رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری درباره ابطال مصوبه شماره ۴۹۸۶/۲/ش مورخ ۷/۱۲/۸۵ شورای اسلامی شهر مشهد دایر به لزوم اجرای نورگیر در حیاط خلوت

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو

رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری درباره ابطال مصوبه شماره ۴۹۸۶/۲/ش مورخ ۷/۱۲/۸۵ شورای اسلامی شهر مشهد دایر به لزوم اجرای نورگیر در حیاط خلوت

رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری درباره ابطال مصوبه شماره ۴۹۸۶/۲/ش مورخ ۷/۱۲/۸۵ شورای اسلامی شهر مشهد دایر به لزوم اجرای نورگیر در حیاط خلوت
مرجع صادر کنندههیأت تخصصی دیوان عدالت اداری
موضوعابطال مصوبه شماره ۴۹۸۶/۲/ش مورخ ۷/۱۲/۸۵ شورای اسلامی شهر مشهد دایر به لزوم اجرای نورگیر در حیاط خلوت
کلاسه پروندهه ع /۹۵ /۱۴۳۸
تاریخ رأیچهارشنبه ۱۸ بهمن ۱۳۹۶
شماره دادنامه۳۰۰

هیأت تخصصی عمران ، شهرسازی و اسناد

شماره پرونده : ه ع /۹۵ /۱۴۳۸ دادنامه: ۳۰۰ تاریخ : ۱۷/۱۱/۹۶

شاکی : علی اکبر علی یاری بروجنی

طرف شکایت : شورای اسلامی شهر مشهد

موضوع شکایت و خواسته : ابطال مصوبه شماره ۴۹۸۶/۲/ش مورخ ۷/۱۲/۸۵ شورای اسلامی شهر مشهد دایر به لزوم اجرای نورگیر در حیاط خلوت

  • متن مقرره مورد شکایت

ابلاغ مصوبه

با احترام لایحه شماره ۵۹۵۱۹/۲۱ مورخه ۲۶/۹/۸۵ در ارتباط با تدقیق ضوابط احداث پنجره حیاط خلوت در جلسه علنی مورخه ۷/۱۲/۸۵ شورای اسلامی شهر مطرح شد و به شرح زیر به تصویب رسید.

متن مصوبه

ماده واحده – در اجرای مصوبه مورخه ۲۷/۳/۶۱ کمیسیون ماده پنج و به منظور افزایش بهره مندی ساکنان ساختمانهای شمالی از نور طبیعی با رعایت عدم مشرفیت به منازل مجاور ، ضوابط و مقررات نصب پنجره های حیاط خلوت به شرح زیر تعیین و مالکان املاک و شهرداری موظف به رعایت آن می باشند.

۱- نصب پنجره های حیاط خلوت در ارتفاع ۷۰/۱ متر از کف ، در جهت عدم مشرفیت به مستحدثات مجاور ، به منظور افزایش بهره مندی ساکنان منازل از نور طبیعی ، به صورت پوشش جداره با استفاده از مصالح جدید در زیر ارتفاع ۷۰/۱ متر و حداکثر تا ارتفاع ۲۰/۱ متری با رعایت موارد زیر در ساختمان های شمالی بلامانع است.

۱- مصالح مورد استفاده باید به گونه ای در داخل دیوار کار گذاری شود که ثابت بوده و قابل تغییر و جابجایی نباشد.

۲- ضمن کمک به تامین نور ، مانع دید از داخل ساختمان به فضای خارج و ایجاد مزاحمت باشد.

۳- به استحکام بنای ساختمان لطمه وارد ننماید.

۴- در صورتیکه از جنس شیشه استفاده می شود باید نشکن باشد.

بدیهی است این مصوبه با رعایت ماده ۸۰ قانون تشکیلات ، وظایف و انتخابات شوراهای اسلامی کشور مصوب ۱۳۷۵ قابل اجرا می باشد.۴ الف ۷/۱۲

دلایل شاکی برای ابطال مقرره مورد شکایت

شاکی بموجب دادخواستی ابطال مصوبه شماره ۴۹۸۶/۲/ش مورخ ۷/۱۲/۸۵ شورای اسلامی شهر مشهد دایر بر لزوم اجرای نورگیر در حیاط خلوت را خواستار گردیده و در جهت تبیین خواسته اعلام کرده است : ( شماره مصوبه در متن دادخواست قید نشده ، ضمیمه شده است )

۱- مستندا به ماده ۱۳۳ قانون مدنی ، مشعر بر اینکه هر شخصی می تواند در دیوار و بنای اختصاصی خود ، مشرف بر خانه همسایه پنجره باز کند و همسایه حق منع او را ندارد ، مصوبه مورد شکایت ، لیکن املاک را که قصد احداث پنجره در دیوار خانه خویش مشرف به همسایه جنوبی دارند ، منع نموده و صرفا این حق را به صاحبان املاک شمالی اعطاء نموده که می توانند با احداث پنجره به نحوی که از کف آپارتمان یک متر و هفتاد سانتی متر بالاتر باشد اقدام کنند.

