رای شعبه حقوقی دیوان عالی کشور درباره نحوه تعیین نفقه فرزند مشترک

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
رای شعبه حقوقی دیوان عالی کشور شماره ۹۴۰۹۹۷۰۹۱۰۰۰۰۲۴۲
شماره دادنامه۹۴۰۹۹۷۰۹۱۰۰۰۰۲۴۲
تاریخ دادنامه۱۳۹۴/۰۳/۲۴
نوع رأیرأی شعبه
نوع مرجعشعبه دیوان عالی کشور
شعبهشعبه ۲۷ دیوانعالی کشور
گروه رأیرای حقوقی
موضوعنحوه تعیین نفقه فرزند مشترک
قاضیمرتضی فاضل
یوسف هاشم پور

رای شعبه حقوقی دیوان عالی کشور درباره نحوه تعیین نفقه فرزند مشترک: در صورتی که نفقه تعیین شده توسط دادگاه برای فرزند مشترک که در حضانت مادر قرار دارد، مورد توافق زوجین نباشد، جهت تعیین میزان آن به کارشناس ارجاع می شود.

رأی خلاصه جریان پرونده

برابر دادخواست آقای ج. م. با وکالت آقای ح. ب. به طرفیت خانم ز. ع. به خواسته صدور گواهی عدم امکان سازش (طلاق) به این توضیح در سال ۱۳۹۲ عقد دائم نمودم امکان زندگی مشترک وجود ندارد (ص ۵) در تاریخ ۱۳۹۳/۱۲/۱۳ دادگاه با حضور وکیل طرفین و خواهان تشکیل و وکیل خواهان خواسته خود را مطرح نمود وکیل خوانده اعلام داشت موکل من راضی به طلاق نمی باشد و در صورتی که زوج بخواهد طلاق بدهد کلیه حق و حقوق موکله را باید بپردازد و موکله حامله است داور زوج اعلام داشت زوج نمی تواند با زوجه زندگی مشترک را ادامه دهد و داور زوجه اعلام داشت زوجه حاضر به طلاق نیست و همسرش را دوست دارد (ص۲۱ و ۲۳) وکیل زوجه اعلام داشت ۱ – تنصیف دارایی، ۲ – نحله، ۳ – نفقه که جداگانه شکایت شد، ۴ – نفقه بچه، ۵ – مهریه را تقاضا نمود و زوجه موضوع دارایی را معرفی کرد (ص ۲۴ و ۲۶) دادگاه طی دادنامه شماره ۶۹۵ مورخ ۱۳۹۳/۶/۳۱ گواهی عدم امکان سازش صادر نمود (ص ۳۲) پس از صدور رأی و ابلاغ آن در تاریخ ۱۳۹۳/۷/۲۳ نسبت به آن از سوی وکیل زوجه اعتراض و در تاریخ ۱۳۹۳/۸/۱۱ ثبت شد و در لایحه آمده است نسبت به نحله و اجرت المثل و تنصیف دارایی به کارشناسی ارجاع شود (ص ۳۷ و ۳۸) پس از تبادل لوایح زوج نیز به رأی صادره اعتراض نمود و اعلام داشت که ۱ – نسبت به تعیین نحله و اجرت المثل موضوع پایه به کارشناسی ارجاع شود، ۲ – نسبت به جهیزیه مهریه نفقه زوجه اطفال حمل و اجرت المثل ایام زوجیت تعیین ننمود، ۳ – الزام زوج به تأدیه موارد فوق الذکر به لحاظ مدت کوتاه زندگی فاقد وجاهت است (ص ۴۵) پرونده به دادگاه بدوی اعاده تا در صورت عدم توافق به کارشناس ارجاع شود و دادگاه بدوی در تاریخ ۱۳۹۲/۱۱/۲۸ با حضور طرفین و وکلاء تشکیل و اظهارات آنان اخذ و زوج حاضر شد به مبلغ پنج میلیون ریال بابت اجرت المثل و نسبت به تنصیف دارائی مالی که در زمان زوجیت کسب شده باشد احراز نشد و پرونده به تجدیدنظر اعاده شد (ص ۵۶) و دادگاه شعبه ۱۶ تجدیدنظر استان خراسان رضوی طی دادنامه شماره ۲۳۴۰ مورخه ۱۳۹۳/۱۲/۱۳ با اصلاح به این شرح که ده میلیون ریال اجرت المثل و پانزده میلیون ریال بابت تنصیف دارایی و یک میلیون و پانصد هزار ریال بابت نفقه ماهانه فرزند مشترک و پانزده میلیون ریال نفقه ایام عده زوجه در صورت طلاق پرداخت شود با این اصلاح رأی بدوی را تأیید کرد (ص ۶۱) پس از ابلاغ رأی نسبت به آن از سوی زوجه فرجام خواهی شد و در لایحه آمده است ۱ – زوج رضایت بنده را جلب نکرد، ۲ – پرداخت نفقه برابر اصول و موازین نبود نفقه فرزند بسیار اندک است (ص ۶۶) پس از سیر مراحل قانونی پرونده به دیوان عالی کشور ارسال و به این شعبه ارجاع گردید اکنون پس از تهیه گزارش آماده برای صدور رأی می باشد.هیئت شعبه در تاریخ ۱۳۹۴/۳/۲۳ تشکیل گردید پس از قرائت گزارش آقای هاشم پور عضو ممیز و ملاحظه اوراق پرونده مشاوره نموده چنین رأی می دهد :

رأی شعبه دیوان عالی کشور

فرجام خواهی خانم ز. ع. نسبت به دادنامه شماره ۲۳۴۰- ۱۳۹۳/۱۲/۱۳ صادره از شعبه ۱۶ دادگاه تجدیدنظر استان خراسان رضوی که در تأیید دادنامه بدوی به شماره ۶۹۵-۱۳۹۳/۶/۳۱ دادگاه عمومی حقوقی / خانواده شعبه سوم شهرستان مشهد اصدار یافته است. نظر به اینکه دادنامه فرجام خوسته از جهت تعیین نفقه فرزند خردسال که در حضانت مادر قرار دارد ولی نفقه آن به عهده پدر می باشد و نفقه تعیین شده به توافق زوجین نبوده و کارشناس نیز در این خصوص تعیین نشده است لذا از این حیث دارای منقصت می باشد لذا مستندا به بند ۵ ماده ۳۷۱ قانون آئین دادرسی عمومی و انقلاب در امور مدنی و بند الف ماده ۴۰۱ همان قانون رأی فرجام خواسته را نقض و به شعبه صادر کننده رأی ارجاع می نماید.

شعبه ۲۷ دیوان عالی کشور - رئیس و عضو معاون

مرتضی فاضل - یوسف هاشم پور