رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری درباره ابطال بخشنامه شماره ۱۵۸۰۱۳ مورخ ۲۵/۱۱/۹۵ وزارت کشور

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو

رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری درباره ابطال بخشنامه شماره ۱۵۸۰۱۳ مورخ ۲۵/۱۱/۹۵ وزارت کشور

رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری درباره ابطال بخشنامه شماره ۱۵۸۰۱۳ مورخ ۲۵/۱۱/۹۵ وزارت کشور
مرجع صادر کنندههیأت تخصصی دیوان عدالت اداری
موضوعابطال بخشنامه شماره ۱۵۸۰۱۳ مورخ ۲۵/۱۱/۹۵ وزارت کشور
کلاسه پروندهه ع/۹۶ /۲۷۰
تاریخ رأیدوشنبه ۲ بهمن ۱۳۹۶
شماره دادنامه۲۳۴

هیات تخصصی عمران، شهرسازی و اسناد

شماره پرونده : ه ع/۹۶ /۲۷۰ دادنامه : ۲۳۴ تاریخ : ۳۰/۱۰/۹۶

شاکی : آقایان قاسم زرنوشه فراهانی – محمود زمانی نژاد

طرف شکایت : وزارت کشور ( دفتر امور شوراهای اسلامی شهر و روستا)

موضوع شکایت و خواسته : ابطال بخشنامه شماره ۱۵۸۰۱۳ مورخ ۲۵/۱۱/۹۵ وزارت کشور

متن مقرره مورد شکایت

استانداری خراسان جنوبی

معاون محترم هماهنگی امور عمرانی

عطف به نامه شماره ۶۳۶۰۲ مورخ ۱۱/۱۱/۱۳۹۵ در خصوص مصوبات شوراهای اسلامی راجع به اعطای تخفیف و بخشودگی عوارض ، با عنایت به ملغی اثر شدن ماده ۹ آیین نامه اجرایی نحوه وضع و وصول عوارض ( مصوب ۷/۷/۱۳۷۸ هیأت محترم وزیران ) به موجب دادنامه شماره ۱۲۶۲ مورخ ۲۰/۱۱/۱۳۹۴ هیأت عمومی دیوان عدالت اداری اعلام می دارد : وفق مواد ۸۹ و ۹۰ قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری مصوب ۲۵/۳/۱۳۹۲ آرای هیأت عمومی دیوان عدالت اداری برای سایر شعب ، ادارات و اشخاص حقیقی و حقوقی مربوط لازم الاتباع است.

شایسته است دستور فرمایید مراتب به شوراهای اسلامی شهرها و بخش های تابعه آن استان به منظور اطلاع و هرگونه اقدام لازم ابلاغ گردد.

  • دلایل شاکی برای ابطال مقرره مورد شکایت

شکات به موجب دادخواستی تقاضای ابطال بخشنامه شماره ۱۵۸۰۱۳ مورخ ۲۵/۱۱/۹۵ وزارت کشور را مطرح کرده و در تبیین خواسته خود به موارد زیر استناد نموده اند:

۱- بر اساس بند ۱۶ ماده ۷۱ قانون تشکیلات ، وظایف و انتخابات شوراهای اسلامی کشور و بند ۸ ماده ۴۵ قانون شهرداری ، شوراهای اسلامی به عنوان وضع کننده عوارض محلی می توانند نسبت به اعمال تخفیف یا بخشودگی عوارضی که وضع کرده اند ، اقدام کنند. بنابراین تبصره ۳ ماده ۵۰ قانون مالیات بر ارزش افزوده مرتبط با شوراهای اسلامی نیست و بخشنامه مورد اعتراض هم که در ارتباط با ملغی اثر شدن اعطای تخفیف یا معافیت از پرداخت وجوه و عوارض به شهرداری ها صادر شده ، خلاف مقررات فوق الذکر است.

۲- علی رغم وجود حکم مقرر در تبصره ۳ ماده ۵۰ قانون مالیات بر ارزش افزوده مبنی بر لغو قوانین و مقررات مربوط به تخفیف یا معافیت از پرداخت عوارض به شهرداری ، در ماده ۵۹ قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر و ارتقای نظام مالی کشور امکان اعطای تخفیف در پرداخت عوارض در صورت تصویب شوراهای اسلامی پیش بینی شده است و از این رو بخشنامه ی مورد شکایت که کلیه قوانین و مقررات ناظر بر تخفیف یا معافیت در پرداخت عوارض را ملغی اثر اعلام کرده ، مغایر با این ماده قانونی است.

  • خلاصه مدافعات طرف شکایت

طرف شکایت ( وزارت کشور ) به موجب دفاعیه ای ، ضمن رد ادعاهای شاکی در مقام دفاع از مقرره مورد شکایت به موارد زیر استناد کرده است:

۱- بر اساس بند ۱ ماده ۱۲ قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری، رسیدگی به شکایات از آیین نامه ها و سایر نظامات و مقررات دولتی در صلاحیت دیوان عدالت اداری است.در حالی که مقرره مورد شکایت فاقد ویژگی های مقررات مورد اشاره در بند ۱ ماده ۱۲ قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری است و صرفا یک اظهار نظر مشورتی می باشد.

۲- مقرره مورد شکایت تنها در مقام اعلام مفاد دادنامه شماره ۱۲۶۲ دیوان عدالت اداری بوده و ماده ۵۹ قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر و ارتقاء نظام مالی کشور هم که مورد استناد شکات قرار گرفته ، تنها مجوز ارائه تخفیف در عوارض صدور پروانه ساختمانی را به صورت موردی داده و ارتباطی با سایر عوارض ندارد.لذا اعتراض شکات در واقع به رأی هیأت عمومی است و طریقه ی این اعتراض هم در قوانین و مقررات پیش بینی شده است.

هیأت تخصصی عمران، شهرسازی و اسناد دیوان عدالت اداری با حضور اعضاء تشکیل، پس از ملاحظه پرونده و اسناد و مدارک موجود در آن و بعد از قرائت گزارش عضو ممیز و بررسی و انجام مشاوره به شرح ذیل مبادرت به صدور رأی می نماید .

  • رأی هیأت تخصصی عمران، شهرسازی و اسناد

طبق مواد ۹۲ ، ۹۳ ، ۹۵ و ۱۰۹ قانون تشکیلات و آئین دادرسی دیوان عدالت اداری اجرای مفاد آراء هیات عمومی دیوان عدالت اداری برای ادارات ، مراجع ذیربط و غیره لازم الاتباع بوده و مدیرکل دفتر امور شوراهای اسلامی شهر و روستای وزارت کشور در راستای اجراء آراء هیات عمومی بخشنامه شماره ۱۵۸۰۱۳ مورخ ۲۵/۱۱/۱۳۹۵ را صادر نموده است بنابراین مصوبه مورد شکایت مغایر قانون یا خارج از اختیارات نبوده و به استناد مواد ۱۲ و۸۴ قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری رای به رد شکایت صادر می شود. این رأی ظرف ۲۰ روز از تاریخ صدور از سوی رئیس محترم دیوان و یا ده نفر از قضات محترم دیوان عدالت اداری قابل اعتراض است ./ت

جواد جباری

رئیس هیأت تخصصی عمران ، شهرسازی واسناد

دیوان عدالت اداری


کدمنبع: 11110