۲- مصوبه مذکور مغایر با شرع مقدس و خلاف قاعده فقهی و حدیث نبوی ((لاضرر)) و ((الناس مسلطون علی اموالهم)) می باشد.

( این قسم از شکایت مطابق نامه شماره ۲۷۵۹/۱۰۲/۹۶ مورخ ۱۲/۷/۹۶ شورای نگهبان ، خلاف موازین شرع شناخته نشد)

  • خلاصه دفاعیه طرف شکایت :

در پاسخ به شکایت مذکور ، رئیس شورای اسلامی شهر مشهد با ارسال لایحه به شماره ۴۴۶۵/۹۶/۴/ش مورخ ۲۵/۳/۹۶ توضیح داده است که :

۱- مصوبه معترض عنه در راستای اجرایی شدن مصوبه کمیسیون ماده پنج مورخ ۲۷/۳/۶۱ ناظر بر احداث حیاط خلوت در املاک شمالی با رعایت حد نصاب های مقرر در آن است و تعارض و همپوشانی با موضوع حکم ماده ۱۳۳ قانون مدنی ندارد.

۲- وفق ردیف (د) از بند ۶-۱-۸ طرح تفصیلی طرح جامع مشهد مصوب شورای عالی شهرسازی و معماری ، که رعایت مفاد آن برای شهرداری مربوطه الزامی است ، احداث هرگونه پنجره یا روزن نورگیر یا هواکش یا هرگونه برجستگی بر روی نور مشترک دو ملک از هر ملک به سوی ملک همسایه ممنوع است.

۳- با توجه به تصریح ماده ۶۳۳ قانون مدنی به روزنه یا شبکه ، هویداست که مفهوم پنجره کاملا متفاوت از آن است و توسل شاکی به مستند مذکور جهت دفاع از قانونی بودن نصب پنجره بر روی دیوار مشترک به همسایه ، خروج موضوعی از تنازع فعلی دارد و قابل استناد نمی باشد.

۴- باستناد ماده ۱۳۰ قانون مدنی ، قانونگذار خود مانع اصلی در احداث هرگونه پنجره و درب و خروجی از فضای مجازی – املاک مجاور به یکدیگر می باشد و بالتبع مصوبات مورد شکایت همگی در راستای قانون و حفظ حقوق شرعی و قانونی مالکین وضع شده اند.

  • چنانچه ادعای مغایرت مقرره مورد اعتراض با موازین شرعی مطرح شده است نظریه شورای نگهبان نوشته شود :

خلاف موازین شرع شناخته نشد.

هیأت تخصصی عمران ، شهرسازی و اسناد دیوان عدالت اداری با حضور اعضاء تشکیل ، پس از ملاحظه پرونده و اسناد و مدارک موجود در آن و بعد از قرائت گزارش عضو ممیز و بررسی و انجام مشاوره به اتفاق آراء اعضاء حاضر به شرح ذیل مبادرت به صدور رأی می نماید .

رأی هیات تخصصی عمران ، شهرسازی و اسناد

طبق بند ۹ ماده ۷۱ قانون تشکیلات ، وظایف و انتخابات شوراهای اسلامی کشور و اصلاحات بعدی تصویب آئین نامه های شهرداری پس از رسیدگی به آنها با رعایت دستورالعملهای وزارت کشور جزء وظایف و اختیارات شوراهای اسلامی شهرهاست و طبق بند ۴ ماده ۲ قانون تاسیس شورایعالی شهرسازی و معماری ایران تهیه و تصویب ضوابط و مقررات طرحهای جامع شهری از اختیارات شورایعالی شهرسازی معماری ایران است و در ردیف د از بند ۶-۱-۸ طرح جامع مشهد حیاط خلوت به منظور نورگیری برای اطاق و یا آشپزخانه به مساحت ۱۲ متر تجویز شده است و شورای محترم نگهبان طبق نظریه شماره ۲۷۵۹/۱۰۲/۹۶ مورخ ۱۲/۷/۱۳۹۶ مصوبه شماره ۴۹۸۶/۲/ش مورخ ۷/۱۲/۱۳۸۵ شورای اسلامی شهر مشهد خلاف موازین شرع نشناخته است بنابراین مصوبه مورد شکایت مغایر قانون و خارج از حدود اختیار نبوده و به استناد مواد ۱۲ و ۸۴ قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری رأی به رد شکایت صادر می شود . این رأی ظرف ۲۰ روز از تاریخ صدور از سوی رئیس محترم دیوان یا ده نفر از قضات محترم دیوان عدالت اداری قابل اعتراض است . /ت

جواد جباری

رئیس هیأت تخصصی عمران ، شهرسازی واسناد

دیوان عدالت اداری


کدمنبع: 11176