رای شعبه تجدیدنظر دیوان عدالت اداری درباره صلاحیت سازمان بازرسی کل کشور

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
رای شعبه تجدیدنظر دیوان عدالت اداری شماره ۹۴۰۹۹۷۰۹۵۵۳۰۲۱۹۸
شماره دادنامه۹۴۰۹۹۷۰۹۵۵۳۰۲۱۹۸
تاریخ دادنامه۱۳۹۴/۰۸/۰۵
نوع رأیرأی شعبه
نوع مرجعشعبه تجدیدنظر دیوان عدالت اداری
شعبهشعبه ۳ تجدیدنظر دیوان عدالت اداری
گروه رأیاداری
موضوعصلاحیت سازمان بازرسی کل کشور
قاضیمحمد مهری
محمد حسن پیرزاده
متولی
جهانی

رای شعبه تجدیدنظر دیوان عدالت اداری درباره صلاحیت سازمان بازرسی کل کشور: سازمان بازرسی کل کشور یک مرجع نظارتی است و مرجع قضایی برای صدور رأی تلقی نمی شود.

رأی شعبه بدوی دیوان عدالت اداری

در خصوص دادخواست م. ز فرزند خ. به طرفیت ۱- شهرداری زاهدان ۲- آقای ع.الف. ک. ۳- آموزش و پرورش شهرستان زاهدان به خواسته ابطال مجوز غیر قانونی صادره مبنی بر ساخت و ساز در طبقات ۷ و ۶ و انتزاع طبقات خلاف ضوابط طرح تفصیلی و صدور دستور موقت مبنی بر جلوگیری از ساخت و ساز به شرح دادخواست تقدیمی، دادگاه با توجه به جمیع اوراق و محتویات پرونده، نظر به خواسته خواهان و شرح مندرج در دادخواست تقدیمی وی و اینکه رسیدگی به شکایت و تظلمات و اعتراضات اشخاص حقیقی یا حقوقی از تصمیمات و اقدامات شهرداریها یا مأمورین شهرداری در امور راجع به وظائف آنها به جهت تخلف در اجرای قوانین و مقررات یا خوددای از انجام وظایف محموله که موجب تضییع حقوقی اشخاص می شود، در صلاحیت دیوان عدالت اداری می باشد. به استناد مواد ۱۰ و ۳۴ و ۳۵ قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری مصوب ۱۳۹۲ قرار عدم صلاحیت به اعتبار و شایستگی شعب دیوان عدالت اداری صادر و اعلام می نماید. رای صادره قطعی می باشد.

رئیس شعبه هشتم دادگاه حقوقی زاهدان - جهانی


رأی شعبه بدوی دیوان عدالت ادارینظر به اینکه اعتراض به فرایند و نحوه صدور پروانه احداث بناء و نتایج حاصل از آن و در نهایت ابطال به لحاظ نقض قوانین و مقررات و یا تأیید به جهت تخالف و تغایر با موازین از قلمرو صلاحیت و حدود اختیارات دیوان مصرح در ماده ۱۰ قانون تشکیلات و آئین دادرسی دیوان عدالت اداری خارج بوده و طبق مواد ۱ و ۲ قانون تشکیل سازمان بازرسی کل کشور مصوب ۱۳۶۰/۷/۱۹ با اصلاحات و الحاقات بعدی نظارت بر حسن و جریان امور و اجراء صحیح قوانین در دستگاههای اداری از طریق سازمان بازرسی کل کشور نسبت به اقدامات و تصمیمات دستگاههای مشمول بازرسی اعمال می شود و این سازمان مجاز است با اجازه حاصله از ماده ۲ آئین نامه اجرائی قانون مذکور به یکی از صور برنامه ای، فوق العاده ای، موردی با اعمال نظارت و بازرسی سیر مراحل قانونی صدور پروانه ساخت بناء را از بدو تا زمان صدور را با موازین حاکم بر آن انطباق داده و در صورت مشاهده سوء جریان و یا وقوع تخلف یا جرم از طریق مراجع ذیصلاح قانونی در قالب گزارش پیشنهادهای مورد لزوم از جمله ابطال پروانه را ارائه و عملیات اجرائی را نیز نسبت به گزارش تعقیب می نماید. بنابراین رسیدگی به موضوع در صلاحیت سازمان بازرسی کل کشور می باشد و بر این اساس قرار عدم صلاحیت به تجویز ماده ۴۸ قانون تشکیلات و آئین دادرسی دیوان عدالت اداری به شایستگی و صلاحیت این سازمان صادر و اعلام می نماید. مقرر است دفتر ضمن ارسال رونوشتی از قرار برای شاکی پرونده امر به مرجع صالح مرقوم ارسال شود.

