رای شعبه کیفری دیوان عالی کشور درباره مصداق مجازات نامتناسب

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
رای شعبه کیفری دیوان عالی کشور شماره ۹۳۰۹۹۷۰۹۱۰۶۰۱۶۲۱
شماره دادنامه۹۳۰۹۹۷۰۹۱۰۶۰۱۶۲۱
تاریخ دادنامه۱۳۹۳/۱۱/۰۶
نوع رأیرأی شعبه
نوع مرجعشعبه دیوان عالی کشور
شعبهشعبه ۳۳ دیوانعالی کشور
گروه رأیرای کیفری
موضوعمصداق مجازات نامتناسب
قاضیمحمد نیازی
سید مجتبی قریشی

رای شعبه کیفری دیوان عالی کشور درباره مصداق مجازات نامتناسب: چنانچه دادگاه مکلف به انتخاب یکی از دو مجازات حبس و جزای نقدی باشد، صدور حکم به تحمل هردو مجازات، فاقد وجاهت قانونی بوده و از جهات پذیرش اعاده دادرسی است.

رأی خلاصه جریان پرونده

به موجب دادنامه شماره ۴۴۱-۱۳۹۳/۰۵/۰۲ شعبه ۱۰۱ دادگاه عمومی جزایی ... خانم ف. با وکالت خانم م. به اتهام کلاهبرداری به میزان یک صد و سی وسه میلیون و هفت صد هزار ریال و یک فقره چک سفید امضاء و مستندا به ماده یک قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشاء و اختلاس و کلاهبرداری به مجازات تحمل پنج سال و یک روز حبس و پرداخت یک صد و سی وسه میلیون و هفت صد هزار ریال جزای نقدی درجه ۵ در حق دولت و پرداخت وجوه شکات، محکوم و رأی صادره به موجب دادنامه شماره ۱۰۴۳-۱۳۹۳/۰۸/۰۴ صادر شده از شعبه هفدهم دادگاه تجدیدنظر استان ... با انطباق عمل متهمه با فراز اخیر ماده ۲ قانون مذکور و نقض حکم و محکوم کردن وی به تحمل نودویک روز حبس و جریمه نقدی معادل دو برابر مال به دست آمده و رد اصل مال شکات، محکومیت وی با تغییر انجام شده تأیید و قطعیت یافته است. محکوم علیه ضمن پرداخت هزینه دادرسی و با ارسال لایحه به دیوان عالی کشور، مستندا به ماده ۲۷۲ قانون آئین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور کیفری خواستار اعاده دادرسی گردیده است. متقاضی، استدلال خود را برای توجیه درخواست مزبور، این گونه بیان کرده است: فقط رضایت احدی از شکات تا پایان حکم دادگاه تجدیدنظر در پرونده درج نگردیده که بعد از قطعی شدن حکم صادره رضایت ایشان هم به صورت رسمی و محضری جلب گردیده و با توجه به فقد سوابق کیفری و جلب رضایت کلیه شکات و جبران ضرر و زیان، تقاضای معافیت از کیفر صادره را دارم. ضمنا خانم ع. هیچ گونه مدرکی جهت اثبات ادعای خود تا پایان دادرسی ارائه ننموده است. پرونده پس از ثبت در دبیرخانه دیوان عالی کشور، در مورخ ۱۳۹۳/۰۹/۲۵به این شعبه ارجاع گردیده است و به شرح آتی اظهارنظر و اتخاذ تصمیم می نماید.

رأی شعبه دیوان عالی کشور

در خصوص درخواست خانم ف. مبنی بر تجویز اعاده دادرسی نسبت به دادنامه شماره ۱۰۴۳-۱۳۹۳/۰۸/۰۴ صادر شده از شعبه هفدهم دادگاه تجدیدنظر استان ...؛ با توجه به این که دادگاه تجدیدنظر استان عمل ارتکابی نام­برده را تحصیل مال نامشروع و از مصادیق فراز اخیر ماده ۲ قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشاء و اختلاس و کلاهبرداری دانسته و نام­برده را علاوه بر رد مال و حبس به پرداخت جزای نقدی نیز محکوم کرده است و حال آن که در قانون استنادی مجازات حبس و یا جزای نقدی معادل دو برابر مال به دست آمده تجویز شده نه هر دو(یعنی هم حبس و هم جزای نقدی) و دادگاه مجاز بوده، یکی از این دو مجازات را تعیین کند و حکم مذکور از مصادیق بند ۶ ماده ۲۷۲ قانون آئین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور کیفری و مجازات غیرمتناسب بوده و تقاضای نام­برده ازاین جهت موجه است، با استناد به ماده ۲۷۴ قانون آئین دادرسی موصوف، ضمن تجویز اعاده دادرسی نسبت به دادنامه مذکور، پرونده را جهت رسیدگی به دادگاه هم عرض دادگاه صادرکننده حکم قطعی ارجاع می نماید.

شعبه ۳۳ دیوان عالی کشور - رئیس و عضو معاون

محمد نیازی - سید مجتبی قریشی