رای شعبه کیفری دیوان عالی کشور درباره نحوه اعمال مقررات تخفیف مجازات
رای شعبه کیفری دیوان عالی کشور درباره نحوه اعمال مقررات تخفیف مجازات: در صورت إعمال مقررات تخفیف مجازات، دادگاه باید مجازات حبس را حداقل یک درجه تقلیل دهد.
رأی خلاصه جریان پرونده
محتویات پرونده حاکی از این است که آقایان ح. و الف. به موجب دادنامه شماره ۳۷۴- ۱۳۹۳/۰۵/۱۱ صادره از شعبه ۱۰۱ دادگاه عمومی جزایی شهرستان ... به شرح و استدلال منعکس در متن دادنامه مذکور به جرم توهین به نحو فحاشی هرکدام به تحمل هفتادوچهار ضربه شلاق تعزیری از جهت ارتکاب بزه تهدید به مرگ هرکدام به تحمل دو سال حبس تعزیری محکوم گردیده اند. ضمن این که در ذیل دادنامه موصوف آمده است: با توجه به جرائم ارتکابی، اهمیت موضوع و لزوم پیشگیری از هرگونه حادثه دیگر و کافی ندانستن مجازات های فوق با استناد به ماده ۲۳ قانون صدرالذکر(قانون مجازات اسلامی ۱۳۹۲) و اختیار حاصل از آن هر یک از متهمان را به منع اقامت در استان ... ظرف دو سال و هم چنین انتشار حکم محکومیت قطعی محکوم می نماید. نامبردگان با وکالت آقای م. به این رأی اعتراض کرده اند که شعبه پنجم دادگاه تجدیدنظر استان ... بر اساس دادنامه شماره ۵۰۰۴۲۲- ۱۳۹۳/۰۸/۰۶ اعتراض آنان را غیرموجه و مردود اعلام، مع الوصف دو سال حبس تعزیری مقرر در دادنامه بدوی در مورد هر یک از آنان را به تحمل سیزده ماه حبس تعزیری تقلیل و با اعمال تخفیف مذکور دادنامه تجدیدنظرخواسته را تأیید نموده است. محکوم علیهما با وکالت آقایان ن. و م. با تقدیم لایحه ای خطاب به ریاست محترم دیوان عالی کشور که در هنگام شور قرائت می شود، بدین خلاصه و مضمون که دادگاه تجدیدنظر در مقام اعمال تخفیف یک تا سه درجه باید تخفیف می داد ولی در مانحن فیه همان مجازات درجه شش مقرر در رأی بدوی را با تقلیل مجازات حبس از دو سال به سیزده ماه اعمال نموده که حکم صادره از این حیث خلاف قانون است و در ادامه نیز با تکرار مطالب مطرح در مرحله تجدیدنظرخواهی و تأکید بر این که تنها دلیل ادعای شاکی شهادت شهود بوده که شهود یاد شده به نام های آقایان م.ف. و م.ح. و م.الف. طی اقرارنامه رسمی به کذب بودن شهادت خود اقرار نموده اند که این اقرارنامه ادله اثبات دعوی را مخدوش می نماید و بر همین اساس تقاضای تجویز اعاده دادرسی نسبت به دادنامه موصوف را نموده اند. پرونده امر پس از ثبت در دبیرخانه دیوان عالی کشور به منظور رسیدگی درخواست مشارالیهما به این شعبه ارجاع گردیده است.
رأی شعبه دیوان عالی کشور
در خصوص درخواست تجویز اعاده دادرسی آقایان ح. و الف. با وکالت م. و ن. نسبت به دادنامه شماره ۵۰۰۴۲۲- ۱۳۹۳/۰۸/۰۶ صادره از شعبه پنجم دادگاه تجدیدنظر استان ... با توجه به مفاد ماده ۱۳۱ قانون مجازات اسلامی و انصراف مورد از تعدد جرم، نظر به این که به تصریح ماده ۳۷ قانون مجازات اسلامی ۱۳۹۲ اگرچه اصل اعمال تخفیف اختیاری است، مع الوصف چنانچه دادگاه کسی را مستحق تخفیف تشخیص و خواست از این اختیار قانونی خود استفاده نماید مطابق بند الف ماده مذکور مجازات حبس را حداقل باید یک درجه تقلیل دهد که در این پرونده و در دادنامه موضوع تجویز اعاده دادرسی این امر رعایت نشده است. فلذا از این حیث دادنامه مذکور واجد ایراد قانونی و مجازات تعیین شده(سیزده ماه حبس) با فرض اعمال تخفیف، متناسب نیست و بر همین اساس این شعبه درخواست محکوم علیهما را مشمول بند ۶ ماده ۲۷۲ قانون آئین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور کیفری تشخیص و ضمن موافقت با اعاده دادرسی به استناد ماده ۲۷۴ قانون مرقوم رسیدگی مجدد را به دادگاه هم عرض دادگاه صادرکننده حکم قطعی ارجاع می نماید.
شعبه ۳۵ دیوان عالی کشور - رئیس و عضو معاون
سید رضا سید کریمی - غلامرضاقاصدی