رای شعبه کیفری دیوان عالی کشور درباره مصداق بزه کلاهبرداری رایانه ای

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
رای شعبه کیفری دیوان عالی کشور شماره ۹۵۰۹۹۷۰۹۱۰۷۰۰۲۷۱
شماره دادنامه۹۵۰۹۹۷۰۹۱۰۷۰۰۲۷۱
تاریخ دادنامه۱۳۹۵/۰۳/۱۶
نوع رأیرأی شعبه
نوع مرجعشعبه دیوان عالی کشور
شعبهشعبه ۳۴ دیوانعالی کشور
گروه رأیرای کیفری
موضوعمصداق بزه کلاهبرداری رایانه ای
قاضیحسن قاسمی
جواداسلامی

رای شعبه کیفری دیوان عالی کشور درباره مصداق بزه کلاهبرداری رایانه ای: چنانچه شخصی از طریق ارسال پیامک دروغین مبنی بر این که دیگری برنده مبلغی وجه نقد شده، او را پای دستگاه عابربانک کشانده و از حسابش برداشت وجه نماید، عمل وی مصداق کلاهبرداری رایانه ای است.

رأی خلاصه جریان پرونده

آقای ح.الف. به دادسرای ناحیه ۳۱ ... شکایت کرده است که در تاریخ ۹۴/۶/۶ شخصی از طریق ارسال پیامک با او تماس گرفته و با اظهار این که برنده جایزه به مبلغ ۵۰/۰۰۰/۰۰۰ ریال شده او را به پای دستگاه عابربانک کشانده و پس از وارد کردن کدها و شماره هایی که آن شخص به او داده در سیستم، از حساب او در بانک های سپه و قوامین مبلغ پانزده میلیون ریال برداشت کرده است. پرونده به دادیار شعبه پنجم ارجاع گردیده و دادیار به موجب قرار مورخ ۹۴/۹/۱ بزه ارتکابی را کلاهبرداری سنتی و خارج از شمول رای وحدت رویه شماره ۷۲۹-۹۱/۱۲/۱ هیات عمومی دیوان عالی کشور تشخیص داده و چون برداشت و بردن مال در شهرستان الف. رخ داده به استناد ماده ۲۶۷ قانون آیین دادرسی کیفری قرار عدم صلاحیت به اعتبار صلاحیت دادسرای عمومی وانقلاب الف. صادر و پس از موافقت دادیار اظهار پرونده را به این دادسرا ارسال نموده است. در پی آن پرونده به دادیار شعبه ششم دادسرای عمومی و انقلاب الف. ارجاع گردیده و دادیار به شرح قرار مورخ ۹۴/۱۱/۲۶ موضوع را مشمول رای وحدت رویه مذکور دانسته و به این جهت ضمن نفی صلاحیت خود قرار عدم صلاحیت به اعتبار صلاحیت دادسرای عمومی و انقلاب ت. صادر و دادیار اظهار نظر با آن موافقت نموده و پس از آن پرونده برای حل اختلاف در صلاحیت به دیوان عالی کشور ارسال که بعد از وصول و ثبت در دبیرخانه به این شعبه ارجاع گردیده است. هیأت شعبه در تاریخ بالا تشکیل گردید. پس از قرائت گزارش عضو ممیز و بررسی اوراق پرونده و مشاوره چنین رای می دهد:

رأی شعبه دیوان عالی کشور

درخصوص اختلاف حاصل در صلاحیت بین دادسراهای عمومی و انقلاب الف. و ت. به شرحی که در فوق بیان شده نظر به این که بزه اعلام شده در پرونده از مصادیق بزه کلاهبرداری مرتبط با رایانه و از حیث صلاحیت مرجع رسیدگی تحت حاکمیت رای وحدت رویه شماره ۷۲۹ - ۹۱/۱۲/۲ هیات عمومی دیوان عالی کشور قرار دارد، بنابراین و مستندا به ماده ۳۱۷ قانون آیین دادرسی کیفری ناظر به ماده ۲۷ قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی با تایید صلاحیت دادسرای عمومی و انقلاب ت. (ترجیحا دادیار شعبه ۵ ناحیه ۳۱) حل اختلاف می نماید و پرونده برای رسیدگی به این شعبه ارسال و به دادیار متذکر می گردد استنباط او از رای وحدت رویه شماره ۷۲۹ - ۹۱/۱۲۱ نادرست است و در امثال مورد این رای از حیث صلاحیت حاکم است .

شعبه سی و چهارم دیوان عالی کشور- رئیس و مستشار

جواد اسلامی-حسن قاسمی