رای شعبه کیفری دیوان عالی کشور درباره صدور حکم به مجازات تکمیلی در جرائم درجه ۷ و ۸

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
رای شعبه کیفری دیوان عالی کشور شماره ۹۳۰۹۹۷۰۹۱۰۶۰۱۷۳۰
شماره دادنامه۹۳۰۹۹۷۰۹۱۰۶۰۱۷۳۰
تاریخ دادنامه۱۳۹۳/۱۱/۲۱
نوع رأیرأی شعبه
نوع مرجعشعبه دیوان عالی کشور
شعبهشعبه ۳۳ دیوانعالی کشور
گروه رأیرای کیفری
موضوعصدور حکم به مجازات تکمیلی در جرائم درجه ۷ و ۸
قاضیمحمد نیازی
سید مجتبی قریشی

رای شعبه کیفری دیوان عالی کشور درباره صدور حکم به مجازات تکمیلی در جرائم درجه ۷ و ۸: صدور حکم به مجازات تکمیلی در جرائم درجه ۷و۸، فاقد وجاهت قانونی است.

رأی خلاصه جریان پرونده

به موجب دادنامه شماره ۶۸۳ – ۱۳۹۲/۱۲/۱۹ شعبه ۱۰۲ دادگاه جزایی ... آقای ر. به اتهام توهین به قضات و تشویش اذهان عمومی و مستندا به مواد ۱۹ و ۱۳۴ قانون مجازات اسلامی ۹۲ و ۶۰۸ و ۶۹۸ قانون مجازات اسلامی ۱۳۷۵ به مجازات پرداخت یک میلیون جزای نقدی بابت توهین و تحمل دو سال حبس بابت تشویش اذهان عمومی محکوم و به موجب دادنامه شماره ۷۰۰۰۰۹۲ – ۱۳۹۳/۰۱/۳۱ شعبه ۵ دادگاه تجدیدنظر استان ...، ضمن صدور قرار منع تعقیب در خصوص اتهام توهین(به علت نداشتن شاکی خصوصی) و تغییر عنوان اتهامی تشویش اذهان عمومی به توهین به قضات به سبب شغل آن ها، متهم را به تحمل نودویک روز حبس(درجه ۷) محکوم و رأی صادره را قطعی اعلام می نماید. شعبه ۳۷ دیوان عالی کشور، تقاضای محکوم علیه مبنی بر اعاده دادرسی را پذیرفته و با استناد به بند ۶ ماده ۲۷۲ قانون آئین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور کیفری، پرونده را جهت رسیدگی مجدد به دادگاه هم عرض ارجاع می نماید. شعبه نهم دادگاه تجدیدنظر استان ...، رأی شعبه ۵ دادگاه تجدیدنظر را نقض و متهم را با استناد به ماده ۶۰۹ قانون مجازات اسلامی ۱۳۷۵ و فراز اول ماده ۲۳ قانون مجازات اسلامی ۱۳۹۲ متهم را به جزای نقدی و دو سال محرومیت از عضویت در شورای اسلامی روستا محکوم و رأی صادره را قطعی اعلام می نماید. محکوم علیه ضمن پرداخت هزینه دادرسی و با ارسال لایحه به دیوان عالی کشور، مستندا به بند ۶ ماده ۲۷۲ قانون آئین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور کیفری خواستار اعاده دادرسی گردیده است و در توضیح بیان نموده که: به قضات توهین نکرده ام و دادگاه قانونا حق تغییر عنوان اتهامی را نداشته و مکلف بوده به عنوان اتهامی قید شده در کیفرخواست، رسیدگی نماید و از طرف دیگر مجازات مندرج در ماده ۶۰۹ درجه ۷ محسوب می شود و ماده ۲۳ قانون مجازات اسلامی تصریح نموده دادگاه می تواند مجازات تعزیری از درجه ۶ تا درجه ۱ را مشمول مجازات تکمیلی نماید. بنابراین إعمال این مجازات(محرومیت از عضویت در شورا) برخلاف قانون و غیرمتناسب است. پرونده، پس از ثبت در دبیرخانه دیوان عالی کشور، در مورخ ۱۳۹۳/۱۰/۲۴ به این شعبه ارجاع گردیده است و به شرح آتی اظهارنظر و اتخاذ تصمیم می نماید.

رأی شعبه دیوان عالی کشور

تقاضای آقای ر. مبنی بر اعاده دادرسی نسبت به دادنامه شماره ۸۵۱ – ۱۳۹۳/۰۸/۱۸ شعبه نهم دادگاه تجدیدنظر استان ...، موجه است؛ زیرا دادگاه محترم علی رغم این که متهم را به استناد ماده ۶۰۹ قانون مجازات اسلامی ۱۳۷۵ و به مجازات درجه ۷ محکوم نموده درعین حال به استناد فراز اول ماده ۲۳ قانون مجازات اسلامی ۱۳۹۲ به مجازات تکمیلی نیز حکم نموده است و حال آن که مجازات تکمیلی مقرر در ماده ۲۳ مرقوم، مقید است به مجازات های از درجه شش تا درجه یک، بنابراین مورد از مصادیق بند ۶ ماده ۲۷۲ قانون آئین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور کیفری تشخیص و ضمن تجویز اعاده دادرسی نسبت به آن بخش از دادنامه یادشده بالا که متضمن محکومیت متقاضی به مجازات تکمیلی است و مستندا به ماده ۲۷۴ قانون اخیرالذکر، پرونده جهت رسیدگی مجدد به دادگاه هم عرض دادگاه صادرکننده حکم قطعی ارجاع می گردد.

شعبه ۳۳ دیوان عالی کشور - رئیس و عضو معاون

محمد نیازی - سید مجتبی قریشی