رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری درباره اعتراض به تصمیم اداری شماره ۲۳۵۵۷/۱۴۰/د/۹۱ مورخ ۲۵/۱۱/۹۱

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو

رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری درباره اعتراض به تصمیم اداری شماره ۲۳۵۵۷/۱۴۰/د/۹۱ مورخ ۲۵/۱۱/۹۱

رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری درباره اعتراض به تصمیم اداری شماره ۲۳۵۵۷/۱۴۰/د/۹۱ مورخ ۲۵/۱۱/۹۱
مرجع صادر کنندههیأت تخصصی دیوان عدالت اداری
موضوعاعتراض به تصمیم اداری شماره ۲۳۵۵۷/۱۴۰/د/۹۱ مورخ ۲۵/۱۱/۹۱
کلاسه پروندهه ع/ ۹۴/۱۶
تاریخ رأیشنبه ۱۶ خرداد ۱۳۹۴
شماره دادنامه۳۴۳

دادنامه ۳۴۳ تاریخ صدور ۲۹/۹/۹۴ ۹۴/پ/۳۰

مرجع رسیدگی : هیات تخصصی پژوهشی فرهنگی

شاکی : حسین جودکی

طرف شکایت : دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی تهران

گردشکار:

شاکی طی دادخواست تقدیمی اعلام داشته : هیات امنای دانشگاه علوم پزشکی تهران مصوب نموده طبق آیین نامه شماره ۲۳۵۵۷/۱۴۰/د/۹۱ مورخ ۲۵/۱۱/۹۱ دانشجویان دوره دکتری تخصصی که مدت تحصیل آنها از ۱۲ ترم تجاوز می کند از ترم ۱۳ دانشجو علاوه بر تعهد عدم دریافت کمک هزینه ملزم به ارائه تعهد مبنی بر پرداخت شهریه به مبلغ ۲۵۰۰۰۰۰۰ ریال در هر نیمسال می باشد ( بند ۴) اینجانب در تیرماه ۱۳۹۳ از رساله خود دفاع نموده و در ترم ۱۳ فارغ التحصیل شدم . هم اکنون دانشگاه مدعی است که بنده باید بابت تحصیل در ترم ۱۳ مبلغ مذکور را به دانشگاه پرداخت نمایم . بنا به دلایل زیر چنین تصمیمی غیر منطقی و غیر قانونی می باشد .

۱- این نامه زمانی به دانشگاه ابلاغ شده که یازده ترم از تحصیل من سپری شده و موضوع پرداخت شهریه در ترم ۱۳ ، نه در ابتدای ثبت نام و نه در هیچ وقت دیگری اعلام نشده و من تعهدی بر پرداخت شهریه مذکور نداده ام ، بنابراین اعمال آن در مورد من عطف به ماسبق کردن قانون محسوب می شود که مخالف با اصول ۱۶۹ قانون اساسی و ماده ۴ قانون مد نی و ماده ۱۰ قانون مجازات اسلامی می باشد .

۲- بنده بنا به اعلام خود دانشگاه حائز شرایط آیین نامه استعدادهای درخشان دانشگاه بوده ام و در دوران تحصیل کم کاری نکرده ام و همانطور که طی نامه شماره ۵۹۶۵ مورخ ۸/۱۱/۹۳ خدمت رئیس دانشگاه اعلام نموده ام بخش عمده ای از طولانی شدن مدت تحصیل به سیاستهای خود دانشگاه برمیگردد . لذا از آن مقام محترم تقاضای رسیدگی و رفع ظلم را دارم.

خلاصه مدافعات مشتکی عنه

طرف شکایت در لایحه ارسالی بیان داشته :

۱- اثرات مصوبه مورد بحث به تاریخ بعد از تصویب تسری داشته و شامل شاکی نبوده و شاکی ایرادی به مبانی قانونی مصوبه و مخالف مدلول مصوبه با قانون وارد نکرده ، لذا شکایت مطروحه از مصادیق و موارد مذکور در جزء الف بند ۱ ماده ۱۳ قانون تشکیلات دیوان عدالت اداری نمی باشد و شاکی باید شکایت خود را در شعبه مطرح می نمود و طرح آن در هیات عمومی دیوان فاقد وجاهت قانونی می باشد .

