رای شعبه حقوقی دیوان عالی کشور درباره درخواست فسخ نکاح به دلیل نازایی زوجه

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
رای شعبه حقوقی دیوان عالی کشور شماره ۹۳۰۹۹۷۰۹۰۸۳۰۰۷۰۲
شماره دادنامه۹۳۰۹۹۷۰۹۰۸۳۰۰۷۰۲
تاریخ دادنامه۱۳۹۳/۱۱/۰۴
نوع رأیرأی شعبه
نوع مرجعشعبه دیوان عالی کشور
شعبهشعبه ۲۳ دیوانعالی کشور
گروه رأیرای حقوقی
موضوعدرخواست فسخ نکاح به دلیل نازایی زوجه
قاضیانصاری
جعفری

رای شعبه حقوقی دیوان عالی کشور درباره درخواست فسخ نکاح به دلیل نازایی زوجه: نازایی زوجه، از موارد فسخ نکاح نیست؛ ولو اینکه زوجه این امر را کتمان کرده باشد.

رأی خلاصه جریان پرونده

آقای م.ع. در تاریخ ۱۳۹۲/۱۰/۲۳ دادخواستی به طرفیت خانم م.الف. به خواسته فسخ نکاح تقدیم دادگستری زرند نموده و توضیح داده است که: در تاریخ ۱۳۹۱/۶/۵ با خوانده ازدواج نموده ام. بعد از مدتی متوجه شدم که وی مشکل عادت ماهانه دارد. در جهت درمان اقداماتی انجام و مشخص شد که مشارالیها قبل از ازدواج برای حل مشکل خود به متخصصین متعددی مراجعه و برابر آزمایش که تصویر آن پیوست تقدیم می گردد، وی نازا بوده و در زمان عقد از عیب خود حقیر را مطلع نکرده است. نظر به اینکه عیب مذکور قبل از ازدواج در خوانده بوده و از موارد فسخ می باشد، و به موجب این دادخواست رسیدگی و صدور حکم بر فسخ نکاح مورد استدعا است. شعبه اول دادگاه عمومی حقوقی زرند عهده دار رسیدگی به پرونده می شود. وقت رسیدگی تعیین و از طرفین دعوت به عمل می آورد.

آقای م.ز. به عنوان وکیل خوانده انتخاب و معرفی می شود و جلسه دادگاه در تاریخ ۱۳۹۲/۱۰/۲۳ با حضور طرفین و وکیل خوانده تشکیل می گردد. خواهان اظهار می دارد: در ۱۳۹۱/۶/۵ ازدواج کردیم. عروسی گرفتیم. با ایشان نزدیکی هم کردم. بعد از مدتی متوجه شدم که ایشان یائسگی زودرس دارد و حامله نمی شود و نازا است و قابل درمان هم نیست... خوانده و وکیل وی بیان می دارند: نازا بودن از موارد فسخ نکاح نیست و در قانون موارد فسخ تصریح شده است و دادخواست خواهان وجهه شرعی و قانونی ندارد. تقاضای رد دعوی را داریم. دادگاه با توجه به اظهارات طرفین ختم رسیدگی را اعلام و به شرح دادنامه شماره ۱۰۷۹ – ۱۳۹۲/۱۰/۲۵ با این استدلال که نازا بودن زوجه از موارد فسخ نکاح مصرح در قانون نمی باشد، دعوی خواهان را غیر وارد تشخیص و حکم به رد دعوی خواهان صادر می کند. آقای م.ع. نسبت به رأی صادره تجدیدنظرخواهی می کند و در دادخواست تجدیدنظر مطالب خود را در مورد نازا بودن زوجه تکرار می نماید و رسیدگی در مرحله تجدیدنظر به شعبه ششم دادگاه تجدیدنظر استان کرمان محول می گردد. این دادگاه اخذ توضیح از طرفین را لازم و در تاریخ ۱۳۹۳/۶/۲۶ با حضور طرفین و وکیل زوجه و نیز وکیل زوج آقای الف. الف. را که در این مرحله وارد دعوی شده است، پرونده را مورد رسیدگی قرار می دهد. وکیل زوج بیان می دارد: موکل مدعی است چند روز قبل از تقدیم دادخواست از ناراحتی و یائسگی زودهنگام همسرش مطلع شده است و این موضوع را همسرش از او کتمان نموده بود که از مصادیق ماده ۱۱۲۸ قانون مدنی است. لذا استدعای نقض رأی بدوی و صدور حکم به نفع موکل را دارد. وکیل زوجه می گوید: حسب اظهارات موکله عادت ماهانه او تغییر پیدا کرده بود و به دکتر مراجعه و دکتر برایش داروی تقویتی تجویز کرده بود. ضمنا قبل از ازدواج زوجین به پزشک معرفی شده اند و مورد آزمایش قرارگرفته اند. چنانچه اشکالی وجود داشت، اجازه ازدواج داده نمی شد و موضوع مطروحه از موارد فسخ نیست. تقاضای تأیید رأی بدوی را دارد. دادگاه پس از استماع توضیحات طرفین ختم رسیدگی را اعلام و به موجب دادنامه شماره ۰۰۸۸۱ - ۱۳۹۳/۶/۳۰ تجدیدنظرخواهی را وارد ندانسته و با رد آن دادنامه تجدیدنظرخواسته را تأیید می کند.

آقای م.ع. با وکالت آقای الف. الف. از رأی دادگاه تجدیدنظر فرجام خواهی به عمل می آورد و پرونده پس از انجام تبادل لوایح به دیوان عالی کشور ارسال و به این شعبه ارجاع می گردد که به هنگام شور مشروح لایحه اعتراضیه فرجام خواه و لایحه جوابیه فرجام خوانده قرائت خواهد شد.

هیئت شعبه در تاریخ بالا تشکیل گردید. پس از قرائت گزارش آقای انصاری عضو ممیز و اوراق پرونده مشاوره نموده، چنین رأی می دهد:

رأی شعبه دیوان عالی کشور

از ناحیه فرجام خواه ایراد مؤثری که نقض دادنامه فرجام خواسته را ایجاب نماید، به عمل نیامده است و دادنامه صادره به شماره ۶۰۰۸۸۱ – ۱۳۹۳/۶/۳۰ شعبه ششم دادگاه تجدیدنظر استان کرمان صحیح و بلااشکال و با موازین قانونی منطبق است و از جهت رعایت اصول مؤثر دادرسی هم اشکال مؤثری به نظر نمی رسد. علی هذا دادنامه موصوف ابرام می گردد.

رئیس و مستشار شعبه ۲۳ دیوان عالی کشور

انصاری - جعفری