رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری درباره ابطال عوارض هزینه تبلیغات در فصل چهاردهم

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو

رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری درباره ابطال عوارض هزینه تبلیغات در فصل چهاردهم

رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری درباره ابطال عوارض هزینه تبلیغات در فصل چهاردهم
مرجع صادر کنندههیأت تخصصی دیوان عدالت اداری
موضوعابطال عوارض هزینه تبلیغات در فصل چهاردهم
کلاسه پروندهه ع /۹۶/۱۷۲
تاریخ رأیچهارشنبه ۱ آذر ۱۳۹۶
شماره دادنامه۱۷۲

هیأت تخصصی عمران ، شهرسازی و اسناد

کلاسه پرونده : ه ع /۹۶/۱۷۲ دادنامه : ۱۷۲ تاریخ : ۳۰/۸/۹۶

شاکی : اتحادیه صنف پوشاک شهرکرد

طرف شکایت : شهرداری شهرکرد

موضوع شکایت و خواسته : ابطال عوارض هزینه تبلیغات در فصل چهاردهم

متن مقرره مورد شکایت

فصل چهاردهم : عوارض هزینه تبلیغات

۱- نصب هرگونه تابلو واحدهای صنفی و پزشکی و.... فقط برابر ضوابط و مقررات فضاسازی و تبلیغات محیطی شهرکرد که به تصویب شورای اسلامی شهر رسیده و با مجوز سازمان رفاهی تفریحی شهرداری شهرکرد مجاز می باشد .

۲- با توجه به بند ۱۳ ماده ۳ ضوابط و مقررات فضا سازی و تبلیغات محیطی هر واحد صنفی در یک کادر هماهنگ می تواند یک تابلو معرفی واحد صنفی داشته باشد به شرطی که کمتر از ۳۰ درصد از سطح تابلو جهت تبلیغات استفاده شده باشد و با درنظر گرفتن شرایط فوق تابلو مذکور از هزینه تبلیغات سالیانه معاف می باشد .

۳- با توجه به بند یازده ماده ۳ ضوابط و مقررات فضاسازی و تبلیغات محیطی شهرکرد در صورتی که بیش از ۳۰ درصد از سطح تابلو هر واحد صنفی به عنوان تبلیغات استفاده شده باشد کل مساحت تابلو به عنوان تبلیغاتی محسوب شده و مشمول پرداخت هزینه تبلیغات می باشد .

۴- واحد های صنفی که بیش از یک تابلو دارند فقط یک تابلو که با شرایط ضوابط و مقررات فضاسازی و تبلیغات محیطی شهرکرد همخوانی دارد از پرداخت هزینه تبلیغات معاف می باشد و تابلو دوم براساس مصوبه باید هزینه تبلیغات پرداخت نماید .

۵- سازمان رفاهی تفریحی شهرداری موظف است با همکاری واحد اجراییات شهرداری طی برنامه مدون با تشکیل جلسات با اتاق اصناف و صنوف مختلف نسبت به فرهنگ سازی و پیگیری جهت اصلاح تابلوهایی که با ضوابط و مقررات فضاسازی و تبلیغات محیطی شهر کرد همخوانی ندارند.(ارتفاع ،پیش آمدگی ، قاب و کتیبه ، نصب در پشت بام و ....) اقدام و نسبت به صدور اخطاریه و طی مراحل قانونی جهت اصلاح یا جمع آوری آنها اقدام نماید.

۶- نصب تابلوهای موقت مانند پلاکارد و کارتن پلاست و ..... در سطح شهر با مجوز سازمان رفاهی تفریحی شهرداری در محدوده مکانی و زمانی مشخص امکان پذیر می باشد و در صورتی که جنبه تبلیغاتی داشته باشد مشمول پرداخت هزینه تبلیغات به سازمان می شود .

عوارض مصوب شهرداری شهرکرد سال ۱۳۹۵

۷- جهت کمک به وصول هزینه ی تبلیغات محیطی در شهر کرد با اعلام سازمان به شهرداری املاکی که نسبت به پرداخت هزینه فوق اقدام ننمایند در سیستم شهرسازی به صورت قفل شده و در لیست سیاه قرار میگیرد و تا تسویه حساب با سازمان هیچ اقدامی توسط شهرداری برای آنها صورت نمی گیرد.

۸- هزینه تابلو های تبلیغاتی بر اساس فرمول ذیل محاسبه می گردد.

A=S*T*۱/۲

هزینه تابلو های تبلیغاتی برای یک سال = A مساحت تابلو = S

قیمت منطقه ای تعدیل شده = T

۹- نصب تابلو های موقت (کارتن پلاست و ......)

الف : تابلو های موقت که جنبه فرهنگی دارند و با مجوز سازمان نصب شده باشند معاف است.

ب : تابلو های موقت که جنبه تبلیغاتی دارد و به ازای هر متر مربع مبلغ ۱۰۰۰۰۰ ریال با مجوز سازمان جهت یک هفته و جمع آوری توسط خود درخواست کننده انجام شود .

