رای شعبه کیفری دیوان عالی کشور درباره نحوه تخفیف مجازات حبس

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو
رای شعبه کیفری دیوان عالی کشور شماره ۹۳۰۹۹۷۰۹۱۰۶۰۱۷۱۰
شماره دادنامه۹۳۰۹۹۷۰۹۱۰۶۰۱۷۱۰
تاریخ دادنامه۱۳۹۳/۱۱/۲۰
نوع رأیرأی شعبه
نوع مرجعشعبه دیوان عالی کشور
شعبهشعبه ۳۳ دیوانعالی کشور
گروه رأیرای کیفری
موضوعنحوه تخفیف مجازات حبس
قاضیمحمد نیازی
سید مجتبی قریشی

رای شعبه کیفری دیوان عالی کشور درباره نحوه تخفیف مجازات حبس: در صورت وجود کیفیات مخففه و درمقام تخفیف، دادگاه فقط می تواند مجازات حبس را به یک تا سه درجه تخفیف دهد و تبدیل مجازات حبس به انواع مجازات های دیگر فاقد وجاهت قانونی است.

رأی خلاصه جریان پرونده

به موجب دادنامه شماره ۷۴۹ – ۱۳۹۳/۰۵/۳۰ شعبه ۱۰۱ دادگاه جزایی ... آقای خ. با وکالت الف. به اتهام تصرف عدوانی مجدد و مستندا به ماده ۶۹۳ قانون مجازات اسلامی ۱۳۷۵ غیابا به مجازات تحمل شش ماه حبس تعزیری و رفع تجاوز محکوم و به موجب دادنامه شماره ۸۰۵۵ – ۱۳۹۳/۰۵/۱۷ همان شعبه و دادنامه شماره ۱۰۶۴– ۱۳۹۳/۰۸/۲۶ شعبه اول دادگاه تجدیدنظر استان ... ضمن تبدیل مجازات حبس به پرداخت مبلغ ده میلیون تومان جزای نقدی تخفیف و با استناد به مادتین ۳۷ و ۳۸ قانون مجازات اسلامی ۱۳۹۲ رأی صادره تأیید و قطعیت یافته است. وکیل محکوم علیه ضمن پرداخت هزینه دادرسی و با ارسال لایحه به دیوان عالی کشور، مستندا به ماده ۲۷۲ قانون آئین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور کیفری خواستار اعاده دادرسی گردیده و در توضیح بیان نموده است که: ۱- عمل موکل، منطبق است با ماده ۶۹۰ مجازات اسلامی و نه ماده ۶۹۳. ۲- دادگاه تجدیدنظر از باب تخفیف، مجازات حبس را به جزای نقدی به مبلغ یک صد میلیون ریال تبدیل نموده است درحالی که مجازات مقرر در ماده ۶۹۳ تا ۲ سال حبس و درجه ۶ محسوب می شود ولی جزای نقدی یک صد میلیون ریال درجه ۵ به حساب می آید و دادگاه تجدیدنظر مجازات را تشدید نموده، درصورتی که بنای او بر تخفیف بوده است. پرونده، پس از ثبت در دبیرخانه دیوان عالی کشور، در مورخ ۱۳۹۳/۱۰/۱۶ به این شعبه ارجاع گردیده است و به شرح آتی اظهارنظر و اتخاذ تصمیم می نماید.

رأی شعبه دیوان عالی کشور

تقاضای آقای خ. با وکالت الف.، مبنی بر اعاده دادرسی نسبت به دادنامه شماره ۱۰۶۴– ۱۳۹۳/۰۸/۲۶ شعبه اول دادگاه تجدیدنظر استان ...، با توجه به این که برابر ماده ۶۹۳ قانون مجازات اسلامی ۱۳۷۵ و ماده ۱۹ قانون مجازات اسلامی ۱۳۹۲، حداکثر مجازات قانونی تصرف عدوانی مجدد دو سال و درجه ۶ به شمار می آید که حداکثر جزای نقدی در این درجه هشتاد میلیون ریال است و دادگاه علی رغم استناد به مادتین ۳۷ و ۳۸ قانون مجازات اسلامی و این که بنای بر تخفیف داشته ولی میزان جزای نقدی را مبلغ یک صد میلیون ریال تعیین نموده است. تقاضای محکوم ­علیه منطبق است با بند ۶ ماده ۲۷۲ قانون آئین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور کیفری، بنابراین ضمن تجویز اعاده دادرسی نسبت به دادنامه یادشده بالا و مستندا به ماده ۲۷۴ همان قانون پرونده جهت رسیدگی مجدد به دادگاه هم عرض دادگاه صادرکننده حکم قطعی ارجاع می گردد. یادآور می شود طبق ماده ۳۷ قانون مجازات اسلامی ۱۳۹۲، در صورت وجود کیفیات مخففه، دادگاه فقط می تواند مجازات حبس را به یک تا سه درجه تقلیل دهد و تبدیل آن به انواع دیگر، فاقد وجاهت قانونی است.

شعبه ۳۳ دیوان عالی کشور - رئیس و عضو معاون

محمد نیازی - سید مجتبی قریشی