رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری درباره ابطال مصوبه شماره ۲۵۲۳- ۷/۱۱/۹۷ اصلاحیه مصوبه چگونگی محاسبه و اخذ بهای خدمات مدیریت پسماند

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو

رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری درباره ابطال مصوبه شماره ۲۵۲۳- ۷/۱۱/۹۷ اصلاحیه مصوبه چگونگی محاسبه و اخذ بهای خدمات مدیریت پسماند

رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری درباره ابطال مصوبه شماره ۲۵۲۳- ۷/۱۱/۹۷ اصلاحیه مصوبه چگونگی محاسبه و اخذ بهای خدمات مدیریت پسماند
مرجع صادر کنندههیأت تخصصی دیوان عدالت اداری
موضوعابطال مصوبه شماره ۲۵۲۳- ۷/۱۱/۹۷ اصلاحیه مصوبه چگونگی محاسبه و اخذ بهای خدمات مدیریت پسماند
کلاسه پرونده۹۹۰۰۳۷۹
تاریخ رأیدوشنبه ۱۶ فروردين ۱۴۰۰
شماره دادنامه۱۴۰۰۰۹۹۷۰۹۰۶۰۱۰۰۰۴

هیات تخصصی شوراهای اسلامی

شاکی : خانم سمانه ابوترابی به وکالت از بانک ایران زمین

طرف شکایت : شورای اسلامی شهر تهران و شهرداری تهران

موضوع شکایت و خواسته :ابطال مصوبه شماره ۲۵۲۳- ۷/۱۱/۹۷ اصلاحیه مصوبه چگونگی محاسبه و اخذ بهای خدمات مدیریت پسماند

شاکی دادخواستی به طرفیت شورای اسلامی شهر تهران و شهرداری تهران به خواسته ابطال مصوبه شماره ۲۵۲۳- ۷/۱۱/۹۷ اصلاحیه مصوبه چگونگی محاسبه و اخذ بهای خدمات مدیریت پسماند به دیوان عدالت اداری تقدیم کرده که به هیأت عمومی ارجاع شده است متن مقرره مورد شکایت به قرار زیر می باشد :

شناسه مصوبه ۲۵۲۳ رده بندی مصوبه : ۵/۱۱۹/۹۷/۵

ماده واحده:

با عنایت به ماده هشتم (۸) قانون مدیریت پسماندها مصوب ۲۰/۲/۱۳۸۳ مجلس شورای اسلامی و آیین نامه اجرایی قانون مذکور مصوب ۵/۵/۱۳۸۴ هیأت وزیران و در اجرای بند بیست و ششم (۲۶) ماده هشتادم (۸۰) قانون تشکیلات، وظایف و اختیارات شوراهای اسلامی کشور و انتخاب شهرداران مصوب ۱/۳/۱۳۷۵ مجلس شورای اسلامی و اصلاحات بعدی آن و بند دوم ذیل تصویب نامه شماره ۲۸۵۱۰/ت ۵۱۰۲۴- ۹/۳/۱۳۹۴ هیأت وزیران در خصوص محاسبه بهای تمام شده پسماند، مصوبه ابلاغی به شماره ۳۱۸۷/۱۲۶۰/۱۶۰ مورخ ۲/۳/۱۳۸۸ و اصلاحات بعدی آن به شرح ذیل اصلاح و به شهرداری تهران اجازه داده می شود در سال ۱۳۹۷ بهای خدمات مدیریت پسماند مسکونی و غیر مسکونی را براساس این مصوبه محاسبه و پس از وصول به حساب درآمدی شهرداری تهران واریز نماید.

الف) بهای خدمات مدیریت پسماند عادی برای اماکن مسکونی به شرح ذیل محاسبه می شود:

C=F×۳۶۵×R(

بهای سالانه خدمات مدیریت پسماند عادی یک خانوار شهری در شهر تهران = C

(بعد خانوار براساس سرشماری نفوس در شهر تهران) ۱/۳ نفر = F

(سرانه تولید پسماند مسکونی در شهر تهران) ۷۵% کیلوگرم در روز = R

(هزینه جمع آوری و حمل یک کیلوگرم پسماند عادی در شهر تهران) ۷۵۰ ریال =

(هزینه دفع یک کیلوگرم پسماند عادی در شهر تهران) ۴۵۰ ریال =

() ضریب تعدیل منطقه =

با شرط (۵/۱ برای هر واحد مسکونی

(ضریب تشویقی جهت گسترش تفکیک از مبداء ۱ =

تعداد روزهای سال = ۳۶۵

ب) بهای خدمات مدیریت پسماند عادی غیر مسکونی به شرح زیر محاسبه می گردد:

