رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری (دادنامه شماره: ۱۳ ،کلاسه پرونده: ه ع/۹۴/۴۲۷)

از ویکی حقوق
پرش به ناوبری پرش به جستجو

رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری درباره ابطال ماده ۵ و تبصره یک آن و مواد ۷ و ۸ و ۳۹ و ۴۰ آئین نامه اجرایی ماده ۳۳ قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان

رای هیات تخصصی دیوان عدالت اداری درباره ابطال ماده ۵ و تبصره یک آن و مواد ۷ و ۸ و ۳۹ و ۴۰ آئین نامه اجرایی ماده ۳۳ قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان
مرجع صادر کنندههیأت تخصصی دیوان عدالت اداری
موضوعابطال ماده ۵ و تبصره یک آن و مواد ۷ و ۸ و ۳۹ و ۴۰ آئین نامه اجرایی ماده ۳۳ قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان
کلاسه پروندهه ع/۹۴/۴۲۷
تاریخ رأیچهارشنبه ۲۰ ارديبهشت ۱۳۹۶
شماره دادنامه۱۳

هیأت تخصصی اراضی، محیط زیست و صنایع

شماره پرونده : ه ع/۹۴/۴۲۷ دادنامه : ۱۳ تاریخ : ۱۹/۲/۹۶

شاکی : آقای محمود رحمانی

طرف شکایت : وزارت راه ، مسکن و شهرسازی

موضوع شکایت و خواسته : ابطال ماده ۵ و تبصره یک آن و مواد ۷ و ۸ و ۳۹ و ۴۰ آئین نامه اجرایی ماده ۳۳ قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان

متن مقرره مورد شکایت

ماده ۵- به منظور تنسیق امور صنفی و شغلی مهندسان متخصص در رشته های هفتگانه ساختمان و در جهت ارائه خدمات مهندسی کارآمد کلیه طراحی ها از جمله معماری سازه، تأسیساتی برقی و مکانیکی باید توسط اشخاص حقوقی یا دفاتر طراحی ساختمانی صلاحیت دار دارای پروانه اشتغال به عنوان طرح تهیه گردد.

تبصره ۱- برای تعیین فعالیت های اشخاص حقیقی دارای پروانه اشتغال وزارت مسکن و شهرسازی نسبت به تهیه و ابلاغ دستورالعمل لازم اقدام خواهد پذیرفت.

ماده ۷- شهرداری ها و سایر مراجع صدور پروانه ساختمانی مکلفند تنها نقشه هایی را بپذیرند که توسط اشخاص حقوقی یا مسئولین دفاتر مهندسی طراحی ساختمان و طراح آن در حدود صلاحیت و ظرفیت مربوط امضاء و مهر شود .

ماده ۸- سازمان نظام مهندسی استان موظف به نظارت بر حسن انجام خدمات اشخاص حقوقی و دفاتر مهندسی طراحی ساختمان می باشد و در صورت مشاهده تخلف باید مراتب را حسب مورد برای رسیدگی و اتخاذ تصمیم به شورای انتظامی استان، سازمان مسکن و شهرسازی استان و سایر مراجع قانونی ذیربط اعلام نمایند. در صورت احراز هر گونه تخلف، برخورد انضباطی تا حد ابطال پروانه اشتغال صورت خواهد گرفت .

۳۹- مجری مکلف است قبل از شروع عملیات اجرایی، مشخصات ساختمان در دست احداث را بر روی تابلویی در کنار معبر عمومی به صورتی که از فاصله مناسب برای عموم قابل دیدن باشد، درج نماید. این تابلو تا زمان پایان کار باید در محل باقی بماند. شهرداری ها و سایر مراجع صدور پروانه از شروع به کار یا ادامه کار ساختمانهایی که تابلو مشخصات را نصب ننموده اند جلوگیری به عمل می آورند. ابعاد و اندازه تابلو و همچنین مشخصاتی که باید بر روی تابلو قید شود توسط سازمان نظام مهندسی ساختمان استان تعیین می گردد .

ماده ۴۰- دستورالعمل های موضوع مواد این آیین نامه ظرف ۶ ماه به وسیله وزارت مسکن و شهرسازی تهیه و ابلاغ می شود و در موارد مسکوت یا ابهام در نحوه اجرا یا اعمال مواد آیین نامه یا دستورالعمل مربوط طبق نظر وزارت مسکن و شهرسازی عمل خواهد شد .

  • دلایل شاکی برای ابطال مقرره مورد شکایت (حسب مورد با تصریح به مغایرت با قانون یا شرع یا خروج از حدود اختیارات)

الف – مغایرت ماده ۵ و تبصره یک و ماده ۷ آیین نامه معترض عنه با مواد ۴ و ۳۰ و ۳۱ و ۳۳ قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان .

ب- مغایرت ماده ۸ با ماده ۸، بند ۵ ماده ۱۵ ، تبصره ماده ۱۷ و ماده ۳۳ قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان .

ج – مغایرت ماده ۳۹ و ۴۰ با ماده ۳۳ قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان .

  • خلاصه مدافعات طرف شکایت

مشتکی عنه برغم ابلاغ و رعایت انتظار کافی در بازه زمانی قانونی پاسخی در قبال اعتراض شاکی به عمل نیاورد .

اینک هیات رسیدگی های انجام شده را کافی تشخیص و پس از شور و تبادل نظر پیرامون درخواست شاکی با استماع دلایل عضو ممیز هیات آقای دلاوری به شرح آتی مبادرت به انشاء رأی می نمایند .

  • رأی هیات تخصصی اراضی، محیط زیست و صنایع

نظر به اینکه با مداقعه و امعان نظر در مواد مورد اعتراض آیین نامه زوایای تاریک قانون روشن شده و در جهت تامین منافع ملی و طبیعی مردم زمینه اجرائی شدن قانون در این مواد ذکر شده است. ثانیا: در مواد آیین نامه حکمی فراتر از قانون وضع نشده که اصول و قواعد فنی که رعایت آنها در نظام مهندسی و کنترل ساختمان ضرورت داشته تعیین و تشریح گردیده است. ثالثا: واضعین آیین نامه در محدوده اختیارات مقرر در ماده ۳۳ قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان و اصول مقرر در قانون و ترتیب کنترل اجرائی آنها در مواد ۵ و ۷ و ۸ و ۳۹ و ۴۰ آئین نامه اجرائی ماده ۳۳ قانون مذکور را بیان نموده و لذا مغایرتی بین مواد مورد اعتراض با ماده ۸ ، بند ۵ ماده ۱۵ و تبصره ماده ۱۷ و ماده ۳۳ قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان مشهود و ملحوظ نمی باشد. رابعا: علاوه بر آن ماده ۵ و تبصره یک آن و ماده ۷ آیین نامه تابع امر قضاوت شده بوده و مشمول رأی وحدت رویه شماره ۳۷۵ – ۳۷۶ مورخ ۲۸/۵/۸۶ هیات عمومی دیوان است و رسیدگی به این مواد سالبه به انتفاء موضوع است، لذا بنا به جهات فوق با توجه به نظریه اتفاقی اعضای هیات با اجازه حاصله از بند ب ماده ۸۴ قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری رأی به رد شکایت در خصوص ۸ و ۳۹ و ۴۰ آیین نامه مورد اعتراض صادر و اعلام می شود. این رأی ظرف ۲۰ روز از تاریخ صدور از سوی رئیس دیوان یا ده نفر از قضات دیوان قابل اعتراض است ./ز

جعفری ورامینی

رئیس هیأت تخصصی اراضی، محیط زیست و صنایع

دیوان عدالت اداری


کدمنبع: 10889