رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری درباره ابطال بخشنامه شماره ۶۶۷۳۸-۳/۳/۹۴ اداره کل آموزش و پرورش شهر تهران

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو

رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری درباره ابطال بخشنامه شماره ۶۶۷۳۸-۳/۳/۹۴ اداره کل آموزش و پرورش شهر تهران

رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری درباره ابطال بخشنامه شماره ۶۶۷۳۸-۳/۳/۹۴ اداره کل آموزش و پرورش شهر تهران
مرجع صادر کنندههیأت تخصصی دیوان عدالت اداری
موضوعابطال بخشنامه شماره ۶۶۷۳۸-۳/۳/۹۴ اداره کل آموزش و پرورش شهر تهران
کلاسه پروندهه ع/ ۹۵/۱۲۴
تاریخ رأیسه شنبه ۱۰ اسفند ۱۳۹۵
شماره دادنامه۲۹۱

هیأت تخصصی پژوهشی و فرهنگی

شماره پرونده : ه ع/ ۹۵/۱۲۴ دادنامه : ۲۹۱ تاریخ : ۳۰/۱۱/۹۵

شاکی : آقای فرهاد محمدی فرزند نعمت اله

طرف شکایت : ۱- وزارت آموزش و پرورش ۲- اداره کل آموزش و پرورش شهر تهران

موضوع شکایت و خواسته: ابطال بخشنامه شماره ۶۶۷۳۸-۳/۳/۹۴ اداره کل آموزش و پرورش شهر تهران

متن مقرره مورد شکایت

بخشنامه شماره ۶۶۷۳۸ – ۳/۳/۹۴ اداره کل آموزش و پرورش شهر تهران

به : مدیریت آموزش و پرورش منطقه .... تهران

موضوع : اعلام میزان حق الثبت مدارس استعدادهای درخشان در سال تحصیلی ۹۵ – ۱۳۹۴

با استناد به مصوبه جلسه مورخ ۳۰/۵/۱۳۷۵ هیأت امنای سازمان ملی پرورش استعدادهای درخشان و دانش پژوهان جوان، میزان حق الثبت مصوب دریافتی برای دوره تابستانی و سال تحصیلی ۹۵ -۱۳۹۴ به قرار ذیل اعلام می گردد:

ردیف عنوان مبلغ

۱ حق الثبت دوره اول متوسطه ۰۰۰/۵۰۰/۲۹ ریال

۲ حق الثبت دوره دوم متوسطه (دختر) ۰۰۰/۰۰۰/۴۳ ریال

۳ حق الثبت دوره دوم متوسطه (پسر) ۰۰۰/۰۰۰/۴۵ ریال

۴ حق الثبت پیش دانشگاهی (دختر) ۰۰۰/۰۰۰/۵۱ ریال

۵ حق الثبت پیش دانشگاهی (پسر) ۰۰۰/۵۰۰/۵۲ ریال

۱- مجوز برگزاری و تعیین میزان مبلغ هزینه فوق برنامه دوره تابستان با ارائه برنامه از سوی مدیر مدرسه به تفکیک عناوین فعالیتها و کلاسها پس از بررسی اداره استعدادهای درخشان شهر تهران صادر می گردد.

۲- ۳۰% از حق الثبت دریافتی از دانش آموزان به عنوان شهریه ثابت تلقی می گردد. که مدیران محترم مدارس موظفند تا درصد فوق از مجموع دریافتی حق الثبت را با پیشنهاد مدیر و تصویب شورای مدرسه دانش آموزان با اولویت فرهنگیان تخفیف اعمال نمایند.

  • دلایل شاکی برای ابطال مقرره مورد شکایت (حسب مورد با تصریح به مغایرت با قانون یا شرع یا خروج از حدود اختیارات)

به موجب بند ۲ بخشنامه مورد شکایت، مدیران مدارس استعدادهای درخشان موظف به اعمال ۳۰% تخفیف در پرداخت شهریه ثابت گردیده اند که دستور العمل مذکور خارج از حدود اختیارات وزارت آموزش و پرورش و برخلاف قانون می باشد و همچنین تبعیض ناروا است : ۱- براساس بند ۹ اصل سوم قانون اساسی دولت موظف شده برای نیل به اهداف مندرج در اصل دوم امکانات خود را برای رفع تبعیض ناروا و ایجاد امکانات عادله برای آحاد مردم بکار گیرد لیکن بند ۲ بخشنامه معترض عنه با اعمال ۳۰% تخفیف برای فرزندان فرهنگیان، تبعیض نارواست. بر اساس مصوبه ۳۰/۵/۷۵ هیأت امنای سازمان ملی پرورش استعدادهای درخشان – عدم پرداخت شهریه ثابت یا برخورداری از کمک یا تخفیف برای دانش آموزان که با مشکلات مالی روبرو هستند تجویز شده که بخشنامه معترض عنه به آن توجه ننموده همچنین به موجب دادنامه ۳۶۱ – ۳۱/۵/۹۲ هیأت عمومی دیوان عدالت اداری بخشنامه شماره ۹۶۶۹۷-۱۲/۵/۹۰ وزارت آموزش و پرورش به دلیل ایجاد تبعیض ناروا باطل گردیده لیکن مجددا طرف شکایت اقدام به تنظیم و صدور بخشنامه معترض عنه مغایر با رأی هیأت عمومی دیوان نموده ، لذا تقاضای ابطال آن را دارد . بخشنامه معترض عنه خارج از حدود اختیارات و برخلاف بند ۹ اصل سوم قانون اساسی و تبعیض ناروا می باشد .

