رای شعبه کیفری دیوان عالی کشور درباره شرکت در جعل امضاء

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
رای شعبه کیفری دیوان عالی کشور شماره ۹۳۰۹۹۷۰۹۱۰۶۰۱۶۰۸
شماره دادنامه۹۳۰۹۹۷۰۹۱۰۶۰۱۶۰۸
تاریخ دادنامه۱۳۹۳/۱۱/۰۵
نوع رأیرأی شعبه
نوع مرجعشعبه دیوان عالی کشور
شعبهشعبه ۳۳ دیوانعالی کشور
گروه رأیرای کیفری
موضوعشرکت در جعل امضاء
قاضیمحمد نیازی
سید نصرت الله اعتماد

رای شعبه کیفری دیوان عالی کشور درباره شرکت در جعل امضاء: درجعل امضاء که امکان انجام آن فقط به مباشرت توسط یک نفر متصور است، محکومیت دو نفر یا بیشتر به مشارکت درآن، وجاهت قانونی ندارد.

رأی خلاصه جریان پرونده

آقایان م. و ب. به اتهام مشارکت در جعل سند عادی تحت تعقیب قرار گرفته و به موجب دادنامه شماره ۴۱۶ – ۱۳۸۸/۰۸/۲۷ شعبه ۱۰۵۱ دادگاه جزایی ... و مستندا به مواد ۵۲۳ و ۵۳۶ قانون مجازات اسلامی، هر یک به مجازات پرداخت مبلغ پنج میلیون ریال جزای نقدی محکوم گردیده و به موجب دادنامه شماره ۹۰۰۰۳۶ – ۱۳۹۳/۰۲/۰۳ شعبه ۱۹ دادگاه تجدیدنظر استان ... رأی صادره تأیید و قطعیت یافته است. محکوم­ علیهما ضمن پرداخت هزینه دادرسی و با ارسال لایحه به دیوان عالی کشور و با اعلام این که: ما مرتکب جعل نشده ایم و با توجه به بررسی های صورت گرفته در دادسرا بازپرس درباره موضوع قرار منع تعقیب صادر نمود، شاکیه خودش امضاء مورث را در نسخه ای که نزد او بوده مخدوش و دست کاری و سپس علیه ما اعلام شکایت نموده است و شعبه ۱۰۵۱ بدون کمترین توجهی به دفاعیات اینجانبان اقدام به صدور رأی محکومیت کرده و پس از اعتراض ما، دادگاه تجدیدنظر قرار اناطه صادر و شعبه ۱۱۲ دادگاه حقوقی بر صحت انجام معامله و دریافت سند مالکیت رأی صادر ولی شعبه ۳ تجدیدنظر با این استدلال که در بند ۹ مبایعه نامه قید گردیده در صورت بروز اختلاف به داوری محول گردد، قرار رد استماع صادر نموده است. اینجانبان هیچ گونه انگیزه و سودی از جعل سند متنازع فیه نداشته و هیچ استفاده ای برای ما قصور{متصور} نیست. از طرف دیگر بعد از صدور حکم قطعی عده ای گواه برای استشهادیه پیوست بر بی گناهی ما گواهی داده اند و دیگر این که جرم جعل امضاء به گونه ای نیست که توسط بیش از یک نفر ارتکاب یابد، مستندا به بندهای ۲، ۵ و ۶ ماده ۲۷۲ قانون آئین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور کیفری درخواست اعاده دادرسی نموده است و پرونده در مورخ ۱۳۹۳/۰۷/۳۰به این شعبه ارجاع گردیده است که به شرح آتی اظهارنظر و اتخاذ تصمیم می نماید.

رأی شعبه دیوان عالی کشور

در خصوص درخواست م. و ب. مبنی بر اعاده دادرسی نسبت به دادنامه صادره از شعبه نوزدهم دادگاه تجدیدنظر استان ... با بررسی اوراق پرونده ملاحظه می گردد که متقاضیان به اتهام ارتکاب جعل امضاء محکوم شده اند، صرف نظر از این که طبق نظر هیئت کارشناسان که در صفحات ۳۰۲ و ۳۰۳ آمده امضاء مورد ادعا با سایر امضاهای منتسب به مرحوم مطابقت داشته، اصولا جعل یک امضاء نمی تواند توسط سه نفر صورت گرفته باشد، لذا تقاضا را منطبق بر بند ۲ ماده ۲۷۲ قانون آئین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور کیفری تشخیص، ضمن پذیرش درخواست و تجویز اعاده دادرسی نسبت به دادنامه شماره ۳۶- ۱۳۹۳/۰۲/۰۳ صادره از شعبه فوق الذکر مستندا به ماده ۲۷۴ قانون مذکور پرونده جهت رسیدگی مجدد به دادگاه هم عرض دادگاه صادرکننده حکم قطعی ارجاع می گردد.

شعبه ۳۳ دیوان عالی کشور - مستشار و عضو معاون

سید نصرت الله اعتماد - محمد نیازی