رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری درباره ابطال آیین نامه دوره های دستیاری دندانپزشکی مصوب ۱۳۹۳ و اجرای آئین نامه سال ۸۸

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو

رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری درباره ابطال آیین نامه دوره های دستیاری دندانپزشکی مصوب ۱۳۹۳ و اجرای آئین نامه سال ۸۸

رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری درباره ابطال آیین نامه دوره های دستیاری دندانپزشکی مصوب ۱۳۹۳ و اجرای آئین نامه سال ۸۸
مرجع صادر کنندههیأت تخصصی دیوان عدالت اداری
موضوعابطال آیین نامه دوره های دستیاری دندانپزشکی مصوب ۱۳۹۳ و اجرای آئین نامه سال ۸۸
کلاسه پروندهه ع/ ۹۴/۹۳۳ ،۹۴/۹۶۹ ،۹۴/۱۱۷۷ ، ۹۵/۲۵۹ ، ۹۵/۱۳۸ ، ۹۴/۹۶۲ ، ۹۵/۱۲۵ ، ۹۴/۱۰۲۴ ، ۹۴/۹۶۳
تاریخ رأیيکشنبه ۲۷ تير ۱۳۹۵
شماره دادنامه۶۵

شماره دادنامه : ۶۵ تاریخ صدور : ۱۹/۴/۹۵

مرجع رسیدگی : هیات تخصصی پژوهشی فرهنگی

شکات : سارا زاهدی راد ، افسون اسدالهی با وکالت آقای بهمن امین منصور و غیره...

طرف شکایت : وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی ( دبیرخانه شورای آموزشی تخصصی دندانپزشکی )

گردشکار:

شاکی از زمره دستیاران تخصصی دندانپزشکی است که پیش از سال ۱۳۹۳ در دوره های دستیاری دندانپزشکی پذیرفته شده است . مبنای تحصیل و شرکت در آزمون مقررات پیش بینی شده در آیین نامه دستیاری مصوب ۱۳۸۸ بوده که شورای آموزش دندانپزشکی و تخصصی در سال ۱۳۹۳ مبادرت به تصویب یک آیین نامه جدید می کند که روش محاسبه نمرات کتبی و شفاهی را تغییر می دهد ، این مقررات به ضرر دستیاران بوده است و حق مکتسب آن ها را مخدوش کرده است . دلایلی که برای اثبات مغایرت با قوانین ارائه شده است ، به طور عمده شامل تضییع حق مکتسبه و عطف قوانین به گذشته می باشد . شاکی در مقام رفع ابهام به شرح لایحه ثبت شده به شماره ه /۱۴۲۰ – ۲/۱۰/۹۴ بیان کرده که ماده ۳-۱-۶ پیوست و آیین نامه اجرا شده در امتحانات بورد سال ۹۴ به جهت مغایرت با اصل ۱۶۹ و ماده ۴ قانون مدنی و آیین نامه دستیاری سال ۸۸ مورد درخواست ابطال می باشند.

خلاصه مدافعات مشتکی عنه

شورای آموزش دندانپزشکی و تخصصی بر اساس ماده ۱۲ قانون تشکیل شورای آموزش پزشکی و تخصصی رشته های پزشکی مصوب سال ۱۳۵۲ تشکیل شده است . مطابق ماده (۱) اساسنامه شورای یاد شده ، این شورا وظیفه بررسی و تعیین نیازمندیهای آموزشی رشته های دندانپزشکی ، تخصصی و گروههای کمکی ، ارزشیابی و تعیین محتوای برنامه ها و روشهای کلی آموزش دندانپزشکی و تعیین ضوابط جهت تربیت متخصص در دانشکده های دندانپزشکی و برنامه های آموزشی و مانند اینها را بر عهده دارد . جهت بالا بردن کیفیت آموزشی ، شورای یاد شده بر اساس اختیارات بدست آمده از اساسنامه درسی و سومین نشست خود مورخ ۱۳۹۳ نسبت به بازنگری آئین نامه های دوره های دستیاری دوره های دندانپزشکی اقدام نمود که از تاریخ ابلاغ ، برای همه دستیاران قابلیت اجرایی پیدا نموده این آیین نامه در مرداد ماه سال ۱۳۹۳ ابلاغ شده و در تاریخ ۳۰/۴/۱۳۹۳ در تارنمای وزارت قرار گرفت و همه از جمله شاکی در زمان آزمون بورد تخصصی از مفاد آیین نامه جدید آگاهی داشته اند و رعایت این آیین نامه برای همه دستیاران ورودی جدید و در حال تحصیل الزامی می باشد . درخواست رد شکایت را دارد .

