رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری (دادنامه شماره: ۱۳۸)

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو

رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری درباره ابطال مصوبه شماره ۲۳۱- ۱۷/۲/۱۳۸۵ ( الف – ج- د- ه و – ح – تبصره ۱ و۲ - ۲/۲۳۱/۲/۸۵ ) و ابطال اصلاحیه مصوبه ۲۴۶ – ۱۳/۴/۸۵ ( ۳/۲۴۶/۲/۸۵) در خصوص چگونگی اخذ هزینه تبلیغات محیطی سالیانه از تابلوهای منصوب در شهر تهران

رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری درباره ابطال مصوبه شماره ۲۳۱- ۱۷/۲/۱۳۸۵ ( الف – ج- د- ه و – ح – تبصره ۱ و۲ - ۲/۲۳۱/۲/۸۵ ) و ابطال اصلاحیه مصوبه ۲۴۶ – ۱۳/۴/۸۵ ( ۳/۲۴۶/۲/۸۵) در خصوص چگونگی اخذ هزینه تبلیغات محیطی سالیانه از تابلوهای منصوب در شهر تهران
مرجع صادر کنندههیأت تخصصی دیوان عدالت اداری
موضوعابطال مصوبه شماره ۲۳۱- ۱۷/۲/۱۳۸۵ ( الف – ج- د- ه و – ح – تبصره ۱ و۲ - ۲/۲۳۱/۲/۸۵ ) و ابطال اصلاحیه مصوبه ۲۴۶ – ۱۳/۴/۸۵ ( ۳/۲۴۶/۲/۸۵) در خصوص چگونگی اخذ هزینه تبلیغات محیطی سالیانه از تابلوهای منصوب در شهر تهران
کلاسه پروندهه ع/ ۹۲/۲۲۷
تاریخ رأیچهارشنبه ۱۲ آبان ۱۳۹۵
شماره دادنامه۱۳۸

هیات تخصصی عمران ، شهرسازی و اسناد

شماره پرونده : ه ع/ ۹۲/۲۲۷ دادنامه : ۱۳۸ تاریخ : ۱۲/۸/۹۵

شاکی : شرکت مدیا الکترونیک مهر و شرکت ارکان ساختار نوین انتخاب با وکالت آقای وحید زینلی

طرف شکایت : شورای اسلامی شهر تهران

موضوع خواسته : ابطال مصوبه شماره ۲۳۱- ۱۷/۲/۱۳۸۵ ( الف – ج- د- ه و – ح – تبصره ۱ و۲ - ۲/۲۳۱/۲/۸۵ ) و ابطال اصلاحیه مصوبه ۲۴۶ – ۱۳/۴/۸۵ ( ۳/۲۴۶/۲/۸۵) در خصوص چگونگی اخذ هزینه تبلیغات محیطی سالیانه از تابلوهای منصوب در شهر تهران

متن مقرره مورد شکایت

مصوبه ۲/۲۳۱/۲/۸۵ – ۱۷/۲/۱۳۸۵

الف – میزان هزینه دریافتی تبلیغات محیطی به ماخذ قبل خواهد بود .

ج - هرگونه تبلیغ بر فضاهای تبلیغات محیطی فوق الذکر نیازمند اخذ مجوز از ستاد نظارت بر تبلیغات محیطی شهر تهران می باشد .

د- کلیه صاحبان کالا و خدمات و تولید کنندگان داخلی و خارجی که تمایل دارند از فضاهای تبلیغات محیطی تابلوهای منصوب صنفی استفاده نمایند می بایست نسبت به اخذ مجوز تعیین مساحت فضای تبلیغاتی خود در مناطق بیست و دوگانه شهر تهران از سازمان زیبا سازی شهرداری اقدام نمایند بدیهی است اخذ هزینه تبلیغات محیطی استفاده از تابلوهای منصوب صنفی در مناطق یاد شده بر اساس جدول شماره دو پیوست این مصوبه می باید صورت پذیرد .