C=

بهای سالانه خدمات مدیریت پسماند واحد غیر مسکونی در شهر تهران = C

متوسط تولید روزانه پسماند هر فعالیت { مطابق جدول پیوست ممهور به مهر شورای اسلامی شهر تهران} =

(هزینه جمع آوری و حمل یک کیلوگرم پسماند عادی در شهر تهران) ۷۵۰ ریال=

(هزینه دفع یک کیلوگرم پسماند عادی در شهر تهران) ۴۵۰ ریال =

(ضریب تشویقی جهت گسترش تفکیک از مبداء) ۱ =

تعداد روزهای کاری سال = ۲۹۰

ضریب () برای واحدهای غیر مسکونی مشمول عوارض کسب و پیشه

ضریب () برای واحدهای غیر مسکونی که مشمول عوارض کسب و پیشه نمی باشند

مساحت واحد غیر مسکونی (مترمربع) = S

تبصره یکم (۱):

با توجه به بررسی های به عمل آمده و ضرورت حذف عامل ارزش معاملاتی املاک و اصلاح شیوه محاسبه بهای خدمات مدیریت پسماند واحدهای غیر مسکونی از فرمول بند (ب) مصوبه ابلاغی به شماره ۲۰۷۹۲/۲۱۰۱/۱۶۰ مورخ ۶/۸/۹۴، بهای خدمات مدیریت پسماند واحدهای غیر مسکونی در سال ۱۳۹۷ نباید از سه (۳) برابر خدمات مذکور در سال ۱۳۹۵ بیشتر یا از یک سوم (۳/۱) آن در سال ۱۳۹۵ کمتر باشد. برای سنوات آتی شرط مذکور بایستی نسبت به سال ما قبل آن مبنای محاسبه قرار گیرد.

تبصره دوم (۲):

معوقه بهای خدمات مدیریت پسماند عادی سال ۱۳۹۶ واحدهای غیر مسکونی برا اساس این مصوبه محاسبه خواهد شد. اضافه پرداختی های احتمالی مودیان صنفی در مورد فیش های صادره بر مبنای سال ۱۳۹۶ تعدیل و در حساب بستانکاری آنها ثبت و از مبلغ بدهی سال ۱۳۹۷ و عنداللزوم سال های بعد ذینعان کسر می شود.

تبصره سوم (۳):

برای کلیه واحدهای مسکونی که از خدمات مدیریت پسماند بهره مند هستند و فاقد عوارض نوسازی می باشند ضریب() معادل چهاردهم (۴%) محاسبه می گردد.

تبصره چهارم (۴):

درخصوص اماکن، صنوف و مشاغلی که در جدول پیوست این مصوبه برای آنها ضریب () مشخص نشده است، مقدار ضریب مذکور معادل با حداقل ضریب () تعیین شده در جدول پیوست (۷/۲ کیلوگرم در روز) در نظر گرفته می شود.

تبصره پنجم (۵):

اشخاص حقیقی و حقوقی بهره بردار (مالکین و ذینفعان) واحدخای مسکونی و غیر مسکونی واقع در محدوده قانونی شهر و حریم تهران (در صورت ارائه خدمات در حریم تهران) مکلف به پرداخت بهای خدمات مدیریت پسماند می باشند. در صورت نقل و انتقال املاک یا واگذاری بدون پرداخت و تسویه حسای، بدهی معوقه بهای خدمات مدیریت پسماند آن واحدها به عهده شخص انتقال گیرنده است.

تبصره ششم (۶):

در راستای حفظ و بهبود وضعیت محیط زیست ناشی از تولید و دفع پسماند، شهرداری تهران مکلف است برای سال ۱۳۹۸ همکاری دستگاه های اجرایی و نهادهای ذیربط و استفاده از ابزارهای قانونی در جهت پیگیری و تحقق برآورد هزینه های محیط زیستی مرتبط اقدام نماید.

