رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری درباره ابطال بخشنامه ۹۴۹۹/۹۱/۲۲۰ مورخ ۲۱/۳/۱۳۹۱

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو

رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری درباره ابطال بخشنامه ۹۴۹۹/۹۱/۲۲۰ مورخ ۲۱/۳/۱۳۹۱

رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری درباره ابطال بخشنامه ۹۴۹۹/۹۱/۲۲۰ مورخ ۲۱/۳/۱۳۹۱
مرجع صادر کنندههیأت تخصصی دیوان عدالت اداری
موضوعابطال بخشنامه ۹۴۹۹/۹۱/۲۲۰ مورخ ۲۱/۳/۱۳۹۱
کلاسه پروندهه ع/۹۱/۶۹۱ و ۹۱/۶۹۴ و ۹۱/۷۲۹ و ۹۱/۱۰۹۱ و ۹۱/۱۰۹۲ و ۹۱/۱۱۷۱ و ۹۱/۶۷۶
تاریخ رأیجمعه ۱۳ تير ۱۳۹۳
شماره دادنامه۹۲

بسمه تعالی

دادنامه : ۹۲


مرجع رسیدگی : هیأت تخصصی اداری و استخدامی


شاکی : ۱ حمید هادی نیا ۲ سید هادی خاتمی ۳ علیرضا رحمتی ۴ علی بالی ۵ شهره عبداللهی

۶ راضیه دری ۷ سید مسعود حسینی

گردشکار

خلاصه دادخواست شاکی با ذکر دلیل مغایرت مصوبه با قانون یا شرع

شکات همگی از کارکنان سازمان حفاظت محیط زیست هستند ادعا دارند بر اساس آیین نامه جذب و نگهداری نیروی انسانی نخبه موضوع تصویبنامه هیأت وزیران به شماره ۱۷۸۱۴/ ت ۳۰۹۸۷ ه مورخ ۱۲/۷/۱۳۸۳ از فوق العاده ویژه نخبگی بهره مند شده بودند .

مطابق ماده مصوبه جدید دولت به شماره ۲۴۷۲۸۵/ ت ۴۷۰۵۰ ه مورخ ۱۲/۱۲/۱۳۹۰ انتظار می رفت امتیازات نخبگی همچنان ادامه داشته باشد اما باستناد بخشنامه معترض عنه برقراری حق نخبگی کلیه مستخدمین را اعم از کسانی که قبلا نخبه شناخته شده بودند یا بعد از تصویب این مصوبه نخبه شده باشند منوط و مشروط به تأیید نخبگی آنان توسط بنیاد ملی نخبگان نموده تقاضا دارند : ۱ بخشنامه مورد شکایت را ابطال نمایند ۲ حق نخبگی را در احکام کارگزینی آنان مجددا از تاریخ اجرای مصوبه برقرار نمایند . و دو نفر از شکات بنامهای آقایان حمید هادی نیا و علیرضا رحمتی در لوایح تکمیلی اعلام نموده اند :

۱ بخشنامه صادره از اختیارات قانونی مرجع صادر کننده خارج بوده است چون اولا شخص مسئول امضا کننده آن از وزرا نبوده و همتراز وزیر نبوده است . ثانیا بخشنامه مذکور ، ماده ۲ آیین نامه جدید جذب و نگهداری نیروی انسانی نخبه مصوب ۱۵/۱۲/۹۰ را لغو نموده است در حالیکه مرجع مذکور زیر مجموعه دولت بوده آیین نامه مصوبه خود دولت بوده است و از اختیارات سازمان امور اداری و استخدامی موضوع قانون تشکیل سازمان امور اداری و استخدامی کشور خارج بوده است .

۲ بخشنامه معترض عنه بر خلاف اصول ۱۲۶ – ۱۳۴ و ۱۳۸ قانون اساسی صادر شده است زیرا بخشنامه مورد شکایت مصوبه هیأت وزیران نبوده و از سوی دولت بر عهده صادر کننده واگذار نگردیده بود .

۳ بخشنامه برخلاف اصل برائت و خلاف شرع می باشد . لازم به ذکر است ادعای خلاف شرع بودن که از سوی اقای حمید هادی نیا و سید مسعود حسینی مطرح گردیده بود مسترد نموده اند .

تذکر ۲ بقیه پرونده ها تبادل انجام نیافته و به لوایح دفاعیه واصله مربوط به دو کلاسه ه ع/۹۱/۶۹۱ و ۹۱/۷۲۹ اکتفا نموده اند . ضرورتی هم بر تبادل لوایح وجود نداشته است چون موضوع خواسته ها یکسان هستند .

خلاصه مدافعات مشتکی عنه

معاون راهبردی معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی رئیس جمهور در لوایح دفاعیه واصله به شماره های ۳۹۲۱۹ مورخ ۱۰/۱۰/۹۱ و ۳۹۵۲۷ مورخ ۱۲/۱۰/۹۱ اعلام نموده اند :

۱ بخشنامه مورد شکایت طی نامه شماره ۱۴۱۱۸۰/۴۷۰۵۰ مورخ ۱۸/۷/۱۳۹۱ دبیر هیأت دولت مبنی بر اصلاح ماده ۲ تصویبنامه دولت به شماره ۲۴۷۲۸۵/ت ۴۷۰۵۰ ه مورخ ۱۵/۱۲/۹۰ مورد تأیید قرار گرفته است چون عبارت

" به تشخیص بنیاد ملی نخبگان " بعد از عبارت " شناخته می شوند " در ماده ۲ آیین نامه تحریر نشده بود و از ابتدا جزء مصوبه هیأت وزیران بوده است بنابراین حتی با فرض ابطال بخشنامه معترض عنه همچنان اعمال امتیازات پیش بینی شده منوط به تشخیص و تأیید بنیاد ملی نخبگان می باشد .