تبصره ۱- هزینه تبلیغات محیطی تابلوهای منصوب صنفی محصولات و کالاهای تولید داخلی تحت لیسانس خارجی یک و نیم (۵/۱) برابر و برای محصولات خارجی دو و نیم (۵/۲) برابر بر اساس جدول شماره دو (۲) پیوست این مصوبه و تا سقف تعرفه های مصوب سال ۱۳۸۴ ( تعرفه های قدیم ) می باشد .

تبصره ۲- کلیه تابلوهای منصوب در نقاط ویژه واقع در محدوده شهر تهران به شرح بندهای ذیل مشمول پرداخت پنجاه درصد (۵۰%) مازاد نسبت به تعرفه های مندرج در جدول شماره دو (۲) پیوست این مصوبه و حداکثر تا سقف تعرفه های مصوب سال ۱۳۸۴ می باشد .

ه - صدور مجوز جهت نصب هرگونه تابلوی منصوبه صنفی بر روی سردرب واحدها ، نماها ، و پیکره ها و بام های ساختمان ها و یا محوطه اماکن ، کماکان بر اساس ضوابط سازمان زیبا سازی شهرداری تهران بر عهده شهرداری های مناطق تهران می باشد .

و- عوارض کلیه تابلوهای منصوبه صنفی در شهر تهران که موضوع جدول شماره یک (۱) پیوست این مصوبه می باشند توسط شهرداری های مناطق بیست و دو گانه تهران وصول و به حساب درآمدی منطقه ذیربط واریز خواهد شد.

تبصره – مناطق بیست و دو گانه شهرداری تهران موظفند معادل میزان عوارض اخذ شده از تابلوهای منصوب صنفی در هر منطقه نسبت به هزینه کرد اعتبار مذکور بر اساس ضوابط سازمان زیبا سازی شهرداری تهران در ساماندهی زیباسازی و مبلمان شهری مناطق یاد شده اقدام نموده و گزارش آن را از طریق شهرداری تهران هر سه ماه یک بار به شورای اسلامی شهر تهران ارائه نمایند .

ح- کلیه واحدهای صنفی مجازند از زمان ابلاغ کتبی میزان هزینه تبلیغات محیطی مربوط به تابلوهای صنفی خود توسط شهرداری های مناطق حداکثر ظرف مدت پانزده (۱۵) روز نسبت به اعلام و ثبت اعتراض خود به سازمان زیبا سازی شهرداری تهران ( دبیرخانه ) اقدام نمایند . سازمان زیباسازی موظف است با هماهنگی مناطق بیست و دو گانه شهرداری تهران نسبت به اعتراضات واصله حداکثر ظرف مدت پانزده (۱۵) روز بررسی و نتیجه را به واحدهای صنفی ( اعتراض کننده ذیربط ) ابلاغ نماید .

جدول شماره (۱)

تعیین عوارض تابلوهای منصوب صنفی بر سردرب واحدها، نماها ، پیکره ساختمان ها و یا محوطه بیرونی اماکن

( ماهیانه به ازاء هر متر مربع)

نحوه استقرار / جنس معمولی ( چوبی و فلزی) نئون و پلاستیک یا هر نوع تابلوی نور پردازی شده الکتریکی ( دیجتال و ...)

منصوب بر روی دیوار با پیکره ساختمان و یا محوطه اماکن

منصوب بر روی پایه های

منصوب بر روی ساختمان ۲۰% قیمت منطقه ای عرصه

۴% قیمت منطقه ای عرصه

۱۰% قیمت منطقه ای عرصه ۴% قیمت منطقه ای عرصه

۶۰% قیمت منطقه ای عرصه

۲۰% قیمت منطقه ای عرصه ۷% قیمت منطقه ای عرصه

۱۴% قیمت منطقه ای عرصه

۴۰% قیمت منطقه ای عرصه

جدول شماره (۲)

جدول تعیین هزینه تبلیغات محیطی تابلوهای منصوب صنفی و کالاهای تولیدی داخلی براساس ارزش افزوده معاملاتی املاک تهران ، شمیران و شهر ری

