رای شعبه کیفری دیوان عالی کشور درباره شرایط تحقق اعمال نفوذ برخلاف حق

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
رای شعبه کیفری دیوان عالی کشور شماره ۹۱۰۹۹۷۰۹۱۰۰۰۰۷۰۱
شماره دادنامه۹۱۰۹۹۷۰۹۱۰۰۰۰۷۰۱
تاریخ دادنامه۱۳۹۱/۱۰/۱۰
نوع رأیرأی شعبه
نوع مرجعشعبه دیوان عالی کشور
شعبهشعبه ۲۷ دیوانعالی کشور
گروه رأیرای کیفری
موضوعشرایط تحقق اعمال نفوذ برخلاف حق
قاضیمرتضی فاضل
احمدی

رای شعبه کیفری دیوان عالی کشور درباره شرایط تحقق اعمال نفوذ برخلاف حق: تحقق جرم اعمال نفوذ برخلاف حق توسط وکیل مستلزم انعقاد عقد وکالت بین مرتکب و زیان دیده است

رأی خلاصه جریان پرونده

آقای م.س. به اتهام اعمال نفوذ برخلاف حق و مقررات قانونی و کلاهبرداری (از این طریق) تحت تعقیب قرار گرفته که مشروح جریان دادرسی در گزارش دادنامه شماره ۰۰۵۱۱ ۹/۷/۹۱ این شعبه دیوان عالی کشور ذکر شده و نیازی به تکرار آن نیست نهایتا شعبه ۱۰۶ دادگاه عمومی به موضوع رسیدگی و طی دادنامه شماره ۰۰۴۹۷ ۹/۵/۹۰ وی را به تحمل یک سال حبس تعزیری و جزای نقدی و ده سال محرومیت از وکالت محکوم نموده است. تجدیدنظرخواهی محکوم علیه در شعبه هشتم دادگاه تجدیدنظر استان مورد رسیدگی قرار گرفته دادگاه مزبور با این استدلال که متهم وکیل دادگستری بوده و شاکی به وی مراجعه نموده و با وی مذاکره کرده و بدون انعقاد عقد وکالت با ادعای اینکه در مراجع قضائی نفوذ دارد وجوهی را از شاکی دریافت نموده است عمل وی کلاهبرداری نبوده بلکه از مصادیق اعمال نفوذ برخلاف حق (مطابق کیفرخواست دادسرا) بوده است دادنامه بدوی را نقض و وی را به استناد ماده ۴ قانون مجازات اعمال نفوذ برخلاف حق به لحاظ فقدان سابقه سوء و گذشت شاکی به پرداخت هفتاد میلیون ریال جزای نقدی محکوم نموده است. محکوم علیه با تقدیم لایحه ای درخواست اعاده دادرسی نموده که به شعبه ۲۷ ارجاع گردیده است.

رأی شعبه دیوان عالی کشور

با توجه به اینکه بر حسب محتویات پرونده و مفاد آراء صادره از محاکم بدوی و تجدیدنظر محکوم علیه قرارداد وکالتی با شاکی نداشته و استناد به ماده ۴ قانون مجازات اعمال نفوذ برخلاف حق و مقررات قانونی مصوب ۲۹ آذر ۱۳۱۵ که موضوع آن اخذ وجه یا مال مازاد بر حق الوکاله می باشد، موجه نمی باشد. زیرا قانونگذار در این ماده صریحا اعلام نموده هر وکیل عدلیه به داشتن اعتبار و نفوذ در نزد مأمورین قضائی ... وجه یا مال یا فایده دیگری ... از موکل خود تحصیل نماید که انطباق یک عمل با ماده مزبور منوط به صدق موکل بودن شاکی و انعقاد عقد وکالت است که در مانحن فیه منتفی است. لذا با درخواست اعاده دادرسی آقای م.س. نسبت به دادنامه شماره ۶۱۰ ۳۰/۷/۹۰ صادره از شعبه هشتم دادگاه تجدیدنظر استان موافقت می شود پرونده جهت رسیدگی به شعبه دیگر دادگاه تجدیدنظر همان استان ارجاع می گردد.

رئیس شعبه ۲۷ دیوان عالی کشور عضو معاون

فاضل احمدی