رای شعبه کیفری دیوان عالی کشور درباره شرط اعمال تعزیر در بزه ایراد ضرب و جرح عمدی

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
رای شعبه کیفری دیوان عالی کشور شماره ۹۳۰۹۹۷۰۹۲۵۳۰۰۱۳۸
شماره دادنامه۹۳۰۹۹۷۰۹۲۵۳۰۰۱۳۸
تاریخ دادنامه۱۳۹۳/۰۲/۰۶
نوع رأیرأی شعبه
نوع مرجعشعبه دیوان عالی کشور
شعبهشعبه ۳۸ دیوانعالی کشور
گروه رأیرای کیفری
موضوعشرط اعمال تعزیر در بزه ایراد ضرب و جرح عمدی
قاضیسید صالح سجادی
سیدعلی اصغر لطیفی رستمی

رای شعبه کیفری دیوان عالی کشور درباره شرط اعمال تعزیر در بزه ایراد ضرب و جرح عمدی: ایراد ضرب و جرح عمدی در صورتی که به نتایج مندرج در ماده ۶۱۴ قانون تعزیرات ۱۳۷۵ نینجامد، قابل تعزیر نمی باشد .

رأی خلاصه جریان پرونده

شعبه دوازدهم دادگاه تجدیدنظر استان خ به موجب دادنامه شماره ۹۲۰۹۹۷۶۱۱۸۳۰۱۵۷۶ -۲۶/۱۰/۹۲ تجدیدنظرخواهی آقای م.س. فرزند ر. نسبت به دادنامه شماره ۹۲۰۹۹۷۶۱۵۹۳۰۰۹۸۷-۳۱/۶/۹۲ شعبه ۱۰۱ دادگاه عمومی جزایی ش را متضمن محکومیت وی به اتهام ضرب و جرح عمدی علاوه بر پرداخت درصدی از ارش و دیه در حق شاکی به تحمل سه سال حبس را رد نموده است. و به دنبال آن محکوم علیه با تقدیم لایحه ای به دفتر دیوان عالی کشور و با این توضیح که قبلا بین وی و برادرش برای تقسیم ارث، نزاع روی داده که منتهی به محکومیتش به پرداخت دیه و حبس شده و پس از تحمل یک سال حبس با عفو آزاد شده مجدد بین نامبرده و برادرش درگیری ساده ای رخ داده که از یکدیگر جدا شده و قضیه فیصله یافته اما برادرش به دلیل ساییدگی خفیف در آرنج راست و بالای زانوی چپ شکایت کرده. این بار نیز علاوه بر یک درصد دیه در حق برادرش به استناد ماده ۸۴۵ قانون مجازات اسلامی که همان ماده ۶۱۳ قانون سابق مجازات اسلامی است به سه سال حبس محکوم گردید که این ماده ناظر به شروع به قتل می باشد و شعب بدوی و تجدیدنظر نسبت به رفع این ایراد مهم توجه ننموده از نگاه تیز بین قضات محترم به دور مانده و ماده ۱۳۹ قانون مذکور هم که مربوط به تکرار جرم تعزیری است و قابل تسری به دیات نمی شده مشخص نیست چطور به استناد مواد ۷۰۹ و ۷۱۰ قانون مجازات اسلامی که مربوط به دیه است کیفر حبس مقرر نموده و نیز دیگر جهات مندرج در لایحه تقدیمی به استناد بند شش ماده ۲۷۲ قانون مجازات اسلامی استدعای تجویز اعاده دادرسی نموده و با پیوست نمودن تصاویر دادنامه های بدوی و تجدیدنظر و اوراقی مربوط به اختلافات و دعاوی تقسیم ارث با ثبت و کلاسه پرونده در دفاتر مربوطه، سرانجام به این شعبه ارجاع گردیده است.

هیئت شعبه در تاریخ بالا تشکیل گردید. پس از قرائت گزارش آقای لطیفی رستمی عضو ممیز و اوراق پرونده و نظریه کتبی آقای بلاغی دادیار دیوان عالی کشور اجمالا مبنی بر: پذیرش اعاده دادرسی ; در خصوص دادنامه شماره ۹۲۰۹۹۷۶۱۱۸۳۰۱۵۷۶-۲۶/۱۰/۹۲ مشاوره نموده، چنین رأی می دهد:

رأی شعبه دیوان عالی کشور

نظر به این که عمل ارتکابی انتساب یافته به متقاضی اعاده دادرسی آقای م.س. فرزند ر. با جرایم مندرج در ماده ۶۱۴ قانون مجازات اسلامی سابق و یا به تعبیر دادگاه ماده ۸۴۵ قانون اخیرالتصویب مجازات اسلامی (سال ۱۳۹۲) قابلیت انطباق نداشته از این رو تعیین سه سال حبس از حیث جنبه عمومی جرم، نامتناسب و خلاف موازین قانونی تشخیص داده شده و مآلا تقاضای اعاده دادرسی نامبرده فوق با بند شش ماده ۲۷۲ قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور کیفری مطابقت داشته که ضمن پذیرش و تجویز اعاده دادرسی پرونده جهت تجدید محاکمه به شعبه هم عرض دادگاه صادرکننده حکم قطعی ارجاع داده می شود.

رئیس شعبه سی و هشتم دیوان عالی کشور عضو معاون

لطیفی رستمی سجادی