رای شعبه کیفری دیوان عالی کشور درباره تأثیر امضای بعدی دادرس غایب بر اعتبار رأی صادره از دادگاه انقلاب

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
رای شعبه کیفری دیوان عالی کشور شماره ۹۵۰۹۹۷۰۹۳۷۳۰۰۱۲۲
شماره دادنامه۹۵۰۹۹۷۰۹۳۷۳۰۰۱۲۲
تاریخ دادنامه۱۳۹۵/۰۲/۲۹
نوع رأیرأی شعبه
نوع مرجعشعبه دیوان عالی کشور
شعبهشعبه ۴۹ دیوانعالی کشور
گروه رأیرای کیفری
موضوعتأثیر امضای بعدی دادرس غایب بر اعتبار رأی صادره از دادگاه انقلاب
قاضیمیرقاسمحسینی کوه کمری
حسینمحمدی منور
حمید رضامحمد باقری
مهدی قلی رضائی

رای شعبه کیفری دیوان عالی کشور درباره تأثیر امضای بعدی دادرس غایب بر اعتبار رأی صادره از دادگاه انقلاب: در مواردی که دادگاه انقلاب مکلف به رسیدگی با تعدد قاضی است، تشکیل جلسه با حضور ریاست دادگاه به تنهایی رسمیت نداشته و امضای بعدی رأی دادگاه توسط دادرس غایب، موجب رسمیت دادگاه و اعتبار رأی صادره نیست.

رأی خلاصه جریان پرونده

حسب محتویات پرونده حکایت دارد طبق طی تماس تلفنی با کلانتری ... مبنی بر خرید و فروش مواد مخدر توسط فردی به هویت م.ط. که مأمورین ضمن تحت مراقبت در مقابل درب منزل دستگیر و از منزل وی مقدار ۴۰ گرم مواد مخدر شیشه با لفافه و ده عدد پایپ و یک عدد شوکر کشف و یک عدد ترازوی توزین مواد مخدر کشف و ضبط گردید. متهم ضمن اعتراف به مالکیت مواد اظهار داشته برای مصرف خویش خریداری نموده ام (صفحه ۸ پرونده) برگ توزین مواد مخدر که به میزان ۳۵ گرم و ۵۰ سانت شیشه می باشد (صفحه ۲۲) برگ آزمایش نمونه پودر و کریستال رنگ متامفتامین می باشد. دادگاه طی دادنامه ۹۴۰۹۹۷۰۲۶۲۸۰۰۵۰۰ به تاریخ ۹۴/۱۱/۱۱ علاوه بر جزای نقدی و شلاق به حبس ابد محکوم نموده است. وکیل محکوم علیه تقاضای تخفیف مجازات نموده است. شعبه با ملاحظه لایحه فرجام خواهی به شرح آتی اتخاذ تصمیم می نماید. هیأت شعبه در تاریخ بالا تشکیل گردید. پس از قرائت گزارش آقای سیدقاسم حسینی کوه کمری عضو ممیز و ملاحظه اوراق پرونده و نظریه کتبی آقای محمد باقری دادیار دیوان عالی کشور اجمالا مبنی بر به لحاظ عدم رعایت مقررات شکلی موضوع ماده ۲۶۹ قانون آئین دادرسی کیفری از باب تعدد قاضی لذا عقیده به نقض دادنامه و رسیدگی مجدد دارم ، درخصوص دادنامه شماره ۵۰۰ تجدیدنظرخواسته مشاوره نموده چنین رأی می دهد:

رأی شعبه دیوان عالی کشور

آقای م.ط. طی دادنامه بالا به اتهام نگهداری ۳۵/۵۰ (سی و پنج گرم و پنجاه سانت) شیشه به پرداخت جزای نقدی و تحمل شلاق و حبس ابد محکوم گردیده و آقای و.ص. وکیل پایه یک دادگستری به وکالت از محکوم علیه درخواست فرجام خواهی کرده با توجه به این که دادگاه براساس تبصره ۳ ماده ۲۹۶ و ماده ۲۹۷ قانون آئین دادرسی کیفری تشکیل نشده و با حضور ریاست محترم دادگاه به تنهائی تشکیل شده، هرچند رأی دادگاه علاوه بر رئیس به امضای دادرس نیز رسیده ولی نظر به این که جلسه دادگاه با حضور دو عضو رسمیت پیدا می کند از این رو امضای رأی سبب رسمیت جلسه دادگاه نمی شود. بنابراین رأی دادگاه برآیند جلسه ای است که قانون آن را رسمی ندانسته از این رو به استناد ماده ۲۶۹ قانون آئین دادرسی کیفری رأی را نقض و پرونده برای رسیدگی به همان شعبه صادرکننده رأی ارجاع می گردد. این رأی قطعی است.

شعبه چهل ونهم دیوان عالی کشور- رئیس و عضو معاون و عضو معاون

سید قاسم حسینی کوه کمری- مهدیقلی رضایی-حسین محمدی منور