رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری درباره ابطال بخشنامه شماره ۴۵۱۱۶-۱۲/۳/۹۳

رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری درباره ابطال بخشنامه شماره ۴۵۱۱۶-۱۲/۳/۹۳

رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری درباره ابطال بخشنامه شماره ۴۵۱۱۶-۱۲/۳/۹۳
مرجع صادر کنندههیأت تخصصی دیوان عدالت اداری
موضوعابطال بخشنامه شماره ۴۵۱۱۶-۱۲/۳/۹۳
کلاسه پرونده
۹۳/۲۴۲
تاریخ رأیچهارشنبه ۲۶ فروردين ۱۳۹۴
شماره دادنامه۱۹۳

بسمه تعالی

دادنامه ۱۹۳ ۹۳/ب/۷۹

مرجع رسیدگی : هیات تخصصی بیمه ، کار و تأمین اجتماعی

شاکی : موسسه انجمن عالی مراکز غیر دولتی بخش معلولین

طرف شکایت : وزارت تعاون ، کار و رفاه اجتماعی

گردشکار

خلاصه دادخواست شاکی با ذکر دلیل مغایرت مصوبه با قانون یا شرع

از سال ۸۳ بنا بر تبصره ماده ۳ قانون جامع حمایت از حقوق معلولین ، مراکز آموزشی ، تولیدی وحمایتی که مجوز از سازمان بهزیستی داشته اند علی الاطلاق از شمول قانون کار معافند و این معافیت شامل کارکنان مراکز توانبخشی آموزشی و حرفه ای معلولان نیز می گردد و طرف شکایت اقدام به تفسیر ماده ۳ قانون مزبور نموده و یک گروه از این مراکز ( آموزشی ) را از قانون مذکور مستثنی نموده و به تعریف مراکزی پرداخته است که با این کاربری در دستورالعمل سازمان بهزیستی وجود ندارد.

و این مراکز از ۳% بیمه بیکاری معاف بودند و با این بخشنامه مشکلات عدیده ای را ایجاد کرده اند و اینکه هرگونه تفسیر مطابق اصل ۷۳ قانون اساسی برعهده مجلس شورای اسلامی است و طرف شکایت حق تفسیر نداشته است وطی لایحه تکمیلی ابطال بندهای ۳و۴ بخشنامه را درخواست کرده است و اضافه نموده اند که درتبصره ماده ۳ قانون فوق الاشعار قیدی مبنی براینکه مراکز مزبور بایستی هر سه خصوصیت آموزشی حمایتی و تولیدی را همزمان داشته باشد وجود ندارد و شامل هریک از مراکز آموزشی یا مراکز حمایتی یا مراکز تولیدی میگردد .

خلاصه مدافعات مشتکی عنه

بموجب مواد ۱و۵ ومفهوم ماده ۱۸۸ قانون کار کلیه کارگران ، کارفرمایان ، کار آموزان و کارگاه ها مشمول قانون کار هستند و تبصره ماده ۳ قانون جامع حمایت از حقوق معلولان استثنائی از قانون کار را قائل شده است که در این موارد باید به قدر متیقن اکتفا کرد و وجود ویرگول در تبصره ماده ۳ قانون مزبور در حکم واو عطف است و بدین معنا است که کارگاه موضوع تبصره باید دارای تمام صفت های ذکر شده در آن باشد و کارگاهی که تمام اوصاف مذکور در تبصره را نداشته باشد از حکم قضیه خارج است و لذا فقط کارگاهی که هر سه صفت را دارا باشد از قانون کار مستثنی است . هدف اصلی از این تبصره این است که کارگاههایی که پس از برگزاری دوره های آموزشی برای معلولین ، نسبت به بکارگیری این افراد ( معلولین ) اقدام می کنند از شمول قانون کار خارج شوند وموجب تشویق در امر بکارگیری افراد معلول میگردد و مراکزی که صرفا به نگهداری یا نگهداری و آموزش معلولین می پردازند از شمول قانون کار مستثنی شوند با هدف اصلی مقنن هماهنگ نیست و مستثنی کردن اینگونه کارگاهها موجب حذف حمایتهای قانونی ( قانون کار ) می شوند وظلمی مضعف برمعلولان است .

نظریه تهیه کننده گزارش

باتوجه به متن تبصره ۳ قانون جامع حمایت از حقوق معلولین (( مراکز آموزشی ، تولیدی و حمایتی و .... )) که بصورت ویرگول و در آخر بصورت واو آورده است ویرگولها بمعنی واو عطف ومجموع آنها مورد نظر است و اگر غیر از این بود از واژه ((یا )) استفاده می کرد و تصویب کننده در مقام تفسیر قانون نیست بلکه توضیح تبصره ۳ قانون مذکور است و قابل ابطال نمی باشد %

تهیه کننده گزارش :

محمد آشورلو

موضوع در جلسه مورخ ۶/۵/۹۴ هیأت تخصصی بیمه ، کار و تأمین اجتماعی دیوان عدالت اداریمطرح ، نظریه هیأت به شرح آتی اعلام می گردد .

رأی هیات تخصصی

نظربه اینکه ، با عنایت به متن بخشنامه مورد درخواست که با ویرگول ، و واژه واو مقرر کرده اند منطبق با قانون جامع حمایت از حقوق معلولین ( تبصره ماده ۳ قانون مزبور ) بوده و در مقام تفسیر قانون نبوده و خارج از حدود اختیارات و خلاف قانون با نظر اکثریت آرای (۱۱ نفر) تشخیص داده نشد و مراد جمع هرسه وصف آموزشی ، تولیدی وحمایتی می باشد و لذا به استناد مراتب فوق الذکر ومستندا بماده ۸۴ قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری رأی به رد شکایت صادر و اعلام میگردد . رأی صادره ظرف بیست روز از تاریخ صدور از سوی رئیس دیوان یا ده نفر از قضات دیوان قابل اعتراض و رسیدگی در هیات دیوان می باشد . /ز

نبی اله کرمی

رئیس هیأت تخصصی بیمه ، کار و تامین اجتماعی

دیوان عدالت اداری


کدمنبع: 10423