رای دادگاه درباره چگونگی تنفیذ وصیت زائد بر ثلث (دادنامه شماره ۹۳۰۹۹۷۰۲۷۰۱۰۰۰۲۳)

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
رای دادگاه تجدیدنظر شماره
شماره دادنامه۹۳۰۹۹۷۰۲۷۰۱۰۰۰۲۳
تاریخ دادنامه۱۳۹۳/۰۱/۲۵
نوع رأیرأی شعبه
نوع مرجعدادگاه تجدیدنظر استان
گروه رأیرای حقوقی
موضوعچگونگی تنفیذ وصیت زائد بر ثلث
قاضییزدانی
اهوارکی
رمضانی

چکیده دادنامه و رای دادگاه درباره چگونگی تنفیذ وصیت زائد بر ثلث: چنانچه ورثه زیر وصیت نامه را به عنوان شاهد امضاء کرده باشند این امر به منزله تنفیذ وصیت زائد بر ثلث نبوده و وصیت نامه ازاین جهت نیازمند تنفیذ مجدد است.

رأی دادگاه بدوی

به تاریخ ۱۹/۱۱/۱۳۸۹ آقای ح.ش. به وکالت از خانم س.ک. با قیومیت خانم ف.ک. و خانم الف.ر. دادخواستی به طرفیت ۱- خانم س.س. ۲- دادسرای ناحیه ۲۵ عمومی و انقلاب تهران (اداره امور سرپرستی) به خواسته تنفیذ وصیت نامه عادی مرحومه و.الف. به تاریخ ۱۵/۲/۱۳۸۶ را تقدیم این دادگاه کرده اند مختصر ادعا بر این اساس است که بانوی مذکور در تاریخ ۵/۱/۱۳۸۷ فوت نموده وراث حین الفوت وی به شرح گواهی حصر وراثت شماره ۸۷/۲۷۷/۴۱۹ مورخ ۲۶/۸/۸۷ خوانده دعوی آقای م.ک. و خانم س.ک. می باشند که احد از وراث بنام آقای م.ک. هم مطابق گواهی حصر وراثت شماره ۸۸/۲۲۲/۷ در تاریخ ۶/۱/۸۷ فوت نموده ورثه حین الفوت نامبرده خواهان های دعوی هستند مرحوم و.الف. قبل از فوت خود و به تاریخ ۱۵/۲/۱۳۸۶ اقدام به تنظیم وصیت نامه ای نموده که به امضای خوانده محترم دعوی و خواهر مرحومه بنام م.الف. نیز رسیده است با وصف مراتب فوق تقاضای اتخاذ تصمیم به شرح خواسته را دارد بانوی خوانده دعوی در مقام دفاع حاضر نشده و لایحه دفاعیه ای هم تقدیم نکرده است و ادعای مطروحه مصون از هرگونه تعرض و ایراد و مستندات ابرازی مبری از انکار، تردید و تکذیب باقی مانده است دادگاه با عنایت به اصل صحت صدور اسناد و لحاظ مدلول ماده ۱۳۰۱ قانون مدنی و آثار حاکم بر امضای ذیل سند و نظر به گواهی های حصر وراثت صادره و احراز ذیسمت بودن اصحاب دعوی و با توجه به مدلول مواد ۸۲۵-۸۲۶-۸۳۵-۸۴۱-۸۴۳ قانون مدنی و مقید بودن امکان وصیت به جایزالتصرف بودن موصی نسبت به مورد وصیت و مالک بودن بر اموال و با توجه به ماده 278 قانون امور حسبی دایر بر چگونگی و شرایط تنظیم وصیت نامه خود نوشت نظر به اظهارنامه نماینده محترم خوانده ردیف دوم پیرامون وصیت نامه که به موجب لایحه شماره ۹۰۱۱۵۸۰ مورخ ۲۸/۴/۱۳۹۰ تقدیم و ثبت دادگاه شده است دادگاه دعوی خواهان را مقرون به واقع و حقیقت تشخیص و با استناد به مواد ۱۲۵۷-۱۲۵۸-۱۲۸۴-۱۲۸۶-۱۳۲۱-۱۳۲۴ قانون مدنی و ۱۹۷-۱۹۸ قانون آیین دادرسی مدنی حکم بر تنفیذ وصیت نامه عادی مذکور منتسب به بانوی مرحوم را صادر و اعلام می دارد حکم دادگاه نسبت به خوانده ردیف اول غیابی و ظرف مهلت بیست روز از تاریخ ابلاغ قابل واخواهی در این دادگاه و پس ازآن در مهلت بیست روزه قابل تجدیدنظر در مرجع محترم تجدیدنظر استان تهران است. نظر به اینکه خوانده دعوی ردیف دوم طرف ترافع با اصحاب دعوی نبوده و صرفا جایگاه نظارت قانونی و نمایندگی در صحت حفظ و صیانت را بر عهده داشته و دارد دعوی مطروحه توجهی به نامبرده نداشته و بر این اساس با استناد به بند ۴ ماده ۸۴ قانون آیین دادرسی مدنی و لحاظ ماده ۸۹ آن قرار ردّ دعوی خواهان ها را نسبت به خوانده مذکور صادر و اعلام می دارد رأی دادگاه در این قسمت ظرف مهلت بیست روز از تاریخ ابلاغ اعتراض در مرجع محترم تجدیدنظر استان تهران است.

