوف بودن نکاح دختر باکره بالغه بر اجازه پدر از جهت صحت آن باشد در موضوع پرونده با توجه به اظهارات شهود که جامع و قدر متیقن آن رفت و آمد و ارتباط طولانی خواندگان و خلوت کردن و بیتوته کردن با یکدیگر و رفتن به مسافرت با هم می باشد و نیز اظهارات عاقد مبنی بر اینکه خوانده ردیف اول اذعان به داشتن رابطه کامل زناشویی با خوانده ردیف دوم داشته و این موضوع را صریحا به عاقد اعلام نموده است و عاقد بر این اساس صیغه عقد انقطاعی را بدون اخذ اجازه از پدر دختر جاری کرده است و نیز با توجه به سایر قرائن و امارات از جمله ارائه عکس‬هایی که حاکی از ارتباط خواندگان به مانند ارتباطی که زوجین با هم دارند با در نظر گرفتن حمل اعمال اشخاص بر صحت و عدم حمل بر ارتباط نامشروع و نیز با توجه به اینکه علی رغم دعوت از خوانده ردیف اول جهت حضور در جلسه دادرسی و معرفی به پزشکی قانونی نامبرده صرفا لایحه ای ارسال نموده و تلویحا زناشوئی با خوانده ردیف دوم را انکار کرده است ولی در جلسه حضور پیدا نکرده، با اینکه سند عادی ازدواج انقطاعی را امضاء کرده است و در آن سند به باکره نبودن وی تأکید و تصریح شده است و با توجه به قرائن و امارات دیگر موجود در پرونده، دادگاه دعوی خواهان را وارد ندانسته و مستندا به ماده ۱۲۵۷ و ماده ۱۳۲۴ قانون مدنی، دعوای وی را رد می نماید. این رأی حضوری و ظرف بیست روز پس از ابلاغ قابل اعتراض و رسیدگی در دادگاه تجدیدنظر استان تهران و سپس ظرف بیست روز قابل فرجام‬خواهی در دیوان عالی کشور است.

مأمور به خدمت شعبه ۲۶۳ دادگاه عمومی خانواده تهران - حیدری

رأی دادگاه تجدیدنظر استان

درخصوص تجدیدنظرخواهی آقای ع.ن. با وکالت آقای م.ص. به طرفیت خانم س.ن. و آقای س.ت. نسبت به دادنامه شماره ۲۱۶۳۰۱۱۰۲ مورخه ۱۳۹۳/۷/۳۰ صادره از شعبه ۲۶۳ دادگاه عمومی تهران که به موجب آن حکم به رد دعوی تجدیدنظرخواه مبنی بر ابطال نکاح منقطع بین تجدیدنظرخواندگان صادر شده است و به حکایت صفحه ۱۷ پرونده در عقدنامه انقطاعی برابر گواهی پزشکی ارائه شده زوجه زمان عقد باکره نبوده است و حداقل تجدیدنظرخواندگان از زمان عقد انقطاعی با هم رابطه داشتند و مضافا با عنایت به مسأله دوم از کتاب نکاح تحریرالوسیله حضرت امام صفحه ۲۵۴ در فصل اولیاء عقد امام (ره) فرمود الاحوط الاستیذان بعد فرمود نعم لا اشکال فی سقوط اعتبار اذنهما ان منعها من التزویج با توجه به مندرجات پرونده و لایحه اعتراضیه و توضیحات طرفین و مستندات رأی و استدلال دادگاه دادنامه تجدیدنظرخواسته مطابق قانون و دلائل موجود در پرونده صادر شده و مخالفتی نیز با موازین شرعی ندارد. لذا به استناد ماده ۳۵۸ قانون آئین دادرسی مدنی ضمن رد تجدیدنظرخواهی دادنامه مذکور تأیید می شود. این رأی ظرف مدت بیست روز پس از ابلاغ قابل فرجام‬خواهی در دیوان عالی کشور می باشد.

رییس و مستشارشعبه ۶۰ دادگاه تجدیدنظر استان تهران

آل حبیب- علیخانی