رای شعبه حقوقی دیوان عالی کشور درباره نحوه احراز عسر و حرج زوجه (دادنامه شماره ۹۵۰۹۹۷۰۹۰۹۸۰۰۱۸۹)

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
رای شعبه حقوقی دیوان عالی کشور شماره ۹۵۰۹۹۷۰۹۰۹۸۰۰۱۸۹
شماره دادنامه۹۵۰۹۹۷۰۹۰۹۸۰۰۱۸۹
تاریخ دادنامه۱۳۹۵/۰۶/۰۹
نوع رأیرأی شعبه
نوع مرجعشعبه دیوان عالی کشور
شعبهانتقالی
گروه رأیرای حقوقی
موضوعنحوه احراز عسر و حرج زوجه
قاضیمحمد رضابروجردی
مالک اژدرشریفی

رای شعبه حقوقی دیوان عالی کشور درباره نحوه احراز عسر و حرج زوجه: دست کشیدن یک زن از زندگی چندین ساله و فرزندان مشترک و پناه بردن به خانه پدر و مادر و اقوام می تواند دلیلی برای احراز عسر و حرج زوجه در زندگی مشترک باشد.

رأی خلاصه جریان پرونده

خلاصه جریان پرونده

خانم ف. ع. فرزند ش.م. ۲۳ ساله بعنوان خواهان به طرفیت همسرش آقای ر.الف. الف. فرزند ح. ۳۰ ساله کارگر افغانی به خواسته صدور حکم طلاق بدلیل عدم تفاهم اخلاقی و عدم امکان سازش و ناسازگاری دادخواستی تقدیم نموده و اعلام داشته ۷ سال قبل با وی ازدواج کردم و ۲ فرزند پسر ۵ ساله و دختر ۳ ساله از وی دارم از من گرفته و مرا از خانه بیرون کرده است با زنان دیگر ارتباط داشته من اعتراض کردم ناراحت شد به من کتک زد و با آتش بدن مرا سوزانید که هنوز جای سوختگی هست ده ماه است بچه ها را ندیده ام بشدت دلم تنگ شده راه چاره ندارم بشرطی به خانه برمیگردم که تعهد اخلاقی و رفتاری بدهد ایشان معتاد است به تریاک رفیق به منزل می آورد و مصرف میکند ماهانه مبلغ ۵۰۰ تا ۸۰۰ هزار تومان درآمد دارد ص۱۲ و ۱۱ مشتکی عنه طومار گونه ای با ۸-۷ امضاء و مهر شوری ارائه نموده که خوش رفتاری دارد و در حد توان خود در جهت رفاه و آسایش همسرش تلاش میکند ص۲۸ شعبه سوم دادگاه عمومی نجف آباد قرار ارجاع امر به داوری صادر و داوران موفق به ایجاد صلح و سازش نشده و عدم توافق زوجین در رابطه با زندگی مشترک را اعلام نموده اند ص۴۱ و ۴۰ سرانجام شعبه سوم محاکم حقوقی نجف آباد طی دادنامه شماره ۳۰۰۱۸۷ - ۹۱/۰۲/۱۱ به لحاظ اینکه خواهان دلیلی بر سوء رفتار زوج ارائه ننموده و عسروحرج وی محرز نگردیده خواسته خواهان را ثابت ندانسته و لذا مستندا به ماده ۱۱۳۳ و مفهوم ماده ۱۱۳۰ ق.م حکم به بطلان دعوی خواهان را صادر نموده است ص۴۴ از دادنامه صادره آقای ص. ب.پ. به وکالت از خواهان تجدید نظرخواهی کرده و شعبه هفتم دادگاه تجدیدنظر استان اصفهان به شرح دادنامه صدرالاشاره عسروحرج زوجه (خواهان) را محرز تشخیص و مستندا به ماده ۳۵۸ ق.آ.د.م ضمن نقض حکم صادره با استناد به ماده ۲۹و۳۴و۳۷ قانون حمایت از خانواده و ماده واحده اصلاح قانون شلاق و رعایت قانون مدنی افغانستان حکم به طلاق صادر نموده و با توجه به اینکه زوجه۵۰۰۰ تومان نقد به همسرش در مقابل طلاق بذل کرده نوع طلاق خلعی می باشد حضانت فرزندان مشترک که در زمان رسیدگی تجدیدنظر محمد۷ ساله و محمد جواد ۹ ساله شده اند بعهده زوج محول گردیده و زوجه میتواند هر هفته از ساعت ۹ روز جمعه تا ۵ بعداز ظهر با آنها ملاقات نماید تجدیدنظرخواه در مورد جهیزیه خود ادعایی ندارد و در مورد نفقه معوقه زوجه دادخواست مطالبه تقدیم داشته که در جریان رسیدگی است همچنین مشارالیها مهریه خود را قبلا به همسرش بذل کرده است (ص۱۶۹ )دادگاه زوجین را جهت اجرای صیغه طلاق به یکی از دفاتر طلاق رسمی هدایت نموده و تا زوج در مقابل بذل مبلغ ۵۰۰۰ تومان وجه نقد از طرف زوجه که به حساب سپرده دادگستری واریز گردیده همسرش را مطلقه نماید و در صورت امتناع دادگاه بعنوان ولی ممتنع به زوجه اجازه میدهد تا با مراجعه به دفتر طلاق و بذل مبلغ پنج هزار تومان وجه نقد خود را مطلقه نماید مدت اعتبار رأی صادره را از زمان ابلاغ ۶ ماه تمام اعلام و ظرف ۲۰ روز پس از رؤیت قابل فرجام خواهی در دیوان عالی کشور اعلام داشته است ص۷۴ از دادنامه صادره خوانده بدوی آقای ر.الف. الف. تجدید نظر خواهی کرده که لایحه اعتراضیه وی پیوست می باشد ص۸۰ پس از تبادل لوایح پرونده به دیوان عالی کشور ارسال و جهت بررسی و رسیدگی به این شعبه (۴۳) ارجاع گردیده است.هیأت شعبه در تاریخ بالا تشکیل و پس از قرائت گزارش آقای بروجردی عضو ممیز و اوراق پرونده مشاوره نموده چنین رأی میدهد.

رأی شعبه

با توجه به محتویات پرونده و مفاد دادخواست فرجامی و لوایح پیوست آن ایراد قابل توجهی به دادنامه فرجام خواسته وارد نیست زیرا دست کشیدن یک زن از زندگی چندین ساله و فرزندان مشترک و پناه بردن به خانه پدر و مادر و اقوام تحقق حرجی بودن ادامه زندگی را برای وی مدلل می سازد و لذا با رد جهات فرجامی مستندا به ماده ۳۹۶ ق.آ.د.م دادنامه مزبور عینا ابرام میگردد.

شعبه چهل و سوم دیوان عالی کشوررئیس: مالک اژدر شریفی مستشار: محمدرضا بروجردی

رأی شعبه دیوان عالی کشور

رأی شعبه

با توجه به محتویات پرونده و مفاد دادخواست فرجامی و لوایح پیوست آن ایراد قابل توجهی به دادنامه فرجام خواسته وارد نیست زیرا دست کشیدن یک زن از زندگی چندین ساله و فرزندان مشترک و پناه بردن به خانه پدر و مادر و اقوام تحقق حرجی بودن ادامه زندگی را برای وی مدلل می سازد و لذا با رد جهات فرجامی مستندا به ماده ۳۹۶ ق.آ.د.م دادنامه مزبور عینا ابرام میگردد.

شعبه چهل و سوم دیوان عالی کشوررئیس: مالک اژدر شریفی مستشار: محمدرضا بروجردی