رای شعبه کیفری دیوان عالی کشور درباره تأثیر تغییر عنوان اتهامی در استحقاق متهم نسبت به تخفیف

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
رای شعبه کیفری دیوان عالی کشور شماره ۹۳۰۹۹۷۰۹۲۵۳۰۰۰۰۷
شماره دادنامه۹۳۰۹۹۷۰۹۲۵۳۰۰۰۰۷
تاریخ دادنامه۱۳۹۳/۰۱/۱۷
نوع رأیرأی شعبه
نوع مرجعشعبه دیوان عالی کشور
شعبهشعبه ۳۸ دیوانعالی کشور
گروه رأیرای کیفری
موضوعتأثیر تغییر عنوان اتهامی در استحقاق متهم نسبت به تخفیف
قاضیسیدعلی اصغر لطیفی رستمی
انصاری

رای شعبه کیفری دیوان عالی کشور درباره تأثیر تغییر عنوان اتهامی در استحقاق متهم نسبت به تخفیف: تغییر عنوان اتهامی در دادگاه، نافی استحقاق متهم به تخفیف نمی باشد.

رأی خلاصه جریان پرونده

آقای ر.ت. فرزند ج. به اتهام فروش مال غیر و جعل و استفاده از سند مجعول موضوع شکایت خانم ها ۱- ش. ۲- ش. هر دو با شهرت غ. ۳- آقای ح.ب. به ترتیب به یک سال حبس و ده میلیون ریال جزای نقدی و نیز دو فقره پنج میلیون ریال جزای نقدی برابر دادنامه شماره ۹۱۰۹۹۷۴۱۱۴۰۰۰۷۰۰ -۲۷/۱۲/۹۰ شعبه ۱۱۷ دادگاه عمومی جزایی تبریز به صورت غیابی محکوم که واخواهی وی طبق دادنامه شماره ۹۱۰۹۹۷۴۱۱۴۰۰۰۳۹۳-۸/۶/۹۱ همان شعبه رد شده است و در ادامه تجدیدنظرخواهی اش نیز به موجب دادنامه شماره ۹۱۰۹۹۷۴۱۲۳۲۰۱۴۱۹ - ۱۶/۱۱/۹۱ شعبه دوازدهم دادگاه تجدیدنظر استان آذربایجان شرقی در قسمت های جعل و استفاده از سند مجعول رد شده و در مورد انتقال مال غیر با اصلاح عنوان اتهامی به تحصیل مال نامشروع ده میلیون ریال جزای نقدی از دادنامه بدوی حذف و حبس مقرره نیز به شش ماه تقلیل داده شده که متعاقب آن محکوم علیه با تقدیم لایحه ای به دفتر دیوان عالی کشور با این توجیه که سوءنیتی در اقداماتش نداشته و معامله مذکور را به عنوان مالک و نماینده سایر مالکین انجام داده و قصد تصاحب سهم دیگران را نداشته و در مراحل تحقیق صراحتا به این موضوع تأکید ورزیده و در صورت عدم رضایت فسخ قرارداد با خریدار در مورخه ۱۹/۸/۸۸ توسط هیئت امناء (پاساژ ر.) اقامه گردید بنابراین انتقال مال غیر تحقق نیافته و چک ها را هم به هر کدام مبلغ چهار میلیون و چهارصد و پنجاه هزار ریال بابت رضایت یک باب سرقفلی در وجه همه صادر و به دستور یکی از مالکین که شکایت نکرده وجه چک ها را ظهرنویسی کرده و دریافت نموده و به آقای ب. پرداخته و از سادگی اش سوءاستفاده شده در اجرای ماده ۲۷۲ قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور کیفری اعاده دادرسی را خواستار شده و تصاویر دادنامه های بدوی و تجدیدنظر و برگه اقاله و مدارک پزشکی خویش را پیوست تقاضایش نموده که پرونده امر پس از ثبت در دفاتر مربوطه به این شعبه ارجاع شده است.

هیئت شعبه در تاریخ بالا تشکیل گردید. پس از قرائت گزارش آقای لطیفی رستمی عضو ممیز و اوراق پرونده و نظریه کتبی آقای بلاغی دادیار دیوان عالی کشور اجمالا مبنی بر: پذیرش درخواست اعاده دادرسی ; در خصوص دادنامه شماره ۹۱۰۹۹۷۴۱۲۳۲۰۱۴۱۹ - ۱۶/۱۱/۹۱ مشاوره نموده، چنین رأی می دهد:

رأی شعبه دیوان عالی کشور

نظر به این که دادگاه بدوی متقاضی اعاده دادرسی آقای ر.ت. را مستحق تخفیف تشخیص داده و با تغییر عنوان اتهامی به تحصیل مال نامشروع، استحقاق مذکور کماکان به قوت خود باقی بوده و دادگاه تجدیدنظر در تعیین کیفر حبس به این مهم توجه نفرموده و مجازاتی بیش از حداقل موضوع ماده دو قانون تشدید مجازات مرتکبین اختلاس و ارتشاء و کلاهبرداری را مورد حکم قرار داده که نامتناسب بوده و مآلا درخواست اعاده دادرسی نامبرده فوق در این قسمت با بند ش ماده دویست و هفتاد و دو (۲۷۲) قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور کیفری مطابقت داشته که در اجرای اختیار حاصله از ماده ۲۷۴ همان قانون ضمن پذیرش و تجویز اعاده دادرسی، پرونده جهت تجدید محاکمه به شعبه هم عرض دادگاه صادرکننده حکم قطعی ارجاع داده می شود.

رئیس شعبه سی و هشتم دیوان عالی کشور عضو معاون

لطیفی رستمی انصاری