رای شعبه کیفری دیوان عالی کشور درباره تخفیف مجازات توسط دادگاه فاقد صلاحیت ذاتی

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
رای شعبه کیفری دیوان عالی کشور شماره ۹۴۰۹۹۷۰۹۱۰۵۰۰۰۳۸
شماره دادنامه۹۴۰۹۹۷۰۹۱۰۵۰۰۰۳۸
تاریخ دادنامه۱۳۹۴/۰۱/۲۶
نوع رأیرأی شعبه
نوع مرجعشعبه دیوان عالی کشور
شعبهشعبه ۳۲ دیوانعالی کشور
گروه رأیرای کیفری
موضوعتخفیف مجازات توسط دادگاه فاقد صلاحیت ذاتی
قاضیرضافرج اللهی
علی علیا
محمد رضاالهی منش

رای شعبه کیفری دیوان عالی کشور درباره تخفیف مجازات توسط دادگاه فاقد صلاحیت ذاتی: تخفیف مجازات پس از صدور حکم قطعی توسط دادگاه فاقد صلاحیت ذاتی، مصداق مجازات نامتناسب نبوده و اعاده دادرسی از این جهت، مورد پذیرش نیست.

رأی خلاصه جریان پرونده

غ. به بزه سرقت مسلحانه موضوع مواد ۱۸۵ و ۱۸۳ و ۱۹۲ قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۷۰ به موجب دادنامه شماره ۳۵۱ تا ۱۴۹۲ مورخ ۱۳۸۰/۰۸/۳۰ شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب اسلامی ... (که در مورد جرایم عمومی به عنوان دادرس دادگاه عمومی جزایی مأموریت صدور رأی داشته است) به حد اعدام محکوم شده، دادنامه در شعبه ۳۲ دیوان عالی کشور مورد ابرام قرار گرفته است. محکومیت وی به اعدام، مورد عفو (تخفیف) مقام رهبری قرار گرفته و با یک درجه تخفیف، به حبس ابد تبدیل شده است. محکوم علیه رضایت مالباختگان را جلب و ارائه داده، شعبه ۱۰۰۶ دادگاه عمومی جزایی خود را جانشین شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب (به تصور این که ریاست شعبه مرقوم ابلاغ دادرس دادگاه عمومی را نیز داشته است) تلقی کرده و به استناد ماده ۲۷۷ قانون آیین دادرسی کیفری مجازات حبس ابد وی را به دوازده سال حبس تعزیری کرده است. با تذکر و اعلام دادیار شعبه پنجم اجرای احکام دادسرای ناحیه مرقوم، معاون دادستان و سرپرست ناحیه ۱۲ با توجه به این که رأی از دادگاهی که فاقد صلاحیت ذاتی بوده صادر شده و خلاف موازین قانونی می باشد، تقاضا کرده است یا در قالب تجدیدنظر یا اعمال بند ۶ ماده ۲۷۲ قانون آیین دادرسی کیفری نسبت به تجویز اعاده دادرسی دیوان عالی کشور اتخاذ تصمیم نماید و در این رابطه پرونده را به دیوان عالی کشور ارسال نموده که به این شعبه ارجاع شده است. هیأت شعبه در تاریخ بالا تشکیل گردید. پس از قرائت گزارش آقای فرج اللهی عضو ممیز و ملاحظه اوراق پرونده و نظریه کتبی آقای محمد رضا الهی منش دادیار دیوان عالی کشور اجمالا مبنی بر تقاضای اتخاذ تصمیم شایسته را دارم در خصوص دادنامه تجدیدنظر خواسته مشاوره نموده چنین رأی می دهد.

رأی شعبه دیوان عالی کشور

صرف نظر از این که رأی اصلی تحت عنوان محاربه از دادگاه انقلاب اسلامی ... صادر شده و مداخله دادگاه عمومی جزایی فاقد وجاهت قانونی بوده است. از آنجا که اظهار نظر و اتخاذ تصمیم دادگاه در مورد اعمال ماده ۲۷۷ قانون آیین دادرسی کیفری قابلیت تجدیدنظر را ندارد و اقدام دادگاه با اوصافی که معاون دادستان بیان کرده است از موارد اعاده دادرسی نمی باشد، لذا دیوان عالی کشور مواجه با تکلیفی نیست. بنابراین پرونده به مرجع ارسالی اعاده می شود که نسبت به تقاضای اعمال ماده واحده ۱۸ قانون اصلاحی قانون تشکیل دادگاه های عمومی و انقلاب مصوب ۱۳۸۵ اقدام شود.

رئیس شعبه ۳۲ دیوان عالی کشور- عضو معاون

رضا فرج اللهی- علی علیا