۲- براساس ماده ۵۱ آیین نامه دوره دکتری تخصصی مصوب ۲۱/۸/۸۶ ، در مورد کمک هزینه ضوابطی تعیین شده و بر این اساس دانشگاه اختیار داشته از دانشجویانی که در مدت مجاز ( ۹ نیمسال ) قادر به پایان تحصیل نبوده و در فرصتهای اعطایی فارغ التحصیل شده اند ( مجموعا ۱۲ ترم ) پرداخت کمک هزینه را متوقف کند . باتوجه به صلاحیت قانونی مراجع مذکور ، مصوبات اخیرالذکر برای کلیه دانشجویان شاغل به تحصیل از جمله شاکی لازم الاجرا می باشد .

۳- آقای حسین جودکی در بهمن ماه ۱۳۸۶ در دانشگاه پذیرفته شده و تحصیل خود را آغاز کرده است و در مدت ۹ نیمسال تحصیل خود را به اتمام نرسانده و در پایان ترم ۱۳ و در تاریخ ۴/۴/۱۳۹۳ تحصیل خود را تمام کرده و بر اساس مقررات مذکور در بند ۲ این لایحه ملزم به پرداخت شهریه بوده است که از انجام تکالیف قانونی خودداری و مبادرت به طرح شکایت نموده است .

۴- مقررات مورد عمل ، پس از تصویب در مراجع ذی صلاح برای مشمولین لازم الاجرا بوده و عدم اطلاع شاکی موجبی برای امتناع نامبرده از پرداخت مطالبات قانونی دانشگاه نمی باشد .

۵- اساس خواسته شاکی اصل عطف به ماسبق نشدن اثر قوانین ، موضوع ماده ۴ قانون مدنی می باشد . دیگر موارد استنادی در دادخواست در موضوع شکایت مصداق نداشته و قابلیت استناد ندارد . باتوجه به تاریخ تصویب مقررات مورد بحث درسال ۱۳۸۶ و ۱۳۹۱ و تاریخ فراغت از تحصیل شاکی در سال ۱۳۹۳ ملاحظه می شود که کلا مصوبات قبل از تاریخ فارغ التحصیلی مشارالیه به تصویب رسیده است . لذا باتوجه به مراتب معروضه فوق اتخاذ تصمیم شایسته قانونی را تقاضا دارند .

نظریه تهیه کننده گزارش

با عنایت به اینکه بر اساس محتویات پرونده و اذعان شاکی ، موضوع مورد شکایت از مصوبات هیات امناء دانشگاه می باشد وبا عنایت به اینکه براساس بند ب ماده ۲۰ قانون برنامه پنجم هیات امنا دانشگاه ها اختیار وضع مقررات اداری مالی دانشگاه ها بدون الزام به رعایت سایر قوانین را دارند بنابراین مصوبه مورد اعتراض مغایر قانون و خارج از حدود اختیارات نمی باشد .

تهیه کننده گزارش :

ذبیح اله واحدی

موضوع در جلسه مورخ ۲۸/۷/۹۴هیأت تخصصی پژوهشی فرهنگی دیوان عدالت اداری مطرح، نظریه هیأت به شرح آتی اعلام می گردد .

  • رأی هیات تخصصی پژوهشی فرهنگی

با عنایت به اینکه تصمیم اداری شماره ۲۳۵۵۷/۱۴۰/د/۹۱ – ۲۵/۱۱/۹۱ معاون آموزشی دانشگاه ، در خصوص وصول شهریه از دانشجویان دوره دکتری که طول تحصیل آنان بیش از ۱۲ ترم طول می کشد و از طرفی با عنایت به اینکه عینا متن مصوبه جلسه سی ونهم هیات امناء دانشگاه است و بر اساس حکم بند ب ماده ۲۰ قانون برنامه پنجم توسعه هیات امناء دانشگاه در این خصوص واجد اختیار می باشد و عطف به ماسبق هم نشده زیرا نسبت به دانشجویان در حال تحصیل حاکمیت دارد بنابراین دستورالعمل عام الشمول مذکور مغایر قانون یا خارج از حدود اختیارات تشخیص نمی گردد و در نتیجه رأی به رد شکایت مطروحه صادر و اعلام می گردد . این رأی ظرف مهلت ۲۰ روز پس از صدور از سوی رئیس محترم دیوان عدالت اداری و یا ده نفر از قضات دیوان عدالت اداری قابل اعتراض می باشد . /ز

ذبیح اله واحدی

رئیس هیأت تخصصی پژوهشی فرهنگی

دیوان عدالت اداری

خیابان بهشت (ضلع جنوبی پارک شهر) دیوان عدالت اداری تلفن ۸-۵۶۰۹۰


کدمنبع: 10566