رای شعبه کیفری دیوان عالی کشور درباره صدور قرار عدم صلاحیت توسط یک مرجع قضایی به شایستگی مراجع قضایی مختلف

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
رای شعبه کیفری دیوان عالی کشور شماره ۹۵۰۹۹۷۰۹۰۹۵۰۰۲۹۲
شماره دادنامه۹۵۰۹۹۷۰۹۰۹۵۰۰۲۹۲
تاریخ دادنامه۱۳۹۵/۰۲/۱۵
نوع رأیرأی شعبه
نوع مرجعشعبه دیوان عالی کشور
شعبهشعبه۴۰دیوان عالی کشور
گروه رأیرای کیفری
موضوعصدور قرار عدم صلاحیت توسط یک مرجع قضایی به شایستگی مراجع قضایی مختلف
قاضیعلیاکبری
محمد بارانی

رای شعبه کیفری دیوان عالی کشور درباره صدور قرار عدم صلاحیت توسط یک مرجع قضایی به شایستگی مراجع قضایی مختلف: درخصوص اتهامات متعدد شخص واحد، صدور قرارعدم صلاحیت توسط یک مرجع قضایی به اعتبار صلاحیت مراجع قضایی مختلف، فاقد وجاهت قانونی است.

رأی خلاصه جریان پرونده

در پرونده حاضر بازپرسی شعبه چهارم دادسرای عمومی و انقلاب ... در تاریخ ۹۴/۱۲/۱۷ درخصوص اتهام آقای ح. ل. و ناشناس به اتهامات ۱- آدم ربایی ۲- سرقت وجه نقد به میزان یک میلیون ریال و طلاجات زنانه به ارزش شش میلیون ریال موضوع شکایت خانم م. م. و آقای ح. م. که درخصوص اتهام زنای به عنف قرار عدم صلاحیت به صلاحیت دادگاه کیفری استان و در سایر جرایم نیز به لحاظ این که به اتهامات متهمین یک جا رسیدگی می شود و به تبع آن به آن دادگاه قرار عدم صلاحیت صادر شده است و دادگاه کیفری استان با این استدلال که درخصوص اتهام ۱- آدم ربائی و ۲- سرقت مستلزم صدور کیفرخواست می باشد پرونده را به دادسرای عمومی و انقلاب ... اعاده کرده است و آن بازپرسی برخلاف رویه متداول و مقررات قانونی به جای تکمیل پرونده و تحقیق از متهم و صدور کیفرخواست با صدور قرار عدم صلاحیت به صلاحیت به ترتیب دادسراهای ۱- ه. ۲- م. ۳- ز. ۴- آ. ۵- ب. صادر کرده است و با تشکیل پرونده های متعدد به هر یک از شهرستان های مذکور تصویر پرونده را به قرار صادره ارسال کرده است که چند مورد از پرونده ها پس از اختلاف به این شعبه ارجاع و قبلا به صلاحیت دادسرای عمومی و انقلاب ... اظهارنظر شده است. از جمله پرونده کلاسه ۹۵۰۲۲۳ که منتهی به دادنامه شماره ۲۹۲-۹۵/۲/۱۵ شده است و پرونده حاضر نیز قسمتی از آن قرار صادره است که این بار به دادسرای عمومی و انقلاب ز. ارسال گردیده و آن دادسرا طی قرار شماره ۱۳۹-۹۵/۲/۱۱ با این استدلال که متهم در حوزه های قضایی مختلف مرتکب جرم شده است و شروع به تعقیب وی در دادسرای عمومی و انقلاب ... صورت پذیرفته است به استناد مواد ۳۱۰ و ۳۱۳ قانون آئین دادرسی کیفری قرار عدم صلاحیت به صلاحیت دادسرای اخیرالذکر صادر و به لحاظ حدوث اختلاف پرونده به دیوان عالی کشور ارسال و به این شعبه ارجاع شده است. هیأت شعبه در تاریخ بالا تشکیل گردید. پس از قرائت گزارش آقای علی اکبری عضو ممیز و ملاحظه اوراق پرونده درخصوص حل اختلاف در صلاحیت مشاوره نموده چنین رأی می دهد:

رأی شعبه دیوان عالی کشور

صرفنظر از این که اگر شخصی مرتکب جرایم متعددی در حوزه های قضایی متعدد گردد با رعایت صلاحیت ذاتی مطابق ماده ۳۱۰ و ۳۱۴ قانون آئین دادرسی کیفری در دادگاهی که صلاحیت رسیدگی به جرم مهمتر را دارد رسیدگی می شود که در مانحن فیه جرم مهم در حوزه قضایی دادسرای عمومی و انقلاب ... واقع شده است و آن دادسرا صلاحیت رسیدگی به کلیه جرایم را دارد، اصولا صدور قرار عدم صلاحیت توسط یک مرجع قضایی در مورد اتهامات متعدد و جرایم یک شخص به دادسراهای متعدد فاقد وجاهت قانونی و تخلف است و در مورد قرار صادره توسط بازپرسی دادسرای ... این شعبه چند مورد رسیدگی و حل اختلاف کرده است از جمله پرونده کلاسه ۹۵۰۲۲۳ که منتهی به دادنامه شماره ۲۹۲-۹۵/۲/۱۵ و به صلاحیت دادسرای اخیرالذکر اظهار نظر گردیده است و با اعلام صلاحیت آن دادسرا حل اختلاف می گردد.

شعبه ۴۰ دیوان عالی کشور- رئیس و عضو معاون

عبدالمحمد خالصی- علی اکبری