رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری درباره ابطال نامه شماره ۷۰۰۶/۹۱۲۵۰ مورخ ۲/۸/۹۱ سازمان میراث فرهنگی

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو

رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری درباره ابطال نامه شماره ۷۰۰۶/۹۱۲۵۰ مورخ ۲/۸/۹۱ سازمان میراث فرهنگی

رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری درباره ابطال نامه شماره ۷۰۰۶/۹۱۲۵۰ مورخ ۲/۸/۹۱ سازمان میراث فرهنگی
مرجع صادر کنندههیأت تخصصی دیوان عدالت اداری
موضوعابطال نامه شماره ۷۰۰۶/۹۱۲۵۰ مورخ ۲/۸/۹۱ سازمان میراث فرهنگی
کلاسه پرونده۱۹/۹۴
تاریخ رأیچهارشنبه ۲۷ بهمن ۱۳۹۵
شماره دادنامه۲۷۷

هیأت تخصصی پژوهشی و فرهنگی

شماره پرونده : ه ع /۹۴/۱۹ دادنامه : ۲۷۷ تاریخ : ۲۷/۱۱/۹۵

شاکی : آقای محمد مهدی خورسند نیا با وکالت آقای مظاهر محمدی

طرف شکایت : سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستگی و گردشگری – اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گیلان

موضوع شکایت و خواسته: ابطال نامه شماره ۷۰۰۶/۹۱۲۵۰ مورخ ۲/۸/۹۱ سازمان میراث فرهنگی


متن مقرره مورد شکایت

نظر به ماده دوم قانون تشکیل سازمان میراث فرهنگی و گردشگری و در اجرای بند دوازدهم از ماده سوم قانون اساسنامه سازمان میراث فرهنگی کشور و قانون راجع به حفظ آثار ملی مصوب سال ۱۳۰۹ و نظامنامه اجرایی قانون اخیر الذکر، بدین وسیله نقشه عرصه، حریم و ضوابط حفاظتی و معماری مربوط به آثار تاریخی "میدان شهرداری، خیابان امام خمینی، سبزه میدان و آثار پیرامون مطابق لیست پیوست " واقع در شهر رشت ابلاغ می گردد.

محدوده حریم آثار مذکور تحت حفاظت و نظارت این سازمان می باشد و هرگونه دخل و تصرف در محدود حریم و تخلف از ضوابط حفاظتی مربوطه برابر مواد ۵۵۸ لغایت ۵۶۹ از کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی "تعزیرات و مجازات های بازدارنده" جرم محسوب می شود و مرتکب مشمول مجازات های قانونی خواهد بود .

خواهشمند است دستور فرمائید مراتب جهت اطلاع و اجرا به مقامات و مسئولین ذیربط ابلاغ و از نتیجه اقدامات انجام یافته این سازمان را مطلع نمایند.

  • دلایل شاکی برای ابطال مقرره مورد شکایت (حسب مورد با تصریح به مغایرت با قانون یا شرع یا خروج از حدود اختیارات)

موکل طبق مستندات پیوست دادخواست مالکیت شش دانگ رقبه تحت پلاک ثبتی ۱/۲۸۰۱ ، ۲۸۰۱ ، ۲۸۰۲ واقع در خیابان شریعتی سرای میخچی شهرستان رشت می باشد. طرف شکایت بر خلاف ضوابط و مقررات مبادرت به تصمیم غیر قانونی به شماره ۱۱۵۵۶- ۷/۱۲/۸۶ حقوق مالکانه مالک پلاک ثبتی را تضیق و محدود نموده النهایه با طرح شکایت در شعبه اول دیوان عدالت اداری طی دادنامه شماره ۱۰۰۱۸۸ – ۳۱/۱/۹۰ تصمیم مذکور ابطال شده متعاقب آن جهت اخذ پروانه ساخت برای رقبه مذکور مراجعه کرده در این مرحله طرف شکایت با تصمیم غیر قانونی دیگر به شماره ۷۰۰۶ / ۰۹۱۲۵۰ – ۲/۸/۹۱ و شماره ۳۰۰/۱۱۱۵ – ۶/۵/۹۲ به بهانه حریم میراث فرهنگی ملک مذکور را در لیست آثار ملی و تاریخی ثبت نموده، با توجه به دلایل ذیل تصمیمات خوانده در خور ابطال و الغای حقوقی می باشد .

