رای شعبه کیفری دیوان عالی کشور درباره محاسبه میزان حضور در تبعید در تبدیل تبعید به حبس

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
رای شعبه کیفری دیوان عالی کشور شماره ۹۱۰۹۹۷۰۹۰۸۸۰۰۸۳۷
شماره دادنامه۹۱۰۹۹۷۰۹۰۸۸۰۰۸۳۷
تاریخ دادنامه۱۳۹۱/۱۱/۳۰
نوع رأیرأی شعبه
نوع مرجعشعبه دیوان عالی کشور
شعبهشعبه ۶ دیوانعالی کشور
گروه رأیرای کیفری
موضوعمحاسبه میزان حضور در تبعید در تبدیل تبعید به حبس
قاضیاحمدی
رحمت الله عروجی

رای شعبه کیفری دیوان عالی کشور درباره محاسبه میزان حضور در تبعید در تبدیل تبعید به حبس: چنانچه محکوم به تبعید از محل تبعید فرار کند، دادگاه در مقام تبدیل تبعید به حبس باید مدت حضور محکوم در تبعید را لحاظ نماید.

رأی خلاصه جریان پرونده

شعبه ۱۰۲ دادگاه جزایی سنگر طی دادنامه شماره ۰۰۵۳۶ -۲۸/۴/۸۸ آقای س.ر. را به اتهام مشارکت در سرقت مقرون به آزار به پنج سال حبس و ۷۴ ضربه شلاق و رد اموال مسروقه و پنج سال اقامت اجباری در شهرستان گرمی محکوم نموده است. شعبه ۱۱ دادگاه تجدیدنظر استان به موجب دادنامه شماره ۰۲۷۱۳-۱/۱۱/۸۸ رأی صادره را با انجام اصلاح در رد مال تأیید نموده است. متهم تقاضای اعمال ماده ۲۷۷ قانون آیین دادرسی کیفری را به دلیل جلب رضایت شاکی نموده است که دادگاه برابر دادنامه شماره ۸۹۰۳۱۱ مورخه ۲۴/۲/۸۹ میزان مجازات هر یک از حبس و تبعید را در مورد نامبرده از پنج سال هرکدام به یک سال حبس و تبعید تقلیل داده است. متعاقبا شعبه ۱۰۲ دادگاه جزایی سنگر طی دادنامه شماره ۰۰۶۵۷-۲۶/۵/۹۰ با توجه به اینکه متهم مرتکب فرار از محل تبعید گردیده به تجویز ماده ۲۰ قانون مجازات اسلامی مجازات مقرر یک سال تبعید را به تحمل یک سال حبس تعزیری تبدیل نموده است. اینک محکوم علیه موصوف به شرح لایحه تقدیمی و ضمائم با وکالت آقای م.ف. از ریاست محترم دیوان عالی کشور درخواست اعاده دادرسی نموده است متقاضی در لایحه خود اجمالا عنوان کرده برابر نظریه مشورتی شماره ۵۲۸۸/۷ مورخ ۶/۸/۷۸ هیچ دادگاهی حق ندارد مجازات تبعید را تبدیل به حبس نماید. اما دادگاه برخلاف نظریه مشورتی شماره ۷۳۳/۷ -۱۱/۲/۸۴ و نظریه مشورتی ۴۴۳۴/۷ مورخ ۵/۷/۸۷ که اشعار می دارد در صورتی که پرونده در دادگاه تجدیدنظر مطرح و منتهی به صدور حکم شده باشد تبدیل مجازات اقامت اجباری به جزای نقدی یا حبس موضوع ماده ۲۰ قانون مجازات اسلامی از اختیارات دادگاه تجدیدنظر است و دادگاه تالی نمی تواند حکم دادگاه عالی یا حکمی را که مورد تأیید دادگاه عالی واقع شده است را تغییر دهد اقدام به تغییر مجازات تتمیمی به تعزیری نموده است ... موضوع جهت رسیدگی به این شعبه (۶) ارجاع شده است.

رأی شعبه دیوان عالی کشور

با توجه به محتویات پرونده درخواست اعاده دادرسی آقای س.ر. فرزند ه. با وکالت آقای م.ف. از جهت آن که مدت اقامت اجباری نامبرده در شهرستان گرمی در زمان صدور حکم تبدیل اقامت به یک سال حبس تعزیری لحاظ نشده موجه و مشمول مقررات بند ۶ ماده ۲۷۲ قانون آیین دادرسی کیفری است. لذا با قبول درخواست رسیدگی مجدد به استناد ماده ۲۷۴ قانون مذکور به شعبه هم عرض ارجاع می گردد.

رییس شعبه ۶ دیوان عالی کشور مستشار

عروجی احمدی