محل نصب تابلو/ جنس تابلو فلزی ، نئون ، پلاستیک ، فلکسی فیس ، رایانه ای، لیزری ، چند تصویره

روی سر در ورودی و دیوار حیاط ۱۵% آخرین دفترچه مصوب ارزش معاملاتی املاک تهران ، شمیران و شهر ری

روی نمای اصلی و جانبی ساختمان ۲۰% آخرین دفترچه مصوب ارزش معاملاتی املاک تهران ، شمیران وشهر ری

روی پایه داخل محوطه و بام ساختمان ۶۰% آخرین دفترچه مصوب ارزش معاملاتی املاک تهران ، شمیران و شهر ری

مصوبه ۳/۲۴۶/۲/۸۵ – ۱۳/۴/۸۵

ماده واحده : به منظور رفع ابهام از مصوبه چگونگی اخذ هزینه تبلیغات محیطی سالیانه از تابلوهای منصوب صنفی در شهر تهران تصویبی در دویست و سی و یکمین جلسه رسمی علنی – فوق العاده شورای اسلامی شهر تهران به تاریخ ۱۷/۲/۸۵ – ابلاغی به شماره ۶۲۶۰/۷۴۴/۱۶۰ به تاریخ ۵/۴/۸۵ مصوبه مزبور به شرح موارد ذیل تکمیل می شود .

الف – عنوان مصوبه : به چگونگی اخذ هزینه های تبلیغات محیطی ماهیانه از تابلوهای منصوب صنفی در شهر تهران

ب- ماده واحده به شرح ذیل : به شهرداری تهران اجازه داده می شود از ابتدای سال ۱۳۸۵ از هر نوع تابلو ، پیکره یا سازه ای که به نحوی از انحاء جهت معرفی کالا ، کاربری صنفی و تبلیغ ارائه خدمات و یا به منظور انتقال پیام مشخص در محدوده قانونی و حریم شهر تهران نصب و در معرض دید عموم قرار داده می شود اعم از افقی ، عمودی مستقر بر روی بام ایستاده با پایه مستقل ، متحرک ، الکتریکی ، نوشته بر پارچه یا شیشه و امثالهم نسبت به دریافت هزینه های تبلیغات محیطی بر اساس جداول پیوست ( شماره های یک و دو ) که جزء لاینفک این مصوبه و ممهور به مهر شورای اسلامی شهر تهران است بر اساس بندهای به شرح ذیل اقدام نماید .

ج- بند الف ماده واحده مصوبه حذف می شود .

د – بند ب و بند الف اصلاح می شود .

ه - بند ج به بند ب اصلاح می شود

و- بند د به بند ج اصلاح و به شرح ذیل تکمیل می شود .

کلیه صاحبان کالا و خدمات و تولید کنندگان داخلی و خارجی که تمایل دارند از فضاهای تبلیغات محیطی تابلوهای منصوب صنفی استفاده نمایند می بایست نسبت به اخذ مجوز فضای تبلیغاتی مورد نیاز خود در محدوده مناطق بیست و دو گانه شهر تهران از طریق سازمان زیبا سازی شهر تهران اقدام نمایند ...

ز- بند (۱) تبصره دوم ماده واحده به شرح ذیل اصلاح می شود :

۱- میادین هفتم تیر – رازی – دوم صادقیه – انقلاب – نبوت – امام حسین (ع) – امام خمینی – شوش – رسالت – اول تهرانپارس

ح- ردیف هفتم بند ز در انتهای عبارت در نما و مدخل ساختمان افزوده می شود .

ط- عنوان جدول شماره یک به شرح ذیل تکمیل می شود .

در انتهای عبارت قابل اخذ توسط شهرداری های مناطق بیست و دو گانه تهران افزوده می شود .

ی – عنوان جدول شماره دو به شرح ذیل تکمیل می شود :

در ادامه عنوان ماهیانه به ازاء هر متر مربع قابل اخذ توسط سازمان زیبا سازی شهر تهران افزوده می شود .