اولا: تصمیم سابق الصدور طرف شکایت که متضمن تضییع حقوق مالکانه بوده به موجب رأی شعبه اول به شماره مذکور ابطال شده است.

ثانیا: طبق قرار کارشناسی انجام شده ملاحظه می گردد املاک دیگری در محدوده مورد نظر سازمان ( جزء آثار ملی ) احداث شده این امر نشان از تبعیض و دو گانگی در تصمیم می باشد .

ثالثا: با توجه به قاعده تسلیط و مواد ۳۰ و ۳۱ قانون مدنی اقدام خوانده بر خلاف مالکیت مشروع و حقوق مالکانه اشخاص بوده تقاضای ابطال آنرا دارم.

  • خلاصه مدافعات طرف شکایت

ملک موصوف نه تنها در حریم بنای تاریخی واقع شده بلکه در محدوده بافت تاریخی شهر رشت بوده که تعیین بافت تاریخی مذکور بر عهده شورای عالی معماری و شهرسازی می باشد. مراتب طی نامه شماره ۷۰۰۶/۹۱۲۵۰ مورخ ۲۳/۷/۹۳ به استانداری گیلان ابلاغ گردیده و در راستای همین تصمیم و برای حفاظت از بافت مذکور طی تصمیم به شماره ۳۰۰/۴۵۶۰ – ۲۳/۷/۹۳ به اداره کل راه و شهرسازی ابلاغ شده به دلیل اینکه ملک شاکی در حریم مجموعه تاریخی واقع شده در راستای رعایت و حفاظت از آثار ملی از صدور پروانه ساختمانی منع شده اند ضمنا در پاسخ به ادعای خواهان چنانچه مستحدثاتی در ۴ طبقه یا بیشتر ساخته شده است جملگی قبل از وضع ضوابط و ابلاغ حریم بوده بعد از ابلاغ هیچ بنایی ساخته نشده، بنابراین درخواست رد شکایت شاکی را داریم .

  • رأی هیات تخصصی پژوهشی و فرهنگی

در خصوص درخواست آقای محمد مهدی خورسند نیا با وکالت آقای مظاهر محمدی به طرفیت سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری به خواسته ابطال تصمیم نامه شماره ۷۰۰۶/۹۱۲۵۰ – ۲/۸/۹۱ با عنایت به مفاد بند ۱۲ ماده ۳ قانون اساسنامه سازمان میراث فرهنگی کشور مصوب ۱۳۶۷ که مشعر بر تعیین حریم بناها، مجموعه ها، محوطه ها و تپه های تاریخی ثبت شده در فهرست آثار ملی از وظایف ذاتی سازمان مذکور بوده، بنابراین خوانده در راستای وظایف محوله برای آثار تاریخی ثبت شده اقدام به تعیین حریم نموده طبیعتا با وارد شدن داخل حریم مشمول ضوابط و مقررات آمره برای حریم آثار تاریخی محسوب می شوند و توجها به اینکه طبق قطعنامه حفظ و مرمت میراث فرهنگی مصوب ۱۹۶۴ که مورد تصویب مرجع قانونگذاری رسیده و علی الخصوص مواد ۱ و ۶ مفهوم آثر تاریخی نه تنها شامل ساختمانهای معماری منفرد می شود بلکه فضاهای شهری و مناظری که گویای یک نمونه خاص فرهنگی تاریخی بوده، علیهذا تصمیم صادره به شماره مذکور منطبق با قوانین و مقررات بوده و خوانده بیش از اختیارات قانونی و یا اذن متعارف از قدرت اجرایی بهره نگرفته که باعث زیان ایشان شود مع الوصف قرار رد شکایت صادر و اعلام می گردد. رأی صادره وفق بند ب ماده ۸۴ قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری ظرف بیست روز از تاریخ صدور از سوی رئیس دیوان و یا ده نفر از قضات دیوان قابل اعتراض می باشد./ز

ذبیح اله واحدی

رئیس هیأت تخصصی پژوهشی و فرهنگی

دیوان عدالت اداری


کدمنبع: 10835