رای شعبه کیفری دیوان عالی کشور درباره بیان مطالب و نظرات انتقادی در خصوص نظام

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
رای شعبه کیفری دیوان عالی کشور شماره ۹۴۰۹۹۷۰۹۰۷۴۰۰۴۵۲
شماره دادنامه۹۴۰۹۹۷۰۹۰۷۴۰۰۴۵۲
تاریخ دادنامه۱۳۹۴/۰۵/۱۲
نوع رأیرأی شعبه
نوع مرجعشعبه دیوان عالی کشور
شعبهشعبه ۱۴ دیوانعالی کشور
گروه رأیرای کیفری
موضوعبیان مطالب و نظرات انتقادی در خصوص نظام
قاضیغلامرضا خلف رضایی
محمدرضا صابر
محمد حسین راضی

رای شعبه کیفری دیوان عالی کشور درباره بیان مطالب و نظرات انتقادی در خصوص نظام: بیان مطالب و نظرات انتقادی در خصوص نظام، لزوما به معنای تبلیغ علیه نظام جمهوری اسلامی ایران نیست

رأی خلاصه جریان پرونده

شعبه اول دادگاه انقلاب اسلامی ه. به اتهام آقای پ. م. دایر بر توهین به مقام معظم رهبری و امام خمینی ره و تبلیغ علیه نظام جمهوری اسلامی رسیدگی و به شرح استدلال منعکسه در دادنامه شماره ۹۳۰۰۰۲۶۳۱-۱۳۹۳/۱۲/۱۴ مجرمیت وی احراز و به استناد مواد ۷۳۱ و ۷۴۵ قانون مجازات اسلامی به تحمل یکسال حبس از حیث تبلیغ علیه نظام و دو سال حبس از حیث اهانت محکوم و رأی مرقوم به موجب دادنامه شماره ۹۴۰۰۰۴۶۷-۱۳۹۴/۲/۲۲ صادره از شعبه اول دادگاه تجدیدنظر استان ه. با رد اعتراض و تذکر به ماده ۱۳۴ قانون مصوب ۱۳۹۲ در نحوه اجرای دادنامه، مورد تأیید قرار گرفته و قطعیت آن اعلام شده است. محکوم علیه به شرح لایحه ای که به دفتر دیوان عالی تسلیم داشته نسبت به دادنامه قطعی یاد شده درخواست تجویز اعاده دادرسی نموده و رسیدگی پس از وصول و ثبت به کلاسه فوق به این شعبه محول شده است. هیأت شعبه در تاریخ بالا تشکیل گردید. پس از قرائت گزارش آقای محمد رضا صابر عضو ممیز و بررسی اوراق پرونده و نظریه کتبی آقای جعفرزاده دادیار دیوان عالی کشور اجمالا مبنی بر با توجه به محتویات پرونده نهایتا عقیده به نقض محکومیت و فعلا پذیرش اعاده دادرسی دارم. زیرا بیان مطالبی درباره اعضاء محترم دفتر حضرت آقا (مقام معظم رهبری) توهین به رهبر تلقی نمی شود و به نظرم توهین به حضرت امام نیز نداشته است، مشاوره نموده چنین رأی می دهد:

رأی شعبه دیوان عالی کشور

متعاقب درخواست آقای پ. م. مبنی بر تجویز اعاده دادرسی نسبت به دادنامه قطعی شماره ۹۴۰۰۰۴۶۷-۱۳۹۴/۲/۲۲ صادره از شعبه اول دادگاه تجدیدنظر استان ه. پرونده محاکماتی مطالبه و پس از وصول مورد مطالعه و بررسی قرار گرفت؛ مستفاد از جامع اوراق پرونده، هرچند کلام، مواضع و ادبیات مستدعی اعاده دادرسی که در فضای مجازی و یا لوایح وی متجلی است؛ تند و گزنده و از حدود اختیارات و وظایف فردی و اجتماعی وی خارج به نظر می رسد، در عین حال، مطالب ابرازی از سوی وی هیچکدام دلالت واضح و روشنی بر اهانت به مقام والا و قدسی حضرت امام رضوان الله تعالی علیه و مقام عظمای ولایت امر دام ظله العالی ندارد، همچنانکه اهانت به دفتر یا اعضای دفتر مقام معظم رهبری، لزوما به مفهوم توهین به آن مقام شامخ نیست و نباید تلقی شود و یا بیان مطالب و نظرات انتقادی لزوما به معنای تبلیغ علیه نظام نبوده و تلقی آن مطالب به عنوان اهانت و یا تبلیغ علیه نظام اسلامی نوعی استنباط شخصی است که حجیت شرعی و قانونی ندارد، و در حقیقت استنباط محاکم اعم از بدوی و تجدیدنظر به نوعی تفسیر موسع علیه متهم بوده که طبق قواعد حقوقی مذموم و معارض حاکمیت اصل برائت می باشد؛ از این رو براساس واقعیت های مضبوط در پرونده هر سه عنوان اتهامی علیه متهم (متقاضی فعلی) انطباقی با احکام مقنن در مواد ۵۰۰ و ۵۱۴ قانون مجازات اسلامی (تعزیرات) مصوب ۱۳۷۵ ندارد و با انطباق تقاضای محکوم علیه با فقره ج و چ ماده ۴۷۴ و رعایت مواد ۴۷۶ و ۴۷۸ از قانون آئین دادرسی کیفری مصوب ۱۳۹۲ با اصلاحات و الحاقات بعدی، ضمن تجویز اعاده دادرسی رسیدگی مجدد به دادگاه هم عرض دادگاه صادر کننده رأی قطعی ارجاع می گردد.

رئیس و مستشار و مستشار شعبه ۱۴ دیوانعالی کشور

محمد رضا صابر - محمد حسین راضی- غلامرضا خلف رضایی