تبصره هفتم (۷):

به منظور جلوگیری از توقف عملکرد مدیریت اجرایی و صدور به موقع قبوض بهای خدمات مدیریت پسماند توسط شهرداری تهران در سال ۱۳۹۸، ضرایب جمع آوری و ذفع () به میزان یک و بیست و پنج (۲۵/۱) نسبت به سال ۱۳۹۷ محاسبه می شود.

تبصره هشتم (۸):

شهرداری تهران موظف است گزارش اقدامات انجام گرفته در خصوص مفاد این مصوبه و همچنین تفکیک پسماند از مبدأ را هر سه ماه یکبار به شورای اسلامی شهر تهران گزارش نماید.

ج) متن زیر جایگزین تبصره پنجم (۵) مصوبه ابلاغی به شماره ۲۰۷۹۲/۲۱۰۱/۱۶۰ مورخ ۶/۸/۱۳۹۴ می شود:

تبصره پنجم (۵)- اصلاحی:

شهرداری تهران (سازمان مدیریت پسماند) موظف است نسبت به ارائه خدمات به کلیه تولیدکنندگان پسماندهای عادی در محدوده قانونی و خدماتی شهر تهران اقدام و هزینه های مرتبط را مطابق، این مصوبه و بر مبنای قبوض صادره مطالبه نماید.

ردیف

کد تعرفه

نوع فعالیت

متوسط بودن پسماند

۵۹۴

۴۱۰۱۶۰

شعبه بانکها

۸,۵

دلایل شاکی برای ابطال مقرره مورد شکایت

بانک ایران زمین با وکالت آقای یحیی نوروزی و خانم سمانه ابوترابی دادخواستی بطرفیت شورای اسلامی شهر تهران و شهرداری تهران بخواسته ابطال مصوبه شماره ۲۵۲۳ (رده بندی مصوبه ۵۰۹۷۰۱۱۹۰۵) مورخ ۷/۱۱/۹۷ شورای اسلامی شهر تهران موضوع اصلاحیه مصوبه چگونگی محاسبه و اخذ بهای خدمات مدیریت پسماند ابلاغی به شماره ۳۱۸۷/۱۲۶۰/۱۶۰ مورخ ۲/۳/۸۸ و اصلاحیات بعدی آن به هیأت محترم دیوان عدالت اداری تقدیم نموده است (صفحات ۲۴ الی ۲۹) و به ضمیمه دادخواست خود تصویر مصوبه فوق الاشاره و تصویر قبوض پسماند نمود و طی شرح دادخواست تقدیمی، وفق بند ب مصوبه فوق الذکر، نحوه محاسبه بهای خدمات مدیریت پسماند عادی غیر مسکونی بوده که طی فرمول مشخص شده است که متوسط روزانه را بالا برای هر یک از شعب بانکی ۵/۸ کیلوگرم تعیین شده (فرمول ۱ w) و با توجه به حجم بالای کاری بانک باید اصلاح شود و بانکها را مشمول عوارض کسب و پیشه دانسته که قبلا این امر باطل شده است بعبارتی عوارض کسب و پیشه را به عنوان ضریب محاسبه پسماند غیر مسکونی در نظر گرفتند در حالیکه اخذ عوارض کسب و پیشه از بانک وفق رأی وحدت رویه ۳۴۴- ۲۱/۴/۸۸ و تبصره ۵ ماده ۱۰۰ قانون شهرداری و آراء شماره ۲۱۹ و ۲۲۰- ۲۶/۴/۹۱ و شماره ۱۱۱- ۲۳/۲/۸۲ و ۲۲۱- ۲۶/۴/۹۱ آرای هیأت عمومی هم استناد شده است و از طرفی محاسبه سال ۹۶ پسماند و حق مصوبه فوق الذکر انجام می شود و نسخه آخر موضوع رابط و تناسب بین عوارض دریافتی و خدمات ارائه شده بیان گردید که برابر ماده ۹۲ قانون دیوان عدالت اداری خواستار ابطال مصوبه فوق الاشاره شده است در صفحه ۵۲ پرونده مشاور محترم رئیس دیوان اعمال ماده ۹۲ قانون اخیرالذکر در مانحن فیه ساری و جاری ندانسته و به همین جهت خواستار اعلام مستند شاکی شده است. بصورت کاملتر مشاور محترم مخالفت نموده است.

