رای شعبه کیفری دیوان عالی کشور درباره مرجع قضایی صالح در رسیدگی به جرایم اطفال

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
رای شعبه کیفری دیوان عالی کشور شماره ۹۱۰۹۹۷۰۹۰۷۴۰۰۸۰۵
شماره دادنامه۹۱۰۹۹۷۰۹۰۷۴۰۰۸۰۵
تاریخ دادنامه۱۳۹۱/۱۰/۰۶
نوع رأیرأی شعبه
نوع مرجعشعبه دیوان عالی کشور
شعبهشعبه ۱۴ دیوانعالی کشور
گروه رأیرای کیفری
موضوعمرجع قضایی صالح در رسیدگی به جرایم اطفال
قاضیمحمدرضا صابر
غلامرضا خلف رضایی

رای شعبه کیفری دیوان عالی کشور درباره مرجع قضایی صالح در رسیدگی به جرایم اطفال: ملاک صلاحیت دادگاه اطفال، سن متهمان در زمان وقوع بزه است.

رأی خلاصه جریان پرونده

به دلالت دادنامه شماره ۸۹۰۰۰۵۱۲۲۱/۱۱/۸۹ شعبه اول دادگاه عمومی حقوقی بخش (از استان )، آقایان ۱ س.ه. فرزند ج. ۲ ح.ک. فرزند ع. ۳ ر.ب. فرزند ق. ۴ الف.ک. ۵ ب.ش. فرزند ع.، از حیث اتهام تهدید و انجام عمل شنیع لواط به صورت تفخیذ، به علاوه ردیف اول تا سوم، دایر بر آدم ربایی، موضوع شکایت آقایان ع. و ر.ک.، تحت تعقیب قرار گرفته و برابر استدلال مقید در دادنامه صدرالذکر، مجرمیت مشارالیهم احراز و مستندا به مواد ۱۸، ۴۷، ۱۰۵، ۱۲۰، ۱۲۱، ۶۲۱ و ۶۶۹ از قانون مجازات اسلامی، حکم بر محکومیت هر یک از متهمین بابت تهدید، به تحمل ۷۴ ضربه شلاق تعزیری و از حیث لواط تفخیذی، به تحمل یک صد ضربه شلاق و از جهت آدم ربایی، با اعمال ماده ۲۲ قانون مجازات اسلامی، ردیف اول به تحمل ۳۰ ماه حبس تعزیری و ردیف دوم و سوم به تحمل ۱۵ ماه حبس محکوم و با تجدیدنظرخواهی از رأی مزبور، شعبه ۱۷ دادگاه تجدیدنظر استان رسیدگی و به شرح دادنامه شماره ۹۰۰۰۹۳۴ ۱۳/۶/۹۰، اعتراض شاکی (مجنی علیه) آقای ر.ک.، از حیث قلت مجازات در بحث آدم ربایی وارد تشخیص و مجازات متهمین س.ه.، ح.ک. و ر.ب.، با توجه به نحوه وقوع جرم، انگیزه وقوع جرم و استفاده از وسیله نقلیه در آدم ربایی و سن مجنی علیه در زمان وقوع جرم، و به لحاظ بیم متهمین و سایرین، با استناد به تبصره ۳ ماده ۲۲ قانون تشکیل دادگاه های عمومی و انقلاب، تشدید و ردیف اول به تحمل ده سال، ردیف دوم و سوم هر کدام به تحمل هفت سال حبس محکوم و راجع به متهمین الف.ک. و ب.ش.، دایر بر وسیله تهدید قرار دادن فیلم مستهجن، با توجه به محتویات پرونده و مقررات ماده ۵ قانون نحوه مجازات اشخاصی که در امور سمعی و بصری فعالیت های غیر مجاز می نمایند، رسیدگی به موضوع را خارج از صلاحیت دادگاه بدوی و در صلاحیت ذاتی دادگاه انقلاب اسلامی لار تشخیص و اعتراض تجدیدنظرخواه را در این قسمت وارد تشخیص و ضمن نقض این قسمت از دادنامه بدوی، پرونده به دادگاه انقلاب اسلامی لار ارجاع گردیده است. دادسرای عمومی و انقلاب ، در خصوص اتهام وسیله تهدید قرار دادن عکس و فیلم مستهجن گرفته شده از شاکی، برای تمامی پنج نفر یادشده قرار مجرمیت و کیفرخواست صادر و دادرس دادگاه انقلاب اسلامی ، عهده دار رسیدگی شده و شرح رأی شماره ۹۱۰۰۰۳۰۱ ۲۸/۵/۹۱، با این استدلال که متهمین در هنگام طرح شکایت، طفل محسوب می شده اند و حدود شش ماه بعد از وقوع بزه، مبادرت به طرح شکایت شده است، خود را صالح به رسیدگی ندانسته و مستندا به ماده ۵۴ قانون آیین دادرسی کیفری، قرار عدم صلاحیت به شایستگی دادگاه عمومی بخش به جانشینی از دادگاه اطفال صادر و پرونده پس از ارسال و وصول به شعبه اول دادگاه عمومی بخش ارجاع و شعبه موصوف به شرح رأی شماره ۹۱۰۰۰۱۰۴۲۱/۹/۹۱ علی رغم اذعان به سن متهمین درکمتر از ۱۸ سال در زمان وقوع جرم و صراحت تبصره ماده ۲۲۰ قانون یادشده، صلاحیت خویش را نپذیرفته و با حدوث اختلاف، پرونده جهت رسیدگی و حل اختلاف به دیوان عالی کشور ارسال و رسیدگی، پس از وصول و ثبت به کلاسه فوق، به این شعبه محول شده است.هیأت شعبه در تاریخ بالا تشکیل گردید. پس از قرائت گزارش آقای صابر، عضو ممیز و بررسی اوراق پرونده مشاوره نموده، چنین رأی می دهد:

رأی شعبه دیوان عالی کشور

در خصوص اختلاف واقعه به شرح قرارهای اصداری، نظر به اینکه برابر محتویات پرونده و اسناد ابرازی، میزان سن تمامی متهمین در زمان وقوع جرم، به کمتر از ۱۸ سال تمام، محرز و مسلم است، لهذا مستندا به دلالت آراء وحدت رویه صادره از هیأت عمومی دیوان عالی کشور به شماره های ۶۵۱۴۳/۸/۷۹، ۶۸۶۵/۲/۸۵ و ۶۸۷۲/۳/۸۵، عقیده دادرس دادگاه انقلاب اسلامی صحیح و موجه تشخیص و با تأیید صلاحیت رسیدگی دادگاه عمومی بخش ، ترجیحا شعبه اول و نقض قرار صادره ذیربط، حل اختلاف ; و پرونده، جهت ادامه رسیدگی به دادگاه اخیرالذکر اعاده می گردد.

رئیس شعبه ۱۴ دیوان عالی کشور عضو معاون

صابر خلف رضایی