دادرس شعبه ۳۳ دیوان عدالت اداری - متولی رأی شعبه تجدیدنظر دیوان عدالت اداریبا بررسی اوراق و محتویات پرونده ملاحظه می شود که رییس محترم شعبه ۳۳ دیوان عدالت اداری در تاریخ ... اعلام نموده است که در اصدار قرار عدم صلاحیت رسیدگی موضوع دادنامه ... اشتباهی صورت گرفته و به لحاظ آنکه سازمان بازرسی کل کشور مرجع نظارتی است و مرجع قضایی برای صدور رای تلقی نمی شود. علیهذا تقاضای اعمال ماده ۷۹ را نموده است. با توجه به مراتب فوق اولا مستندا به اصل ۱۷۳ قانون اساسی با عنایت به اینکه سازمان بازرسی کل کشور یک نهاد نظارتی بوده و اجازه اصدار رای را ندارد و مطابق مقررات و موازین سازمان مذکور در صورت وقوع و احراز تخلف در اجرای قوانین مربوطه مراتب را ضمن تقدیم گزارش پیشنهادی اعلام می نماید و از طرفی نظر به اینکه اصدار قرار عدم صلاحیت رسیدگی در صورتی مجاز و امکان پذیر می باشد که مرجعی که به صلاحیت رسیدگی آن اظهار نظر شده حق اصدار رای را داشته باشد و این موضوع در مورد سازمان بازرسی مصداق ندارد؛ سازمان بازرسی کل کشور یک مرجع نظارتی بوده اجازه اصدار رای را مستندا به اصل ۱۷۳ قانون اساسی ندارد. علیهذا با پذیرش اعلام اشتباه مطروحه در اجرای ماده ۷ قانون تشکیلات و آئین دادرسی دیوان عدالت اداری ضمن نقض قرار ... مقرر میدارد که در اجرای ماده ۷۲ قانون مذکور پرونده به شعبه ۳۳ دیوان جهت رسیدگی ماهیتی ارسال گردد. رای صادره قطعی است.

رئیس و مستشار شعبه ۳ تجدیدنظر دیوان عدالت اداری

محمد مهری - محمد حسن پیرزاده

فهرست


شعبه بدوی دیوان عدالت اداری شعبه بدوی دیوان عدالت اداری شعبه تجدیدنظر دیوان عدالت اداری

نقد رأی


رأی شعبه بدوی دیوان عدالت اداری

نظر به اینکه اعتراض به فرایند و نحوه صدور پروانه احداث بناء و نتایج حاصل از آن و در نهایت ابطال به لحاظ نقض قوانین و مقررات و یا تأیید به جهت تخالف و تغایر با موازین از قلمرو صلاحیت و حدود اختیارات دیوان مصرح در ماده ۱۰ قانون تشکیلات و آئین دادرسی دیوان عدالت اداری خارج بوده و طبق مواد ۱ و ۲ قانون تشکیل سازمان بازرسی کل کشور مصوب ۱۳۶۰/۷/۱۹ با اصلاحات و الحاقات بعدی نظارت بر حسن و جریان امور و اجراء صحیح قوانین در دستگاههای اداری از طریق سازمان بازرسی کل کشور نسبت به اقدامات و تصمیمات دستگاههای مشمول بازرسی اعمال می شود و این سازمان مجاز است با اجازه حاصله از ماده ۲ آئین نامه اجرائی قانون مذکور به یکی از صور برنامه ای، فوق العاده ای، موردی با اعمال نظارت و بازرسی سیر مراحل قانونی صدور پروانه ساخت بناء را از بدو تا زمان صدور را با موازین حاکم بر آن انطباق داده و در صورت مشاهده سوء جریان و یا وقوع تخلف یا جرم از طریق مراجع ذیصلاح قانونی در قالب گزارش پیشنهادهای مورد لزوم از جمله ابطال پروانه را ارائه و عملیات اجرائی را نیز نسبت به گزارش تعقیب می نماید. بنابراین رسیدگی به موضوع در صلاحیت سازمان بازرسی کل کشور می باشد و بر این اساس قرار عدم صلاحیت به تجویز ماده ۴۸ قانون تشکیلات و آئین دادرسی دیوان عدالت اداری به شایستگی و صلاحیت این سازمان صادر و اعلام می نماید. مقرر است دفتر ضمن ارسال رونوشتی از قرار برای شاکی پرونده امر به مرجع صالح مرقوم ارسال شود.

دادرس شعبه ۳۳ دیوان عدالت اداری - متولی

رأی شعبه تجدیدنظر دیوان عدالت اداری

با بررسی اوراق و محتویات پرونده ملاحظه می شود که رییس محترم شعبه ۳۳ دیوان عدالت اداری در تاریخ ... اعلام نموده است که در اصدار قرار عدم صلاحیت رسیدگی موضوع دادنامه ... اشتباهی صورت گرفته و به لحاظ آنکه سازمان بازرسی کل کشور مرجع نظارتی است و مرجع قضایی برای صدور رای تلقی نمی شود. علیهذا تقاضای اعمال ماده ۷۹ را نموده است. با توجه به مراتب فوق اولا مستندا به اصل ۱۷۳ قانون اساسی با عنایت به اینکه سازمان بازرسی کل کشور یک نهاد نظارتی بوده و اجازه اصدار رای را ندارد و مطابق مقررات و موازین سازمان مذکور در صورت وقوع و احراز تخلف در اجرای قوانین مربوطه مراتب را ضمن تقدیم گزارش پیشنهادی اعلام می نماید و از طرفی نظر به اینکه اصدار قرار عدم صلاحیت رسیدگی در صورتی مجاز و امکان پذیر می باشد که مرجعی که به صلاحیت رسیدگی آن اظهار نظر شده حق اصدار رای را داشته باشد و این موضوع در مورد سازمان بازرسی مصداق ندارد؛ سازمان بازرسی کل کشور یک مرجع نظارتی بوده اجازه اصدار رای را مستندا به اصل ۱۷۳ قانون اساسی ندارد. علیهذا با پذیرش اعلام اشتباه مطروحه در اجرای ماده ۷ قانون تشکیلات و آئین دادرسی دیوان عدالت اداری ضمن نقض قرار ... مقرر میدارد که در اجرای ماده ۷۲ قانون مذکور پرونده به شعبه ۳۳ دیوان جهت رسیدگی ماهیتی ارسال گردد. رای صادره قطعی است.

رئیس و مستشار شعبه ۳ تجدیدنظر دیوان عدالت اداری

محمد مهری - محمد حسن پیرزاده