رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری درباره ابطال تبصره ۵ بند ۱-الف دفترچه راهنمای آزمون ورودی دوره دکتری سا ل۹۹

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو

رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری درباره ابطال تبصره ۵ بند ۱-الف دفترچه راهنمای آزمون ورودی دوره دکتری سا ل۹۹

رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری درباره ابطال تبصره ۵ بند ۱-الف دفترچه راهنمای آزمون ورودی دوره دکتری سا ل۹۹
مرجع صادر کنندههیأت تخصصی دیوان عدالت اداری
موضوعابطال تبصره ۵ بند ۱-الف دفترچه راهنمای آزمون ورودی دوره دکتری سا ل۹۹
کلاسه پرونده۹۹۰۱۵۸۹
تاریخ رأیشنبه ۱۹ تير ۱۴۰۰
شماره دادنامه۱۴۰۰۰۹۹۷۰۹۰۶۰۱۰۲۰۳

هیأت تخصصی فرهنگی ، آموزشی و پزشکی

شاکی :آقای حامد دهقان

طرف شکایت :سازمان سنجش آموزش کشور

موضوع شکایت و خواسته :ابطال تبصره ۵ بند ۱-الف دفترچه راهنمای آزمون ورودی دوره دکتری سا ل۹۹

شاکی دادخواستی به طرفیتسازمان سنجش آموزش کشوربه خواستهابطال تبصره ۵ بند ۱-الف دفترچه راهنمای آزمون ورودی دوره دکتری سا ل۹۹به دیوان عدالت اداری تقدیم کرده که به هیأت عمومی ارجاع شده است متن مقرره مورد شکایت به قرار زیر می باشد :

سهمیه ها

سهمیه رزمندگان و ایثارگران

الف) سهمیه رزمندگان

۱-الف)...

تبصره ۵: نیروهای فعال بسیجی و بسیجیان عادی پایگاه های مقاومت بسیجمشمول استفاده از سهمیه رزمندگان نمی شوند.

دلایل شاکی برای ابطال مقرره مورد شکایت

برخورداری بسیجیان فعال پایگاه های مقاومت بسیج از سهمیه ورود به دانشگاه در قالب بهره مندی از سهمیه رزمندگان در ورود به دانشگاه، از جمله تکالیف دولت است؛ چرا که:

۱- به موجب ماده ۱۰ آئین نامه اجرایی ماده ۲۰۱ قانون استخدامی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی مورخ ۳؍۵؍۷۷ و رأی هیأت عمومی دیوان عدالت اداری به شماره ۱۶؍۸۰، ۱۷، ۱۸، ۱۹، ۲۰ مورخ ۲؍۲؍۸۰، الزام دولت به ارائه خدماتی از جمله تسهیلات ویژه جهت تحصیلات ورود به مراکز آموزش عالی به مطلق پرسنل بسیجی، مورد حکم قرار گرفته است.

۲- برخورداری بسیجیان از سهمیه ورود به دانشگاه در تصمیم نمایندگان ویژه رئیس جمهور در طی مصوبه شماره ۵۹۳۸۶؍ت ۲۵۸۰۶ ه مورخ ۲۷؍۱۲؍۸۰ مورد تصریح واقع شده است. مقرره محل شکایت این حق را از بسیجیان فعال سلب کرده، لذا مغایر با قانون و خارج از حدود اختیارات مقام واضع بوده و تقاضای ابطال آن از زمان تصویب را دارد.

خلاصه مدافعات طرف شکایت

اولا این موضوع سابقا مطروح و مردود واقع گردیده است.

ثانیا مطابق با ماده ۷۶ قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران، از زمان لازم الاجرا شدن این قانون، کلیه قوانین و مقررات مغایر با آن لغو شده است. لذا چون در ماده ۷۰ قانون مذکور سهیمه ها و مشمولین آن مورد احصاء واقع شده و ذکری از بسیجیان به میان نیامده است، لذا رد شکایت، مورد استدعاست.

