رای شعبه حقوقی دیوان عالی کشور درباره فرجام خواهی پس از صدور قرار رد دادخواست تجدیدنظرخواهی

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
رای شعبه حقوقی دیوان عالی کشور شماره ۹۴۰۹۹۷۰۹۰۷۰۰۰۲۳۲
شماره دادنامه۹۴۰۹۹۷۰۹۰۷۰۰۰۲۳۲
تاریخ دادنامه۱۳۹۴/۰۵/۲۸
نوع رأیرأی شعبه
نوع مرجعشعبه دیوان عالی کشور
شعبهشعبه ۱۰ دیوانعالی کشور
گروه رأیرای حقوقی
موضوعفرجام خواهی پس از صدور قرار رد دادخواست تجدیدنظرخواهی
قاضیهادی عبداله پور
غلامعلی صدقی

رای شعبه حقوقی دیوان عالی کشور درباره فرجام خواهی پس از صدور قرار رد دادخواست تجدیدنظرخواهی: نسبت به آراء قابل فرجام صادره از دادگاه های بدوی، محکوم علیه صرفا برای یکبار حق اعتراض در قالب تجدیدنظر یا فرجامخواهی دارد. لذا درصورتی که دادخواست تجدیدنظرخواهی وی به جهت رعایت نکردن مهلت قانونی رد شود، از آنجا که یکبار از حق اعتراض خود استفاده کرده، فرجام خواهی وی قابل پذیرش نیست.

