رای شعبه کیفری دیوان عالی کشور درباره قسامه (دادنامه شماره ۹۳۰۹۹۷۰۹۱۰۰۰۰۱۶۹)

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
رای شعبه کیفری دیوان عالی کشور شماره ۹۳۰۹۹۷۰۹۱۰۰۰۰۱۶۹
شماره دادنامه۹۳۰۹۹۷۰۹۱۰۰۰۰۱۶۹
تاریخ دادنامه۱۳۹۳/۰۳/۱۱
نوع رأیرأی شعبه
نوع مرجعشعبه دیوان عالی کشور
شعبهشعبه ۲۷ دیوانعالی کشور
گروه رأیرای کیفری
موضوعقسامه
قاضیمرتضی فاضل
عزیزالله رزاقی

رای شعبه کیفری دیوان عالی کشور درباره قسامه: در موارد لوث، چنانچه متهم بینه بر برائت خود نداشته باشد اجراء قسامه با اولیای دم است و نوبت به اجراء قسامه به متهم نمی رسد.

رأی خلاصه جریان پرونده

آقایان ۱- م.ب. فرزند ف.، متولد سال ۵۴، ساکن ... ۲- الف.خ. فرزند الف.، متولد سال ۶۳، متهمند اولی و دومی به مشارکت در دو فقره قتل عمدی مرحومان الف. و ص.الف. (پدر و پسر) در تاریخ ۳۰/۱/۸۳ به وسیله سلاح جنگی که با شکایت اولیاء مورد تعقیب قرار گرفته اند و در شعبه ۱۰۱ دادگاه عمومی جزایی الف به موجب دادنامه شماره ۳۳۲-۳۱/۳/۸۸ محکوم به قصاص شد و رأی صادره در این شعبه از دیوان عالی مطرح و رأی صادره نقض و به دادگاه کیفری استان ارسال که در شعبه فوق الذکر (شعبه پنجم کیفری استان ف) مورد رسیدگی و متهم ردیف دوم پس از دستگیری به هر دو قتل به تنهایی اعتراف نموده است و دادگاه با اکثریت آراء در دادنامه شماره ۰۰۰۱۲۳-۱۰/۹/۹۲ با ملاحظه اظهارات متهم ردیف دوم و انکار ردیف اول اتهام ردیف اول را از مشارکت در دو فقره قتل (هر چند در شعبه عمومی بدوی اعتراف نموده نقض) و به تبرئه نامبرده رأی صادر نموده و معاونت در دو فقره قتل را محرز دانسته و نامبرده را به ۱۵ سال حبس با احتساب ایام بازداشتی محکوم نموده و ردیف دوم را با ملاحظه به اظهارات وی به دو فقره قصاص نفس محکوم نموده (و اقلیت مسئله را تبانی دانسته و عقیده به مشارکت هر دو در قتل دارد و رأی صادره مورد اعتراض وکیل متهم ردیف دوم (الف.) و اولیای دم و نماینده دادستان نسبت به متهم ردیف اول واقع شده و عنوان نموده اند که تیراندازی توسط سه سلاح بوده و تبرئه دیگران موجه نبوده و پرونده به این شعبه از دیوان عالی کشور ارسال گردیده است.

رأی شعبه دیوان عالی کشور

با توجه به این که نواقص اعلامی در دادنامه سابق الصدور این شعبه دیوان عالی کشور به شرح رأی شماره ۰۰۰۸۳-۴/۲/۹۲ به طور کامل و شفاف مرتفع نشده است و صدور رأی برائت آقای م.ب. از بزه شرکت در قتل عمدی بدون اجرای قاعده مدعی و منکر موجه نمی باشد که فقهای عظام از جمله حضرت امام (ره) می فرماید: لو لم یحصل اللوث فالحکم فیه کغیره من الدعاوی فللولی مع عدم البینه احلاف المنکر یمینا واحدا - تحریر۲/الثالث القسامه الاول فی اللوث که ذیل ماده ۳۱۵ قانون مجازات اسلامی مصوب ۱/۲/۹۲ نیز مشعر به این معنا می باشد. به علاوه اقاریر متهم در نزد مأمورین و برخی از قضات محاکم حداقل موجب لوث می باشد که اولیای دم با اجرای قسامه می توانند خواستار قصاص شوند مضافا با این که با اصرار اولیای دم مقتولان دایر به شرکت آقای الف.خ. در قتل، محکومیت وی به عنوان قاتل انحصاری و قصاص بدون پرداخت فاضل دیه در صورت گذشت یکی از اولیای دم موجه نمی باشد، لذا در مجموع دادرسی ناقص تشخیص دادنامه تجدیدنظرخواسته شماره ۰۰۱۲۳-۱۰/۹/۹۲ صادره از شعبه پنجم دادگاه کیفری استان ف نقض و مستندا به بند ۲ شق ب ماده ۲۶۵ قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور کیفری جهت رسیدگی مجدد به همان شعبه ارجاع می گردد.

رئیس شعبه ۲۷ دیوان عالی کشور مستشار

فاضل رزاقی