رای شعبه کیفری دیوان عالی کشور درباره قانون حاکم بر ضبط وسایط نقلیه حاوی مشروبات الکلی

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
رای شعبه کیفری دیوان عالی کشور شماره ۹۳۰۹۹۷۰۹۲۵۳۰۲۵۷۳
شماره دادنامه۹۳۰۹۹۷۰۹۲۵۳۰۲۵۷۳
تاریخ دادنامه۱۳۹۳/۱۱/۱۲
نوع رأیرأی شعبه
نوع مرجعشعبه دیوان عالی کشور
شعبهشعبه ۳۸ دیوانعالی کشور
گروه رأیرای کیفری
موضوعقانون حاکم بر ضبط وسایط نقلیه حاوی مشروبات الکلی
قاضیسیدعلی اصغر لطیفی رستمی
علیرضا رحمانی
ولی بلاغی

رای شعبه کیفری دیوان عالی کشور درباره قانون حاکم بر ضبط وسایط نقلیه حاوی مشروبات الکلی: ضبط وسایل نقلیه حاوی مشروبات الکلی بر اساس شرایط مقرر در قانون قاچاق کالا و ارز بوده و مقررات قانون مجازات اسلامی در این خصوص، نسخ ضمنی شده است.

رأی خلاصه جریان پرونده

بر اساس دادنامه ۹۴۳- ۱۳۹۱/۱۱/۳۰ صادره از شعبه ۱۰۱ محاکم جزایی ... به اتهام حمل مشروبات الکلی آقای م. به تحمل ۶ ماه حبس و ۵۰ ضربه شلاق و یک میلیون تومان جریمه نقدی و ضبط خودرو به نفع دولت محکوم شده است. پس از اعتراض و رسیدگی در شعبه ۱۲ دادگاه تجدیدنظر استان ... با صدور دادنامه ۸۷۸- ۱۳۹۲/۰۶/۱۲ رأی بدوی عینا مورد تأیید قرارگرفته در این مرحله متقاضی اقدام به درخواست تجویز اعاده دادرسی نموده که با ثبت در دفتر دیوان عالی کشور جهت رسیدگی به این شعبه ارجاع شده و در صورت نیاز لایحه وی هنگام شور برای صدور رأی قرائت خواهد شد. خلاصه درخواست این است که به اتهام حمل ۳ ظرف ۷ لیتری سرکه بدون لحاظ دفاعیات بنده مبنی بر به عمل آوردن آزمایش، بنده را به اتهام حمل ۳ ظرف مشروبات الکلی به حبس و شلاق و جریمه و ضبط خودرو به نفع دولت محکوم نموده اند. فاکتور محتویات ظرف ها که در دلستر نبود الآن ارائه می شود. خودرو امانی بوده و به نام این جانب نیست، دادگاه بدون استعلام، حکم به ضبط خودرو داده است. گزارش مأمورین شبهه انگیز است، تقاضای موافقت با اعاده دادرسی دارم. با توجه به مراتب فوق به شرح برگ آتی مبادرت به صدور رأی می گردد.

هیئت شعبه در تاریخ بالا تشکیل گردید. پس از قرائت گزارش رحمانی عضو ممیز و ملاحظه اوراق پرونده و نظریه کتبی بلاغی دادیار دیوان عالی کشور اجمالا مبنی بر: درخواست رسیدگی و صدور رأی قانونی دارم. در خصوص دادنامه شماره ۹۲۰۹۹۷۴۱۲۳۲۰۰۸۷۸- ۱۳۹۳/۰۶/۱۸ مشاوره نموده، چنین رأی می دهد:

رأی شعبه دیوان عالی کشور

نظر به این که با لازم الاجرا شدن قانون جدید مبارزه با قاچاق کالا و ارز، ماده ۷۰۳ قانون مجازات اسلامی و به تبع آن تبصره آن ماده نیز نسخ ضمنی شده است و درباره وسایل نقلیه ای که مشروبات الکلی موضوع ماده ۷۰۲ قانون مذکور را حمل نمایند، با فرض قابل ضبط بودن می بایست واجد شرایط مقرر در ماده ۲۳ قانون صدرالذکر و بندهای همان ماده بوده و وسایط نقلیه حامل مشروباتی که ارزش عرفی آن کمتر از یک صد میلیون ریال باشند، قابلیت ضبط نخواهند داشت. ضمن این که در هر دو قانون سابق و لاحق، احراز تعلق وسیله نقلیه به مرتکب ضروری بوده است. بنابراین درخواست اعاده دادرسی آقای م. نسبت به دادنامه مارالذکر در این قسمت(قطع نظر از تعلق وسیله مضبوط به نام­برده یا شخص ثالث) موجه و با بند شش ماده ۲۷۲ قانون آئین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور کیفری، مطابقت داشته که ضمن پذیرش و تجویز اعاده دادرسی در اجرای اختیار حاصله از ماده ۲۷۴ همان قانون، پرونده جهت تجدید رسیدگی به شعبه هم عرض دادگاه صادرکننده حکم قطعی ارجاع داده می شود.

شعبه ۳۸ دیوان عالی کشور- رئیس و عضو معاون

سید علی اصغر لطیفی رستمی - علیرضارحمانی