  • دلایل شاکی برای ابطال مقرره مورد شکایت (حسب مورد با تصریح به مغایرت با قانون یا شرع یا خروج از حدود اختیارات)

وکیل شکات اشعار داشته : موکلین دو تولید کننده بزرگ داخلی لوازم خانگی با برندهای اسنوا و دوو در سطح کشور می باشند که بر سر درب و پیشانی مغازه ها و محلهای اداری خود تابلوهایی را به جهت معرفی مکان مذکور دارند که هر ساله شهرداری تهران عوارضی بابت این تابلوها اخذ می نمایند که دلیل این اخذ عوارض اجرای مصوبه شماره ۲۳۱ شورای شهر تهران و اصلاحیه شماره ۲۴۶ آن می باشد . قانون مالیات بر ارزش افزوده تکلیف نحوه وضع عوارض و وصول آنرا مشخص کرده و ماده ۵۲ آن قانون کلیه قوانین مغایر را لغو نموده است . در رأی هیات عمومی به شماره ۳۶۱- ۹/۹/۸۲ با موضوع نحوه وضع و وصول عوارض توسط شورای اسلامی شهر – بخش و شهرک به صراحت اعلام داشته که شورای اسلامی شهرها حق وضع و تصویب هیچگونه مصوبه و یا آئین نامه در خصوص وصول عوارض را ندارند و دریافت و وصول عوارض را منوط به مقررات مذکور کرده است و آراء دیگری در خصوص عوارض تابلوها از هیات عمومی دیوان صادر شده از جمله رأی شماره ۷۷۱-۱۸/۱۰/۹۱ ، ۲۴۱-۷/۶/ ۹۰ و ۴۰۷- ۴۰۶- ۳/۶/۸۷ . لازم به ذکر است بخشی از مصوبه مورد درخواست در سنوات گذشته به تقاضای اشخاص ثالث در دادنامه شماره ۴۰۷-۴۰۶ در خصوص ابطال بند ۶ باطل شده است اما قسمت اعظم مصوبه همچنان به قوت خود باقی است با توجه به اینکه موکلین به موجب قوانین مذکور همه ساله عوارض و مالیات مستقیم و غیر مستقیم خود را پرداخت می کنند و شهرداری در خصوص سر درب مغازه ها و اماکن ، خدماتی را ارائه نمی دهد که مستحق دریافت عوارض باشد لذا تقاضای ابطال آن می گردد . وکیل شاکی در اخذ توضیح صورت گرفته و به موجب لایحه تقدیمی اشعار داشته : ابطال ماده واحده مصوبه شماره ۲۳۱ و بندهای الف ، ج ، د و تبصره های یک و دو ذیل آن و بند ه ، بند و و بند ج به همراه دو جدول شماره ۱ و۲ و ابطال اصلاحیه این مصوبه به شماره ۲۴۶ به همراه ماده واحده و تمامی بندهای آن را خواستارم و این مصوبه مغایر مواد ۵۰ ، ۵۱ و۵۲ قانون مالیات بر ارزش افزوده می باشد . ضمنا آقای پیام آرا وکیل اولیه عزل و آقای زینلی به عنوان وکیل جدید معرفی شده است .

  • خلاصه مدافعات مشتکی عنه

۱- به استناد بند ۲۶ ماده ۷۱ قانون تشکیلات ، وظایف و انتخابات شوراهای اسلامی کشور و انتخاب شهرداران تصویب بهای خدمات بر عهده شورای اسلامی شهرها است . حسب مندرجات بند الف اصلاحیه ۱۳/۴/۸۵ و بند ب اصلاحیه ۱۰/۵/۸۵ بحث هزینه تبلیغات محیطی به عنوان یکی از مصادیق بهای خدمات است .

۲- ماده ۵۲ قانون مالیات بر ارزش افزوده مالیات و عوارض است اما مصوبه بهای خدمات می باشد .