۲ اعمال امتیازات نخبگی بدون رعایت مقررات و ضوابط مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی مجوزی ندارد .

نظریه تهیه کننده گزارش

الف : با ملاحظه اینکه در ماده ۲ تصویب نامه شماره ۲۴۷۲۸۵/ت ۴۷۰۵۰ ه مورخ ۱۵/۱۲/۱۳۹۰ هیأت وزیران از زمان تصویب حاوی عبارت "با تشخیص بنیاد ملی نخبگان" وجود داشته و صرفا در هنگام تحریر از قلم افتاده بود و متعاقبا تصحیح گردید و به این موضوع در نامه شماره ۱۴۱۱۸۰/۴۷۰۵۰ مورخ ۱۸/۷/۹۱ دبیر هیأت دولت تصریح نموده اند . علیهذا با فرض ابطال بخشنامه معترض عنه اثری بر آن مترتب نیست و موضوع منتفی نمی گردد بلکه در اجرای ماده ۲ آیین نامه فوق الذکر باز هم قید " با تشخیص بنیاد ملی نخبگان " اعمال خواهد شد پس قابل طرح در هیأت تشخیص داده نمی شود .

ب :

با فرض قابل طرح بودن اولا با عنایت بر اینکه همانطور که هیأت وزیران اجازه تصویب مصوبه ای را دارند اختیار لغو آن را هم دارند . و به موجب ماده ۱۳ مصوبه فوق الذکر تصویب نامه قبلی دولت به شماره ۱۷۸۱۴/ت ۳۰۹۸۷ ه مورخ ۱۲/۷/۱۳۸۳ لغو گردیده است .

ثانیا بر اساس مادتین ۷۸ و ۱۲۷ قانون مدیریت خدمات کشوری مصوب ۱۳۸۶ کلیه مقررات و قوانین مغایر و مبانی و ضوابط پرداخت خارج از این قانون نسخ گردیده است .

ثالثا شورای عالی انقلاب فرهنگی در مصوبه جلسه ۵۸۹ مورخ ۱۴/۶/۸۵ احراز نخبگی و استعدادهای برتر را منوط به تأیید مراجع ذیصلاح از جمله بنیاد مذکور نموده است بنابراین بخشنامه خلاف قانون تشخیص داده نمی شود و قابل ابطال نیست .

لازم به یادآوری است قبلا در پرونده کلاسه ۹۲/۷۱ و ۹۲/۲۳۲ هیأت عمومی در رابطه با درخواست ابطال اصلاحیه دبیر هیأت دولت رأی به رد شکایت صادر گردیده است . ( در همین هیأت ) و درخصوص خواسته موردی شکات باید به شعب دیوان ارجاع گردد . ( غیر از کلاسه ۹۱/۶۹۱ موضوع شکایت سید هادی خاتمی )

امضاء تهیه کننده گزارش : سید کاظم موسوی

موضوع در جلسه مورخ ۲۳ / ۶ / ۹۳ هیأت تخصصی اداری و استخدامی مطرح ، نظریه هیأت به شرح آتی اعلام می گردد .

اعضاء هیأت به اتفاق آراء عقیده دارند

با ملاحظه اینکه بخشنامه معترض عنه مستقل از بخشنامه های دیگر بوده و مسبوق به رسیدگی نبوده است قابل طرح در هیأت می باشد و در ماهیت امر نظر بر اینکه :

اولا همانطوریکه هیأت وزیران اختیار تصویب مصوبه را داشته اختیار اصلاح یا لغو آن را نیز داشته است و به موجب ماده ۳ تصویب نامه ۲۴۷۲۸۵/ ت ۴۷۰۵۰ ه مورخ ۱۵/۱۲/۹۰ مصوبه سال ۱۳۸۳ لغو گردیده است . ثانیا بر اساس ماده ۷۸ و ماده ۱۲۷ قانون مدیریت خدمات کشوری مصوب ۱۳۸۶ کلیه قوانین و مقررات لغو گردیده است .

ثالثا در مصوبه لسه ۵۸۹ مورخ ۱۴/۶/۸۵ نیز احرار نخبگی و استعدادهای برتر را منوط به تأیید مراجع ذیصلاح از جمله بنیاد ملی نخبگان نموده است بنابراین بخشنامه معترض عنه مغایر قانون و خارج از حدود اختیارات قانونی تشخیص داده نمی شود لذا باستناد بند ب ماده ۸۴ قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری مصوب ۱۳۹۲ رأی به رد شکایت صادر و اعلام می گردد این رأی ظرف بیست روز از تاریخ صدور از سوی رئیس دیوان یا ده نفر از قضات دیوان قابل اعتراض است . و در رابطه با خواسته دیگر شکات دائر بر اصلاح احکام کارگزینی با اعمال حق نخبگی به غیر از کلاسه ۹۱/۶۹۱ که قبلا در شعبه در جریان رسیدگی قرار گرفته است جهت رسیدگی به شعب دیوان قرار عدم صلاحیت صادر می گردد .

اشراقی

رئیس هیأت تخصصی اداری و استخدامی

دیوان عدالت اداری


کدمنبع: 10110