  • دلایل شاکی برای ابطال مقرره مورد شکایت :

شاکی به موجب دادخواست تقدیمی اعلام کرده است که به موجب فصل چهاردهم از عوارض مصوب سال ۱۳۹۵ (مصوبه شورای اسلامی شهرکرد با عنوان هزینه تبلیغات از بابت نصب تابلو سر درب واحد های صنفی حتی در مجتمع های تجاری و به صورت پلاکارد و غیره با این توجه که تابلو ها جنبه تبلیغاتی دارد مبالغی به عنوان عوارض سالیانه اخذ می شود لیکن از آنجا که تابلو های سردرب اماکن تجاری و یا نوشته شده بر شیشه اماکن تجاری بین معرف محل استقرار اصناف این اماکن است و وسیله تبلیغاتی در زمینه ارائه خدمات مربوطه شناخته نمی شود و اصولا شهرداری در این خصوص ارائه کننده خدمت خاصی نبود .که استحقاق دریافت آن را داشته باشد و با توجه به بند (د) از ماده ۷۱ قانون شوراها تصویب نرخ خدمات ارائه شده توسط شهرداری و سایر سازمانهای وابسته به آن با رعایت آئین نامه مالی و معاملاتی جزو وظایف شوراهای اسلامی اعلام شده است و در این خصوص خدمتی ارائه نمی شود بنابراین درخواست ابطال مصوبه فوق مورد استدعاست .

  • خلاصه مدافعات طرف شکایت

شورای اسلامی شهرکرد در پاسخ به شکایت شاکی بموجب جوابیه ثبت شده به شماره ۷۹۹ مورخ ۲۱/۴/۹۶ اجمالا توضیح داده است :

الف ) عوارض مورد شکایت به استناد بند (د) از ماده ۷۱ قانون شوراها و مواد ۷۷ و ۹۴ همین قانون مبنی باستناد ماده ۵۰ قانون مالیات بر ارزش افزوده برقرار شده است و واجد بند ۲۶ ماده ۷۱ این قانون که مربوط به جهات خدمات می باشد نمی شود و برقراری عوارض بخاطر عارضه ای است که از سوی یک فعالیت به شهرداری می شود .

ب) به استناد ضوابط و مقررات فضا سازی شهری و تبلیغات محیطی شهرکرد که بر گرفته از ضوابط کشوری مصوب شورای عالی شهرسازی و معماری کشور می باشد شرایطی را برای معاف بودن صنوف از عوارض مورد بحث بابت تابلوی معرفی واحد صنفی تعریف نموده است بدین قرار که اگر تابلوی معرف واحد صنفی بصورت همگون و با کادر هماهنگ با دیگر واحدهای صنفی بودن تبلیغات و حتی با ۳۰ درصد تبلیغات صنفی در سطح تابلو تهیه و نصب شده باشد از عوامل موضوعه معاف است. بنابراین در پایان استدعا دارد با صدور رای شایسته شهرداری شهرکرد را که یک دستگاه تماما خدمات رسان بدون برخورداری از بودجه دولتی است حمایت فرمایید .

هیات تخصصی عمران ،شهرسازی و اسناد دیوان عدالت اداری با حضور اعضاء تشکیل پس از ملاحظه پرونده و اسناد و مدارک موجود در آن و بعد از قرائت گزارش عضو ممیز و بررسی و انجام مشاوره و به اتفاق آراء اعضاء حاضر به شرح ذیل مبادرت به صدور رای می نماید.

  • رای هیات تخصصی عمران ، شهرسازی و اسناد :

طبق بند ۱۶ قانون تشکیلات ، وظایف و انتخابات شوراهای اسلامی کشور و انتخاب شهرداران مصوب ۱۳۷۵ تصویب لوایح برقراری یا لغو عوارض شهر و همچنین تغییر نوع و میزان آن با در نظر گرفتن سیاست های عمومی دولت که از سوی وزارت کشور اعلام می شود از جمله وظایف و مسئولیتهای شورای اسلامی شهرها محسوب شده و در تبصره یک ماده ۵۰ قانون مالیات بر ارزش افزوده مصوب ۱۳۸۷ وضع عوارض محلی جدید که تکلیف آنها در این قانون مشخص نشده باشد ، با رعایت مقررات مربوطه تجویز شده است . و همچنین در رای شماره ۵۵۱ مورخ ۲۰/۸/۱۳۹۲ هیات عمومی دیوان عدالت اداری وضع عوارض بر تابلوهای تبلیغاتی را مغایر قانون و خارج از حدود تشخیص نگردیده است ، بنابراین فصل چهاردهم تحت عنوان عوارض هزینه تبلیغات از تعرفه عوارض شهرداری شهرکرد در سال ۱۳۹۵ از مصوبه شورای اسلامی شهرکرد مغایر قانون و خارج از حدود اختیارات قانونی نبوده و به استناد مواد ۱۲ و ۸۴ قانون تشکیلات و آئین دادرسی دیوان عدالت اداری رای به رد شکایت صادر می شود . این رای ظرف ۲۰ روز از تاریخ صدور از سوی رئیس محترم دیوان یا ده نفر از قضات محترم دیوان عدالت اداری قابل اعتراض است .

جواد جباری

رئیس هیات تخصصی عمران ، شهرسازی و اسناد

دیوان عدالت اداری


کدمنبع: 11048