۳- اگر مصوبه مورد اعتراض عوارض محسوب شود ، باز طبق بند ۱۶ ماده ۷۱ قانون صدرالذکر ، تعیین آن بر عهده شورای اسلامی شهر است .

۴- طبق تبصره ۱ ذیل ماده ۵۰ قانون مالیات بر ارزش افزوده وضع عوارض محلی که تکلیف آن در قانون مشخص نشده بر عهده شورای شهر است .

۵-در فرض اینکه موضوع مصوبه مورد اعتراض عوارض محسوب گردد ، برمبنای مفهوم مخالف ماده ۵ قانون اصلاح موادی از قانون برنامه توسعه سوم و چگونگی برقراری و وصول عوارض و سایر وجوه از تولید کنندگان کالا و ارائه دهندگان خدمات و کالاهای وارداتی مصوب ۸۱ معروف به قانون تجمیع عوارض و منطوق تبصره یک آن که بهترین دلیل بر وجود این مفهوم مخالف می باشد ، وضع عوارض برای عناوینی که در ماده ۴ این قانون تکلیف آن روشن نگردیده بود به عهده شورای اسلامی شهر تهران است و بند ب ماده ۱ و ۱۶ آئین نامه اجرایی قانون تجمیع عوارض مصوب ۲۸/۱۲/۸۱ هیات وزیران صلاحیت شورای اسلامی شهر را برای وضع عوارض پیش بینی کرده است ، لذا با توجه به صلاحیت شورای اسلامی شهر برای وضع بهای خدمات و عوارض محلی و ادعای بدون دلیل وکیل شاکی تقاضای رد خواسته را دارد .

هیات تخصصی عمران ، شهرسازی و اسناد دیوان عدالت اداری با حضور اعضاء تشکیل ، پس از ملاحظه پرونده و اسناد و مدارک موجود در آن و بعد از قرائت گزارش عضو ممیز و بررسی و انجام مشاوره به اتفاق آراء به شرح ذیل مبادرت به صدور رأی می نماید.

رأی هیأت تخصصی

طبق بند ۱۶ ماده ۷۱ قانون تشکیلات ، وظایف و انتخابات شوراهای اسلامی کشور و انتخاب شهرداران مصوب ۱۳۷۵تصویب لوایح برقراری یا لغو عوارض شهر و همچنین تغییر نوع و میزان آن با در نظر گرفتن سیاست های عمومی دولت که از سوی وزارت کشور اعلام می شود از جمله وظایف و مسئولیتهای شورای اسلامی شهر ها است و در تبصره یک ماده ۵ قانون اصلاح موادی از قانون برنامه سوم توسعه جمهوری اسلامی ایران موسوم به قانون تجمیع عوارض مصوب ۱۳۸۱ وضع عوارض محلی جدید و افزایش هریک از عوارض محلی با رعایت مقررات مربوطه تجویز شده است و با توجه به رأی شماره ۵۵۱ – ۲۰/۸/۱۳۹۲ هیات عمومی دیوان عدالت اداری مصوبه شماره ۲۳۱ – ۱۷/۲/۱۳۸۵ و اصلاحیه آن به شماره ۲۴۶ – ۱۳/۴/۱۳۸۵ شورای اسلامی شهر تهران به استنثناء بند و و تبصره بند ز مبنی بر وضع عوارض برای تابلوهای تبلیغاتی مغایر قانون و خارج ازحدود اختیارات قانونی نبوده و به استناد مواد ۱۲ و۸۴ قانون تشکیلات و آئین دادرسی دیوان عدالت اداری رأی به رد شکایت صادر می شود . این رأی ظرف ۲۰ روز از تاریخ صدور از سوی رئیس محترم دیوان عدالت اداری و یا ۱۰ نفر از قضات محترم دیوان عدالت اداری قابل اعتراض است ./ز

جباری

رئیس هیأت تخصصی عمران، شهرسازی و اسناد

دیوان عدالت اداری


کدمنبع: 10765

مواد مرتبط