رأی خلاصه جریان پرونده

به تاریخ ۱۳۹۲/۱۰/۲۲ آقایان پ. و م. و خانم ها ف. ، ف. ، ف. همگی الف. با وکالت آقایان ح. ا. و م. نوعی به طرفیت آقایان ق. ، ص. ، ج. همگی الف. دادخواستی به خواسته خلع ید از شش دانگ یک باب خانه به شماره ... فرعی از ... اصلی واقع در بخش ... اردبیل مقوم به ۵۱/۰۰۰/۰۰۰ ریال و اجرت المثل ایام تصرف خانه و سه قطعه زمین به شرح متن دادخواست تقدیم دادگاه های عمومی حقوقی اردبیل نموده که به شعبه ششم ارجاع گردیده است. شعبه مرجوع الیه پس از تعیین وقت و دعوت از طرفین و انجام رسیدگی های قضایی در تاریخ ۱۳۹۳/۸/۱۱ ختم رسیدگی اعلام و شرح دادنامه شماره ۷۵۶ مورخ ۱۳۹۳/۸/۱۵ الف- در مورد دعاوی به طرفیت خوانده سوم (ج. الف.) نظر به استرداد دعوی از سوی وکلای خواهان ها به شرح صورت مجلس مورخ ۱۳۹۲/۱۱/۷ به تجویز بند ب ماده ۱۰۷ قانون آئین دادرسی معرفی قرار رد دعوی صادر نمود ب- در مورد مطالبه اجرت المثل اراضی کشاورزی و زراعی و همینطور خانه مسکونی نظر به اینکه اولا مالکیت مورث طرفین بر رقبات اعلامی به شرح پاسخ استعلامات ثبتی و تصاویر اسناد مالکیت ابرازی خواهان محرز بوده که با فوت وی به سبب عامل قهری ارث مالکیت مشاعی وراث در آن حاصل آمده ثانیا- در مورد دودانگ از کل پلاک ... فرعی از ... اصلی خانه به جهت وصیت تملیکی رسمی مورخ ۱۳۷۶/۱۲/۲۶ دفترخانه ... اردبیل مالکیت مشاعی طرفین در آن منتفی می باشد و این مورد از شمول برآورد اجرت المثل خارج گردیده است ثالثا- خواندگان در جلسات دادرسی به اینکه در املاک مورد ادعا تصرف دارند اذعان نموده اند و ادعای ایشان در مورد اینکه در تعدادی از اراضی طی چندین سال کشت و زرع صورت نگرفته و در این مورد به شهادت شهود استناد نموده اند قابل ترتیب اثر نمی باشد. رابعا- با احراز شرکت مدنی طرفین به اموال به نحوی که اجتماع حقوق مالکین متعدد در مال واحد به نحو اشاعه به طریق ارث احراز شده است. از نظر دادگاه با توجه به نظریه هیأت سه نفره کارشناسی که اعتراض طرفین نسبت به آن مردود اعلام شده است دعوی خواهان ها به نسبت سهم الارث ایشان از ۴دانگ پلاک ... و ۶دانگ ۳ قطعه زمین زراعی محمول بر صحت تلقی و به استناد مواد ۵۷۱، ۵۷۴، ۵۸۱، ۵۸۲ قانون مدنی حکم بر محکومیت خواندگان به تأدیه مبلغ ۲۳۸/۹۹۷/۳۱۵ ریال به صورت بالمناصفه درحق خواهان ها که سهم سپرده برابر دفتر خواهد بود به عنوان اصل خواسته و مبلغ ۲۴۸۷۱۸۱۱ ریال خسارات دادرسی (دادرسی و حق الوکاله وکیل) درحق خواهان ها صادر و اعلام کرده و مقرر داشته بدیهی است سهم خواندگان و سایر مالکین مشاع از کل اجرت المثل برآورد شده توسط هیأت کارشناسی به مبلغ ۴۴۳/۸۵۲/۱۵۶ ریال کسر گردیده است ج- در مورد دعوی خلع ید نظر به اینکه استیفاء مشاعی از اموال مشاعی در زمره تصرفات غاصبانه یا در حکم آن نمی باشد لذا تلقی از تصرفات وی به تصرفات غاصبانه فاقد وجهه قانونی و شرعی می باشد. دعوی در این خصوص غیر وارد تشخیص و حکم به بطلان آن صادر شده و اضافه نمود بدیهی است خواهان ها حق طرح دعاوی ثلاثه تصرف در صورت ممانعت خواندگان از تصرف ایشان با تسلیط ید و یا تقسیم و فروش جهت حصول به حق خود را خواهند داشت. از این رأی توسط آقایان پ. و م. و خانم ها ف. ، ف. ، ف. همگی الف. با وکالت آقایان ح. ا. و م. نوعی فرجام خواهی شده که پس از تبادل لوایح که هنگام شور قرائت می شود پرونده به دیوان عالی کشور ارسال و به این شعبه ارجاع گردیده است. هیأت شعبه پس از ملاحظه گزارش عضو ممیز و تاریخ ابلاغ رأی به فرجام خواهان ها و تاریخ تقدیم دادخواست فرجام خواهی به شرح آتی مبادرت به صدور رأی می نماید:

رأی شعبه دیوان عالی کشور

نظر به اینکه رأی فرجام خواهان ها در تاریخ ۱۳۹۳/۹/۱۹ نسبت به دادنامه تقاضای تجدیدنظرخواهی نمودند و دادگاه بدوی طی دادنامه شماره ۰۰۹۱۷-۱۳۹۳/۹/۲۷ به لحاظ خارج از مهلت بودن تجدیدنظرخواهی قرار رد تجدیدنظرخواهی صادر نموده است مع الوصف با توجه به اینکه فرجام خواهان ها صرفا برای یک بار حق اعتراض در قالب تجدیدنظر یا فرجام خواهی دارند و از این حق در مرحله تجدیدنظر استفاده شده بر این اساس برابر مواد ۳۶۷ و ۳۶۷ قانون آئین دادرسی مدنی فرجام خواهی قابل پذیرش نبوده پرونده جهت اقدام قانونی اعاده می گردد.

شعبه ۱۰ دیوان عالی کشور - رئیس و مستشار و عضو معاون

محمد هادی عبداله پور - دکتر غلامعلی صدقی