  • نظریه تهیه کننده گزارش :

شاکی بر اساس دادخواست ارائه شده ، بیان داشته که تصویب و اجرای آئین نامه دوره های دستیاری دندانپزشکی سال ۱۳۹۳ تعهدات جدیدی ایجاد نموده است که به جهت لزوم اخذ نمره ۷۰ از ۱۰۰ در مجموع آزمون کتبی و شفاهی و تغییر در نصاب نمره حداقل ۵۵ تا ۹۹/۶۶ جهت گرفتن گواهینامه تخصصی موجود در آئین نامه سال ۱۳۸۸ به ۶۰ تا ۹۹/۶۶ – در آیین نامه سال ۱۳۹۳ و ... موجب از بین رفتن حقوق دستیاران شده است .

نخست آن که شورای آموزش دندانپزشکی و تخصصی بر اساس ماده ۱۲ قانون تشکیل شورای آموزش پزشکی و تخصصی رشته های پزشکی مصوب سال ۱۳۵۲ و اساسنامه شورای آموزش دندانپزشکی و تخصصی ، در تنظیم و تصویب آیین نامه دوره های دستیاری دندانپزشکی دارای اختیار و صلاحیت می باشد و از این جنبه در حدود وظایف قانونی خویش رفتار کرده است . توضیح آن که این آئین نامه در سی و سومین نشست این شورا مورخ ۱۳۹۳ به تصویب رسیده شده است .

دوم آن که عمده دلیل درخواست ابطال عطف به گذشته و تضییع حقوق مکتسبه می باشد . با توجه به این که آئین نامه موضوع شکایت در سال ۱۳۹۳ به تصویب رسیده است و از همان تاریخ (پس از ابلاغ) قدرت اجرایی پیدا نموده است ، بنابراین قاعده عدم عطف به گذشته مخدوش نگردیده است . هر چند که الزام به رعایت قاعده یاد شده درباره تصویب نامه ها ، آئین نامه ها ، بخشنامه ها ، و .... جای بحث و گفتمان دارد . افزون بر این حق مکتسبه درباره موضوع مورد بحث نیز مصداق ندارد چون آئین نامه جدید به روش صحیح و درست فرآیند تصویب و اجرایی شدن را پشت سر گذاشته است.

سوم آن که پس از بررسی مدارک طرفین ، مغایرت آئین نامه یاد شده با هیچ یک از متون قانونی کنونی کشور احراز نگردید.

چهارم آن که پیوست آئین نامه یاد شده که با عنوان آئین نامه آزمون های کشوری دندانپزشکی می باشد نیز مشمول استدلالهای یاد شده می باشد و مغایرتی با قوانین ندارد .

بنابر همه مراتب از پیش گفته ، عقیده بر این است که شکایت قابل اجابت نیست ، توضیح این که در حدود صلاحیت قانونی طرف شکایت می باشد و با هیچ یک از اصول قانون اساسی و متون قوانین عادی مغایرت ندارد .

تهیه کننده گزارش :

موسی پیریایی

موضوع پرونده در نشست مورخ ۳۰/۳/۹۵ هیات تخصصی پژوهشی و فرهنگی مطرح گردید که نظر تهیه کننده گزارش به اتفاق همه اعضای حاضر مورد تایید قرار گرفت که به شرح آتی اعلام می گردد.

((رأی هیات تخصصی ))

نخست آن که تصمیم گیری درباره تصویب آئین نامه دوره های دستیاری دندانپزشکی در چارچوب اختیارات قانونی شورای آموزش دندانپزشکی و تخصصی بوده است . ( ماده ۱۲ قانون تشکیل شورای آموزش دندانپزشکی و تخصصی رشته های پزشکی مصوب ۱۳۵۲ ) دوم آن که آئین نامه مورد شکایت پس از تصویب و سپری شدن مراحل قانونی قابلیت اجرایی پیدا نموده است و بر خلاف ادعای شکات به گذشته تسری داده نشده است . سوم آن که اجرای این آئین نامه هیچ یک از حقوق مکتسبه شکات را از بین نبرده است چرا که آئین نامه یاد شده پس از سپری شدن فرآیند قانونی خویش تصویب و اجرا گردیده است . بنابر همه مراتب یاد شده و با بررسی مدارک ابرازی مغایرت آئین نامه موضوع شکایت با هیچ یک از مقررات قانونی احراز نگردید و بر همین اساس مستند به بند ب از ماده ۸۴ قانون تشکیلات و آئین دادرسی دیوان عدالت اداری به جهت اجماع نظر همه اعضاء هیات تخصصی شرکت کننده در جلسه رأی به رد شکایت صادر و اعلام می گردد . این رأی از سوی رئیس محترم دیوان و یا ده نفر از قضات گرامی دیوان عدالت اداری در بازه زمانی ۲۰ روز از تاریخ صدور قابل اعتراض می باشد .

ذبیح اله واحدی

رئیس هیأت تخصصی پژوهشی فرهنگی

دیوان عدالت اداری


کدمنبع: 10692