رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری درباره ابطال بند الف بخشنامه شماره ۲/۵۳ - ۲۸/۱۱/۹۱ سازمان تامین اجتماعی

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو

رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری درباره ابطال بند الف بخشنامه شماره ۲/۵۳ - ۲۸/۱۱/۹۱ سازمان تامین اجتماعی

رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری درباره ابطال بند الف بخشنامه شماره ۲/۵۳ - ۲۸/۱۱/۹۱ سازمان تامین اجتماعی
مرجع صادر کنندههیأت تخصصی دیوان عدالت اداری
موضوعابطال بند الف بخشنامه شماره ۲/۵۳ - ۲۸/۱۱/۹۱ سازمان تامین اجتماعی
کلاسه پروندهه ع /۹۳/۸۰۰
تاریخ رأیدوشنبه ۱۱ خرداد ۱۳۹۴
شماره دادنامه۲۸۵

بسمه تعالی

دادنامه:۲۸۵ ۹۴/ب/۳

مرجع رسیدگی : .هیات تخصصی بیمه ، کار و تامین اجتماعی

شاکی : خانم ماهبد رسولی

طرف شکایت : سازمان تامین اجتماعی

گردشکار

خلاصه دادخواست شاکی با ذکر دلیل مغایرت مصوبه با قانون یا شرع

شاکیه خانم ماهبد رسولی در طی دادخواستی اجمالا اظهار نموده کارمند شرکت مادر تخصصی توانیر با ۲۲ سال سابقه خدمت بوده که در اجرای ماده واحده قانون بازنشستگی پیش از موعد مصوب ۵/۶/۸۶ و قانون تمدیدی آن مصوب ۲۴/۱۲/۸۹ تقاضای بازنشستگی نموده ، لیکن سازمان تامین اجتماعی براساس بند الف بخشنامه ۲/۵۳ مورخ ۲۸/۱۱/۹۱ رئیس وقت سازمان با لحاظ نمودن سنوات ارفاقی و دریافت حق بیمه سنوات ارفاقی به مدت ۵ سال از کارفرمای کارمند دستگاه دولتی با بازنشستگی پیش از موعد موافقت می نماید . لذا بند الف بخشنامه ۲/۵۳ با بند ۹۴ قانون بودجه سال ۹۱ و بند ۱۲۱ قانون بودجه سال ۹۲ و همچنین بند ( د) تبصره ۱۹ قانون بودجه ۹۳ مبنی بر ذکر مجاز بودن بازنشستگی پیش از موعد کارکنان دولت با موافقت بالاترین مقام اجرایی دستگاه مغایرت داشته و تقاضای ابطال بند الف بخشنامه ۲/۵۳ را دارم .

خلاصه مدافعات مشتکی عنه

مدیر کل دفتر امور حقوقی و دعاوی سازمان تامین در دفاع از دادخواست ارائه شده در طی لایحه مورخ ۱۹/۲/۹۴ بطور خلاصه اظهار نموده ۱-شاکیه تاکنون درخواستی مبنی بر بازنشستگی پیش از موعد با موافقت دستگاه محل خدمت جهت بهره مندی از قانون مزبور ارائه نداده و شرکت برق منطقه ای صرفا مدت سابقه بیمه پردازی شاکیه را از شعبه چهار تامین اجتماعی استعلام نموده است. ۲- سازمان به موجب تمدید قانون بازنشستگی پیش از موعد اقدام به صدور بخشنامه ۲/۵۳ مستمریها در اجرای بند ۹۴ قانون بودجه سال ۹۱ نموده که علیرغم تمدید قانون مذکور تا تاریخ اخیرالذکر بند ۱۲۱ قانون بودجه کل کشور نحوه مشمولین را باتوجه به ذکر عدم لحاظ سنوات ارفاقی تحت تاثیر قرار دادکه این موضوع با آئین نامه اجرایی مشمول بازنشستگی پیش از موعد کارکنان دولت که براساس قانون اولیه و وجود سنوات ارفاقی تدوین گردیده بود انطباق نداشت و در نتیجه اجرای بند ۱۲۱ قانون بودجه به دلیل عدم اشاره به بازنشستگی پیش از موعد بدون سنوات ارفاقی در آئین نامه مربوطه میسر نگردید ، ضمنا استفاده از بازنشستگی پیش ازموعد بدون سنوات ارفاقی هزینه برقراری دارد چرا که پیش از موعد مقرر ، پرداخت مستمری آغاز می شود ، لیکن بعلت عدم اعطاء سنوات ارفاقی هزینه حق بیمه آن مدت دریافت نمی شود بلکه هزینه مستمری پرداختی وصول می گردد و از این حیث بخشنامه معترض عنه منطبق با قانون مزبور می باشد .