شورای اسلامی شهر تهران طی لایحه دفاعی شماره ۱۰۰۸۷/۱۶۰ مورخ ۱۴/۵/۹۹ در صفحات ۵۶ تا ۵۹ طی ۱۶ بند تقدیم نمود:

که اعتراض شاکی به نحوه محاسبه، از طریق دیوان نبوده و دادخواست اصلاح مصوبه طی نمودن مسیر مقرر در قانون را دارد و برابر ماده ۸ آئین نامه نحوه وضع و وصول عوارض مصوب ۷۸ هیأت وزیران اعتراض به نحوه محاسبه مرجع آن را کمیسیون ماده ۷۷ قانون شهرداری تعیین نموده و شاکی هم چنانچه معترض هست از طریق همین کمیسیون عمل نماید و در خصوص اعمال ۹۶ هم وفق بند ۲ ذیل تبصره ۴ مصوبه مذکور مربوط به اصلاحیه مصوبه چگونگی محاسبه و اخذ بهای مدیریت پسماند که در تاریخ ۱۴/۲/۹۳ به تصویب رسیده می باشد و معوقات از سال ۹۳ بوده است و اساسا اعراض شاکی به مصادیق این بهای خدمات است که برابر تبصره ۴ ذیل ماده ۵۵ اخذ هزینه حمل زباله می باشد. موضوع ممنوعیت عطف به ماسبق شدن قوانین از سوی شاکی اعلام شد درحالیکه متن مصوبه اصل ۱۴/۲/۹۳ و ۷/۱۱/۹۷ این امر پیش بنی شده و در اصل مربوط به مصوبات ۹۳ و ۹۷ می باشد.

هیأت تخصصی شوراهای اسلامی دیوان عدالت اداری با حضور اعضاء تشکیل ، پس از ملاحظه پرونده و اسناد و مدارک موجود در آن و بعد از قرائت گزارش عضو ممیز و بررسی و انجام مشاوره به اتفاق آراء اعضاء حاضر در جلسه به شرح ذیل مبادرت به صدور رأی می نماید .

رأی هیات تخصصی شوراهای اسلامی

مطابق ماده ۷ قانون مدیریت پسماندها مصوب ۲۰/۱۲/۱۳۸۳ مدیریت اجرای کلیه پسماندها غیر از صنعتی و ویژه در شهرها به عهده شهرداری است و براساس ماده ۸ قانون مذکور مدیریت اجرایی می توانند هزینه های مدیریت پسماند را از تولید کننده پسماند با تعرفه هایی که طبق دستور العمل وزارت کشور توسط شورای اسلامی بر حسب نوع پسماند تعیین می شود ، دریافت نموده و فقط صرف هزینه های مدیریت پسماند نماید. از سوی دیگر آئین نامه اجرائی قانون مدیریت پسماند و دستورالعمل اجرائی آن وضع بهای خدمات برای حمل ، تفکیک و پردازش پسماندهای عادی توسط شورای اسلامی شهرها را تجویز نموده است و طبق رای شماره ۹۷۸ مورخ ۲۲/۱۲/۱۳۹۰ هیات عمومی دیوان عدالت اداری چگونگی محاسبه و اخذ بهای خدمات مدیریت پسماند مغایر قانون و خارج از حدود اختیارات تشخیص نگردیده است بنابراین مصوبه به شماره شناسه ۳۵۲۳ مورخ ۷/۱۱/۹۷ مصوب شورای اسلامی شهر تهران تحت عنوان اصلاحیه مصوبه چگونگی محاسبه و اخذ بهای خدمات مدیریت پسماند

مغایر قانون و خارج از حدود اختیار نبوده و به استناد مواد ۱۲ و ۸۴ قانون تشکیلات و آئین دادرسی دیوان عدالت اداری رأی به رد شکایت صادر می شود. این رأی ظرف بیست روز از تاریخ صدور از سوی رئیس محترم دیوان یا ده نفر از قضات محترم دیوان عدالت اداری قابل اعتراض است./ت

جواد جباری

رئیس هیأت تخصصی شوراهای اسلامی

دیوان عدالت اداری


کدمنبع: 14164