رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری درباره ابطال ماده ۸ آئین نامه اجرائی ماده ۳۳ قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو

رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری درباره ابطال ماده ۸ آئین نامه اجرائی ماده ۳۳ قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان

رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری درباره ابطال ماده ۸ آئین نامه اجرائی ماده ۳۳ قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان
مرجع صادر کنندههیأت تخصصی دیوان عدالت اداری
موضوعابطال ماده ۸ آئین نامه اجرائی ماده ۳۳ قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان
کلاسه پروندهه ع/۹۵/۱۴۰۲
تاریخ رأیيکشنبه ۲۷ اسفند ۱۳۹۶
شماره دادنامه۳۷۳

هیأت تخصصی اراضی، محیط زیست و صنایع

شماره پرونده : ه ع/۹۵/۱۴۰۲ دادنامه : ۳۷۳ تاریخ : ۲۷/۱۲/۹۶

شاکی : آقای محمود رحمانی

طرف شکایت : هیأت وزیران

موضوع شکایت وخواسته: ابطال ماده ۸ آئین نامه اجرائی ماده ۳۳ قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان

متن مقرره مورد شکایت

ماده (۸) آیین نامه اجرایی ماده ۳۳ قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان مصوب ۱۳۸۳ هیات محترم وزیران عبارتند از :

ماده ۸- سازمان نظام مهندسی استان موظف به نظارت بر حسن انجام خدمات اشخاص حقوقی و دفاتر مهندسی طراحی ساختمان می باشد و در صورت مشاهده تخلف باید مراتب را حسب مورد برای رسیدگی و اتخاذ تصمیم به شورای انتظامی استان ، سازمان مسکن و شهرسازی استان و سایر مراجع قانونی ذیربط اعلام نمایند. درصورت احراز هرگونه تخلف ، برخورد انضباطی تا حد ابطال پروانه اشتغال صورت خواهد پذیرفت.

  • دلایل شاکی برای ابطال مقرره مورد شکایت

براساس ماده (۸) قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان ، سازمان نظام مهندسی استان دارای ارکانی مانند مجمع عمومی ، هیأت مدیره ، شورای انتظامی و بازرسان است. که هر یک از ارکان آن دارای وظایف متفاوتی است ، و باتوجه به بند (۵ ) ماده (۱۵) و تبصره ذیل ماده (۱۷) قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان نظارت بر حسن انجام خدمات مهندسی توسط اشخاص حقیقی و حقوقی در طرحها و فعالیتهای غیر دولتی در حوزه استان و تعقیب متخلفان از طریق مراجع قانونی ذیصلاح را از اهم وظایف هیات مدیره می داند. و قانونگذار این وظیفه را به یکی از ارکان سازمان نظام مهندسی یعنی هیات مدیره واگذار کرده است. و برای سایر ارکان نظام مهندسی وظایف متفاوتی در نظر گرفته است.و واگذاری یکی از وظایف هیات مدیره به سازمان نظام مهندسی استان خلاف اهداف قانونگذار است. و تبصره ذیل ماده (۱۷) این قانون تاکید دارد در حل مناقشات در مراجع قضایی برای رسیدگی به شکایات و دعاوی مطروح علیه اعضای سازمان استان که منشاء آنها امور حرفه ای باشد. هیات مدیره مکلف است نظر کارشناسی براساس وظایف محوله با ذکر دلیل به مراجع قضایی اعلام نماید. بدیهی است این نظر قابل استناد خواهد بود. بنابراین در ماده (۸) آیین نامه اجرایی ماده ۳۳ قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان هیات مدیره استان باید جایگزین سازمان نظام مهندسی استان گردد. بنابه مراتب فوق و نظر به مغایرت ماده (۸) آیین نامه اجرائی مذکور با ماده (۸) ، بند (۵) ماده (۱۵) ، تبصره ذیل ماده (۱۷) قانون مهندسی و کنترل ساختمان ، ابطال آن مورد استدعاست.

  • خلاصه مدافعات طرف شکایت

باتوجه به اینکه برابر ماده ۱۴ قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان هیأت مدیره سازمان نظام مهندسی ساختمان استان به عنوان نماینده سازمان محسوب می گردد لذا ماده ۸ آئین نامه موصوف به موجب آن سازمان نظام مهندسی استان را مسئول نظارت بر انجام خدمات اشخاص حقوقی و دفاتر مهندسی نموده است مغایرتی با بند ۵ ماده ۱۵ قانون مذکور ندارد. رد شکایت مطروحه مورد استدعا می باشد.

رای هیأت تخصصی اراضی ، محیط زیست و صنایع

باتوجه به اینکه برابر ماده ۱۴ قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان هیأت مدیره سازمان نظام مهندسی استان نماینده این سازمان می باشد بنابراین حق نظارت بر انجام خدمات اشخاص حقوقی و دفاتر مهندسی را داشته و ماده ۸ آئین نامه قانون نظام مهندسی مغایرتی با بند ۵ ماده ۱۵ قانون مذکور ندارد لذا با اجازه حاصله از ماده ۸۴ قانون دیوان حکم به رد شکایت به اتفاق آراء صادر و اعلام می گردد رای صادره ظرف بیست روز از تاریخ صدور از ناحیه ده نفر از قضات و رئیس دیوان قابل اعتراض است./ح

جعفری ورامینی

رئیس هیأت تخصصی اراضی، محیط زیست و صنایع

دیوان عدالت اداری


کدمنبع: 11250