۳- در حال حاضر چنانچه درخواست بازنشستگی شاکی با موافقت بالاترین مقام اجرایی به این سازمان واصل گردد وفق بند ج تبصره ۱۸ قانون بودجه سال ۹۴ کل کشور به موضوع رسیدگی خواهد شد. باعنایت به اینکه براساس بخشنامه ۲/۵۳ مستمریها بعلت عدم اعطاء سنوات ارفاقی هزینه های مربوط به حق بیمه آن مدت دریافت نمی شود و صرفا هزینه مستمری پرداختی وصول می گردد ، از این حیث بخشنامه معترض عنه منطبق با قانون مزبور می باشد . لذا تقاضای رسیدگی و رد شکایت مطروحه مورد استدعاست .

نظریه تهیه کننده گزارش

اولا : قانون بودجه سالانه بوده و برهمان سال تامین اعتبار می شود و تسری به سالهای آینده ندارد. ثانیا : به فرض اینکه بخشنامه معترض عنه در زمان صدور دارای آثار حقوقی بوده ، نظر به اینکه تبصره ۱ ماده واحده قانون بازنشستگی پیش از موعد به نحو مطلق ضرورت تأمین بار مالی ناشی از اجرای قانون را مورد حکم قرار داده ، لذا هر گونه بار مالی ناشی از اجرای قانون در چارچوب بند ۹۴ قانون بودجه سال ۹۱ و بند ۱۲۱ قانون بودجه سال ۹۲ کل کشور بوده و دستگاه های معرفی کننده منحصرا هزینه های برقراری زودتر از موعد مقرر بازنشستگی را پرداخت می نمایند . بنابراین مقنن به ضرورت تامین منابع لازم برای اجرای حکم بند ۹۴ قانون بودجه در اجرای بازنشستگی پیش از موعد بدون سنوات ارفاقی توجه داشته وصریحا حکم نموده است . همچنین دریافت کسور حق بیمه بابت سنوات ارفاقی مد نظر نبوده و اخذ هزینه های مربوطه از دستگاه های دولتی توسعه حکم مقنن نبوده بلکه این امر ضرورت تامین منابع لازم برای بازنشستگی پیش از موعد افراد می باشد که صندوقهای بازنشستگی را به دلیل بار مالی پیش بینی نشده دچار مشکل نماید لذا نظر به رد شکایت شاکی دارم .


تهیه کننده گزارش :

حسن زینلی نژاد

موضوع در جلسه مورخ ۲۸/۷/۹۴ هیأت تخصصی بیمه ، کار و تامین اجتماعی دیوان عدالت اداری مطرح ، نظریه هیأت به شرح آتی اعلام می گردد .

رأی هیات تخصصی

نظر به اینکه اعضای هیات تخصصی با اکثریت بیش از سه چهارم اعضای حاضر درجلسه اظهار نموده اند حکم بند الف بخشنامه ۲/۵۳ سازمان تامین اجتماعی را در تصمیم اتخاذ شده در بند ب بخشنامه مذکور می دانند ، و با عنایت به تبصره ۳ ماده واحده قانون بازنشستگی پیش از موعد و اینکه بند الف بخشنامه ۲/۵۳ در راستای قانون مذکور بوده و باتوجه به توضیحات مدیر کل حقوقی سازمان تأمین اجتماعی ، هزینه های دریافتی مربوط به برقراری مستمری بازنشستگی پیش از موعد است ، بنابراین بند الف بخشنامه مورد شکایت خلاف قانون و خارج از حدود اختیارات نبوده و قابل ابطال نمی باشد و به استناد بند ب ماده ۸۴ قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری مصوب ۱۳۹۲ رأی به رد شکایت صادر و اعلام میگردد . رأی صادره ظرف مدت ۲۰ روز از تاریخ صدور از سوی ریاست محترم دیوان عدالت اداری و یا ده نفر از قضات دیوان قابل اعتراض و رسیدگی در هیأت عمومی دیوان عدالت اداری است .

نبی اله کرمی

رئیس هیأت تخصصی بیمه ،کار و تامین اجتماعی

دیوان عدالت اداری


کدمنبع: 10508