رئیس شعبه ۸۶ دادگاه عمومی حقوقی تهران یزدانی


به تاریخ ۷/۱۱/۹۱ خانم س.س. دادخواستی به طرفیت خانم ف.ک. با وکالت آقای ح.ش. به خواسته واخواهی نسبت به دادنامه شماره ۹۰۰۷۲۱ مورخ ۳۰/۷/۹۰ تقدیم این دادگاه کرده است. صرف نظر از اینکه واخواه محترم در تنظیم دادخواست خود رعایت جهات آیین دادرسی مدنی را ننموده است واخواه را صرفا خانم ف.ک. قرار داده اند نه خانم س.ک. با قیومیت خانم ف.ک.، نظر به اینکه دادگاه اشتباه در مقام صدور رأی اخطاریه مورخه ۷/۴/۱۳۹۰ که به رؤیت و امضای بانوی محترم واخواه رسیده است را مورد توجه خود قرار نداده و از این حیث رأی صادره را غیابی اعلام نموده لذا مستندا به مواد ۳۰۳-۳۰۵-۳۰۶-۳۰۷-۳۰۸-۳۰۹ قانون آیین دادرسی مدنی ضمن ردّ واخواهی مطروحه، دادنامه مورد استناد را حضوری اعلام و نسبت به تصحیح رأی صادره اقدام می نماید. مضافا به حکم تبصره ۱ ذیل ماده ۳۰۹ قانون مذکور در مواردی که اصل حکم یا قرار دادگاه قابل تجدیدنظر باشد تصحیح آن در مدت قانونی، ظرف مهلت بیست روز قابل تجدیدنظر در مرجع محترم تجدیدنظر استان تهران می باشد. در ضمن تسلیم رونوشت رأی اصلی بدون رونوشت رأی تصحیحی ممنوع است و چنانچه رأی مورد اصلاح نقض گردد رأی تصحیحی نیز از اعتبار خواهد افتاد.

رئیس شعبه ۸۶ دادگاه عمومی حقوقی تهران یزدانی

رأی دادگاه تجدیدنظر استان

در این پرونده خانم س.س. به طرفیت خانم ف.ک. به قیومیت از طرف خانم س.ک. از دادنامه شماره ۰۰۰۹۳ مورخ ۱۵/۲/۹۲ شعبه ۸۶ دادگاه عمومی حقوقی تهران که بر اساس آن دادنامه شماره ۰۰۷۲۲ مورخ ۳۰/۷/۹۰ حضوری تشخیص داده شده تجدیدنظرخواهی کرده است به موجب دادنامه اخیر دعوای تجدیدنظر خوانده به خواسته تنفیذ وصیت نامه عادی مرحوم و.الف. موجه تشخیص و حکم به تنفیذ وصیت نامه مرحوم مرقوم به تاریخ ۱۵/۲/۸۶ صادرشده است تجدیدنظرخواه اظهار می دارد وصیت نامه زیاده بر ثلث و نسبت به سهم الارث وی نافذ نمی باشد دادگاه با توجه به بررسی اوراق و مستندات پرونده همان طور که دادگاه بدوی نیز به ماده ۸۴۳ قانون مدنی استناد کرده و مطابق ماده مرقوم، وصیت به زیاده بر ثلث ترکه نافذ نیست مگر به اجازه وراث و اگر بعض ورثه اجازه کند فقط نسبت به سهم او نافذ است و امضای ذیل وصیت نامه توسط تجدیدنظرخواه به عنوان شاهد رافع حق وی برای اجازه یا عدم اجازه زیاده بر ثلث وصیت نامه وراث نمی گردد، تنفیذ وصیت نامه توسط دادگاه بدوی نیز مانع این حق نیست و استناد دادگاه مزبور به ماده ۸۴۳ قانون مرقوم به همین لحاظ می باشد ازاین رو ضمن اعلام این مطلب و ردّ تجدیدنظرخواهی تجدیدنظرخواه در ارتباط با اساس دادنامه تجدیدنظر خواسته به استناد ماده ۳۵۸ قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی با اصلاح دادنامه تجدیدنظر خواسته به شرح فوق و الحاق تذکر مذکور، تأیید و استوار می شود این رأی قطعی است.

رئیس شعبه ۵۶ دادگاه تجدیدنظر استان تهران مستشار دادگاه

اهوارکی رمضانی

مواد مرتبط