رای شعبه تجدیدنظر دیوان عدالت اداری درباره امکان جبران خسارت از ناحیه حیات وحش

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
رای شعبه تجدیدنظر دیوان عدالت اداری شماره ۹۵۰۹۹۷۰۹۵۵۷۰۱۹۲۲
شماره دادنامه۹۵۰۹۹۷۰۹۵۵۷۰۱۹۲۲
تاریخ دادنامه۱۳۹۵/۰۸/۱۲
نوع رأیرأی شعبه
نوع مرجعشعبه تجدیدنظر دیوان عدالت اداری
شعبهانتقالی
گروه رأیاداری
موضوعامکان جبران خسارت از ناحیه حیات وحش
قاضیعلی اکابری
جواد جباری

رای شعبه تجدیدنظر دیوان عدالت اداری درباره امکان جبران خسارت از ناحیه حیات وحش: در قانون شکار و صید، جبران خسارت به خسارت دیدگان از ناحیه حیات وحش، تنها برای افراد، مزارع و باغها پیش بینی شده است و ذکری از احشام و حیوانات اهلی نگردیده است.

رأی شعبه بدوی دیوان عدالت اداری

از آنجائی که مطابق ماده ۹ قانون شکار و صید مصوب ۱۳۴۶ و اصلاحات بعدی آن پرداخت خسارت به خسارت دیدگان از ناحیه حیات وحش تنها به افراد و مزارع و باغها پیش بینی شده و هیچ گونه ذکری از احشام برده نشده است و علی هذا خوانده مسئولیتی به جبران خسارت وارده به احشام ندارد. چرا که مسئولیت به جبران خسارت قاعدتا یا ناشی از قرارداد خصوصی بوده و یا ناشی از وضع قانون می باشد و در موارد مثل مانحن فیه که مسئولیت به جبران خسارت ناشی از قانون موضوعه بوده در این صورت تعیین مورد یا موارد از مصادیق با خود قانون مربوطه خواهد بود که به آن تصریح شده باشد و در غیر موارد و مصادیق مصرحه، اصل بر عدم شمول آن است و بنابراین و علاوه بر آن حفظ و مراقبت از احشام به عهده صاحب و مالک آن است که از خطر احتمالی مورد تهدید احشام را حفظ و نگهداری کنند و محیط با آنان اداره محیط زیست مسئول مراقبت و نگهداری احشام نبوده و علی هذا عدم ذکر احشام و حیوانات اهلی از گاو و گوسفند و قاطر در قانون بنظر با توجه و حکمت بوده است. بنابراین درخصوص مورد خواسته به خسارت به احشام(گوسفندان)خوانده مرتکب تخلف نشده است و شکایت وارد نیست و به استناد مفهوم مواد ۱۰ و ۱۱ قانون تشکیلات و آئین دادرسی دیوان عدالت اداری حکم به رد شکایت صادر و اعلام می گردد. درخصوص ایراد صدمه بدنی به شخص شاکی و از آنجائی که مطابق ماده ۹ قانون شکارو صید مصوب ۱۳۴۶ و اصلاحات بعدی آن پرداخت خسارت به خسارت دیدگان از ناحیه حیات وحش به افراد در اشخاص پیش بینی شده است و اصل وقوع خسارت از صدمه بدنی توسط گراز وحشی حسب اوراق و محتویات پرونده محرز و مسلم بوده و لذا شکایت وارد تشخیص و به استناد مواد ۱۰ و ۱۱ قانون تشکیلات و آئین دادرسی دیوان عدالت اداری حکم به ورود شکایت صادر و اعلام می گردد. تعیین میزان خسارت با دادگاه عمومی حقوقی شهرستان محل وقوع حادثه می باشد. رای صادره ظرف بیست روز ازتاریخ ابلاغ قابل تجدیدنظرخواهی در شعب تجدید نظر دیوان عدالت اداری می باشد.

دادرس شعبه هشتم دیوان عدالت اداری - نیکزاد

رأی شعبه تجدیدنظر دیوان عدالت اداری

نظر به اینکه تجدید نظر خواهی از آراء صادره از شعب بدوی دیوان عدالت اداری وفق مقررات ماه ۶۶ قانون تشکیلات و آئین دادرسی دیوان عدالت اداری با تقدیم دادخواست بوده و رسیدگی در دیوان طبق ماده ۱۶ همان قانون مستلزم تقدیم دادخواست است مضافا بر اساس مقررات ماده ۲۴ قانون دبیرخانه دیوان یا دفاتر اداری مستقر در مراکز استانها دادخواستهای واصل شده را ثبت کنند و طبق ماده ۲۶ دادخواستهای ثبت شده به شعب ارجاع می شود. بنابراین تجدید نظر خواهی و تقاضای رسیدگی و ثبت و ارجاع نامه تقدیمی شاکی بر خلاف مقررات مذکور و غیر قابل استماع بوده و قرار رد دادخواست تجدید نظر صادر و اعلام می گردد. قرار صادره قطعی است.

رئیس شعبه ۷ تجدید نظر دیوان عدالت اداری- مستشار شعبه

جباری - اکابری