رأی هیئت تخصصی فرهنگی، آموزشی و پزشکی

نظر به اینکهاولا: به موجب تصویب نامه اصلاح ماده (۱۰) آیین نامه اجرایی ماده (۲۰۱) قانون مقررات استخدامی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به شماره ۱۳۱۵۹؍ت۲۶۵۱۶ه مورخ ۱۸؍۰۳؍۱۳۸۳ هیئت وزیران، صرفا به اتخاذ راهکارهای مناسب توسط مراجع ذیربط برای ارتقای سطح علمی بسیجیان جهت آمادگی برای شرکت در آزمون های ورودی دانشگاه ها اشاره شده و اساسا فاقد هرگونه حکمی برای تخصیص سهمیه ی خاص بسیجیان در آزمون های سراسری می باشد.ثانیا:آخرین اراده قانونگذار در خصوص سهمیه های قابل اعمال در آزمون های سراسری در ماده (۷۰) قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران و تبصره ذیل آن مصوب سال ۱۳۹۱ با اصلاحات و الحاقات بعدی،بیانشده که مطابق آن: بیست درصد (%۲۰) سهیمه ورود به دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی به بیست و پنج درصد (%۲۵) افزایش یافت. حدنصاب آخرین فرد پذیرفته شده برای وزارتخانه های بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و علوم، تحقیقات و فناوری هفتاد درصد (%۷۰) تعیین می شود. سهمیه ورود با پنج درصد (%۵) سهمیه اختصاصی برای جانبازان زیر بیست و پنج درصد (%۲۵) و همسران و فرزندان جانبازان زیر بیست و پنج درصد (%۲۵) و همسران و فرزندان رزمندگان با حداقل شش ماه حضور داوطلبانه در جبهه به سی درصد (%۳۰) افزایش یابد. تبصره -در صورتی که سهمیه بیست و پنج درصد (۲۵%)ایثارگران (مشمولین ماده۷۰قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران و اصلاح بعدی آن) تکمیل نگردد و پنج درصد (۵%)سهمیه اختصاصی جانبازان زیر بیست و پنج درصد (۲۵%)و همسران و فرزندان جانبازان زیر بیست و پنج درصد (۲۵%)فرزندان و همسران رزمندگان با حداقل شش ماه حضور داوطلبانه در جبهه، پاسخگوی متقاضیان واجدالشرایط نباشد دولت مکلف است مانده ظرفیت خالی بیست و پنج درصد (۲۵%)ایثارگران را مازاد بر پنج درصد (۵%)مذکور به جانبازان زیر بیست و پنج درصد (۲۵%)و همسران و فرزندان جانبازان زیر بیست و پنج درصد (۲۵%)فرزندان و همسران رزمندگان با حداقل شش ماه حضور داوطلبانه در جبهه که شرایط لازم را داشته باشند، اختصاص دهد . بنابراین در ماده یادشده نیز سهمیه ها و افراد برخوردار از آن احصاء گردیده و تسهیلاتی برای بسیجیان در ورود به دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی پیش بینی نشده است. ضمن اینکه ماده (۷۶) قانون مزبور مقرر می دارد: کلیه قوانین و مقررات مغایر با قانون جامع خدمات رسانی به ایثارگران ملغی الاثر می باشد .ثالثا:آرای صادره از هیئت تخصصی فرهنگی، آموزشی و پزشکی به شماره دادنامه ۱۴۸ مورخ ۲۲؍۰۷؍۱۳۹۶، ۸۳ - ۸۲ مورخ ۳۰؍۰۴؍۱۳۹۷ و ۵۰۴ مورخ ۰۱؍۰۸؍۱۳۹۸ موافق با مطالب معنونه بوده و دلالت بر عدم شمول سهمیه رزمندگان و ایثارگران به نیروهای فعال و بسیجیان عادی پایگاه های مقاومت بسیج دارد.

بنا به مراتب فوق مصوبه معترض عنه در حدود اختیارات مرجع وضع بوده و مغایرتی با قوانین و مقررات مذکور نداشته و قابل ابطال تشخیص نشد.این رأی به استناد بند (ب) ماده ۸۴ قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری مصوب سال ۱۳۹۲ ظرف مهلت بیست روز از تاریخ صدور از جانب رئیس محترم دیوان عدالت اداری یا ۱۰ نفر از قضات محترم دیوان عدالت اداری قابل اعتراض است.

حسن امجدی

نایب رئیس هیئت تخصصی فرهنگی، آموزشی و پزشکی

دیوان عدالت اداری


کدمنبع: 14467