خلاصه مدافعات طرف شکایت

وفق بند ۳ ماده ۷ اساسنامه سازمان ملی پرورش استعدادهای درخشان مصوب ۲۲/۱۰/۶۷ هیأت وزیران – تصویب بودجه و ضوابط مالی سازمان، از وظایف و صلاحیتهای هیأت امنای سازمان می باشد که وزیر محترم آموزش و پرورش رئیس آن هیأت می باشند. هیأت امنای سازمان در ۳۰/۵/۷۵ در راستای اختیارات قانونی مصوبه ای را درخصوص تخفیف در شهریه دانش آموزان در مدارس مذکور تصویب نمود. بخشنامه معترض عنه نیز در راستای اختیار قانونی مذکور تصویب و برای کلیه دانش آموزان پذیرفته شده ۳۰% تخفیف در شهریه ثابت با اولویت فرزندان فرهنگیان را تصویب نمود. همچنین درخصوص تبعیض ناروا که شاکی بیان نموده باید گفت باتوجه به تخفیفات مصرح در امور مالیاتی ، عوارض شهرداری ها یا سهمیه های استخدامی که در قوانین مدون جمهوری اسلامی ایران پذیرفته شده اینها از موارد تبعیض روا که قانونگذار به نفع یک گروه از اشخاص تجویز نموده و تبعیض روا در اصل معادل عدالت است .

هیأت عمومی دیوان عدالت اداری هم در آراء ۱۴۳۲-۱۴۳۴- ۵/۱۲/۸۶ و بطور کلی تاکنون مصوبه مذکور را ابطال ننموده ونهایتا اظهار داشته بخشنامه معترض عنه در راستای مصوبه ۳۰/۵/۷۵ هیأت امنای سازمان به تصویب رسیده و با بخشنامه ۹۶۶۹۷ – ۱۲/۵/۹۰ موضوع رأی ۳۶۱ - ۳۱/۵/۹۲ هیأت عمومی دیوان عدالت اداری متفاوت بوده و ضمن تبیین میزان حق الثبت برای همه دانش آموزان قبول شده در مدارس استعدادهای درخشان، تخفیف تا سقف ۳۰% پیش بینی کرده و در شرایط یکسان اولویتی از نوع تبعیض روا و مثبت برای فرزندان فرهنگیان در نظر گرفته ، لذا رد شکایت مورد تقاضا است .

  • رأی هیأت تخصصی پژوهش فرهنگی

در خصوص شکایت مطروحه دائر به درخواست ابطال بخشنامه شماره ۶۶۷۳۸ مورخ ۳/۳/۹۲ اداره کل آموزش و پرورش شهر تهران مبنی بر تجویز اولویت فرهنگیان در اعمال ۳۰% تخفیف از شهریه ثابت مدارس استعدادهای درخشان از حیث مغایرت با بند ۹ اصل سوم قانون اساسی و رأی شماره ۳۶۱ مورخ ۲۱/۵/۹۲ هیأت عمومی دیوان عدالت اداری نظر به اینکه اولا: در رأی قبلی هیأت عمومی معافیت فرزندان فرهنگیان از پرداخت شهریه ابطال شده در حالی که در این بخشنامه فرزندان فرهنگیان در اولویت تخفیف قرار گرفته است. ثانیا: هیأت امناء سمپاد به شرح مصوبه ۳۰/۵/۷۵ اصل اعمال تخفیف را تجویز و تصویب نموده است و در این بخشنامه نیز تخفیف برای دانش آموزان مستعد را ابلاغ و صرفا برای فرزندان فرهنگی اولویت قایل شده و حکمی که مغایر شرایط اساسی مصوبه هیأت امناء باشد وضع ننموده و دیگران از بهره مندی از تخفیف مستثنی ننموده است، بنابراین بخشنامه مورد بحث مغایرتی با قانون و خارج از حدود اختیار مرجع صدور تشخیص نمی گردد، لذا رأی به رد شکایت مطروحه صادر و اعلام می گردد . این رأی ظرف مهلت بیست روز پس از صدور از سوی رئیس محترم و یا ده نفر از قضات دیوان عدالت اداری قابل اعتراض است . /ز

ذبیح اله واحدی

رئیس هیأت تخصصی پژوهشی و فرهنگی

دیوان عدالت اداری


کدمنبع: 10849